Problem z dyskiem twardym SAMSUNG HD753LJ

A

Anonymous

Cześć,
od pewnego czasu mam problem z komputerem, mianowicie często się zacina, bądź nie daje się włączyć bo wyskakuje komunikat "Disk Boot Failure, Insert system disk and press enter"
HDD widoczny jest w biosie prawidłowo, ale w związku z tym, że wcześniej troszkę świrował mi SSD (aktualnie odłączony) to przepięłam sprawiający problemy dysk HDD w inny port sata na płycie głównej, ponieważ myślałam, że może to po jego stronie leży problem, tak jednak nie jest, gdyż po przełączeniu dysku w inne miejsce dalej dzieje się to samo.
Czasami wyskakuje mi także taki oto błąd "A disk read error occurred" w związku z tymi wszystkimi błędami, pobrałam programik HD Tune aby sprawdzić co tak naprawdę z tym dyskiem się dzieje, ale programik informuje mnie, że wszystko jest porządku:

i1U5V.png

Więc może jest to wina przewodu sygnałowego? Tylko z drugiej strony HDD i SSD nie działają na tym samym kabelku, a jednak coś jest nie tak. Może macie jakieś pomysły? Dziękuję z góry

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
Podeślij wartości wszystkich atrybutów S.M.A.R.T.

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Wyska wartość może oznaczać mechaniczne uszkodzenie napędu dysku, mi Samsung SpinPoint F3 1TB tak właśnie padł.

Wyraźny problem z kontrolerem (ma płycie głównej) lub elektroniką sterującą interfejsem na HDD, z racji problemów z SSD większa szansa na kontroler. Spróbuj jeszcze podłączyć przez sprawdzony (sprawny) kabel SATA.

Jednostkowy przypadek problemów z zapisem, jaki masz zasilacz (marka, model)?

A

Anonymous

SE7EN napisał:

Jednostkowy przypadek problemów z zapisem, jaki masz zasilacz (marka, model)?

Zasilacz nie był przeze mnie wymieniany od nowości, więc jest to jakiś no name

Ale wcześniej wszystko było z dyskami OK (poza tym, że SSD co jakiś czas się zawieszał), większe problemy zaczęły się jakiś tydzień temu.

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
Pożycz od znajomych sprawny markowy zasilacz i zobacz czy będzie dobrze, zasilacz w PC powinien być sprawny. Niewykluczone że trzeba się będzie rozstać z tą atrapą watów na rzecz markowej jednostki napędowej. Takie zasilacze nie muszą być drogie, podaj konfigurację PC i budżet to coś dobierzemy.

A

Anonymous

CPU: DualCore Intel Core 2 Duo
MOBO: Gigabyte GA-G31M-ES2L
GPU: NVIDIA GeForce 9500 GT

Koszt do 1000 zł

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
A

Anonymous

Wielkie dzięki SE7EN za pomoc, to jutro spróbję podłączyć ten dysk jeszcze pod sprawny kabel SATA, a jeżeli mimo wszystko będzie się działo tak jak teraz to znaczy, że wina zasilacza, czy kontrolera?

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
Najpierw jednostce PC trzeba zapewnić odpowiednie zasilanie, inaczej podzespoły nie mają odpowiednich napięć i nie ma co myśleć o ich poprawnej pracy.

Do góry