Problem z laptopem

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Daj screena z HD Tune Pro - zakładka Health.
Może tam coś będzie widać.

A

Anonymous

Zakładam że stawiając system nie postawiłeś go z bootowania tylko z instalatora. Usunął Byś wtedy wszystkie partycje i utworzył jeszcze raz na nowo.
Edit;
Atrybut ID 05
Reallocated Sectors Count
Ilość relokowanych sektorów. Kiedy dysk napotyka błąd odczytu/zapisu/weryfikacji, oznacza ten sektor jako relokowany i przenosi dane do specjalnego zarezerwowanego obszaru (obszaru rezerwowego). Proces ten jest również określany mianem remapowania a relokowane sektory określa się remapami. To właśnie dlatego, na nowoczesnych dyskach, nie widzimy "bad bloków" podczas testów powierzchni
Krytyczny: Tak
Atrybut ID 190
Airflow Temperature
(Temperatura otoczenia (powietrza))

Atrybut ID 197
Current Pending Sector Count
Bieżąca ilość niestabilnych sektorów (oczekujących na remapowanie). Wartość RAW tego atrybutu wskazuje na łączną ilość sektorów oczekujących na rempowanie. Później, kiedy część z tych sektorów uda się odczytać, wartość jest zmniejszana. Jeśli błędy występują ciągle podczas próby odczytu niektórych sektorów, dysk podejmie próbę odzyskania danych, przeniesienia ich do zarezerwowanego obszaru (obszaru rezerwowego) i oznaczenia sektora jako remapowany. Jeśli wartość tego atrybutu wynosi zero, wskazuje to, że stan powierzchni dysku jest zły.
Krytyczny: Tak

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Dysk powoli umiera.
05 Reallocated Sectors Count 1722 bad sektorów
C5 Current Pending Sector Count 38 niestabilnych sektorów
C6 Off-line Uncorrectable 38
Ilość nienaprawialnych błędów. Wartość RAW tego atrybutu wskazuje łączną ilość nienaprawialnych błędów podczas odczytu/zapisu sektora. Wzrost wartości tego atrybutu wskazuje na ewidentne defekty powierzchni dysku i/lub problemy z podsystemem mechanicznym dysku. Jest to błąd krytyczny, świadczy o poważnym uszkodzeniu tablicy talerza lub nadchodzącym uszkodzeniu mechanizmu dysku.
Zrób backup danych i kupuj nowy dysk.

A

Anonymous

Nie tak dawno wymieniałem znajomej, to Mimo że w Toruniu jest sporo sklepów najtaniej wychodziło w Komputroniku, i akurat mieli na miejscu:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Oczywiście tam gdzie mieszkasz sytuacja może wyglądać inaczej.
Czy jest sens dopłacać do 7200 zamiast 5400? Czy tak bardzo na tym zyskasz, To już raczej indywidualna decyzja.
Edit;
Po-miedzy 250 a 320 aż takiej dużej różnicy w kasie nie ma:

A

Anonymous

Wersja WD Black będzie bardzo dobrym wyborem gdyż jest on szybki, pamiętaj tylko, że dysk powinien mieć 2,5"

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
@Ola

Z całym szacunkiem, ale 99% Klienckich dysków 2,5" z serii WD Black trafia do mnie na "serwis" na odzysk danych. Więc coś jest nie tak. Godnymi polecenia są Hitachi z serii Travelstar (500GB poniżej 200 zł) lub Toshiba MQ01ABD050. Jak na cenę +- 200 zł, ciche, energooszczędne i w/g moich doświadczeń mało awaryjne. Kwestia tego czy 5400 czy 7200 RPM. Polecam 5400 - dlaczego ? Ze względu na rozkład temperatur w laptopie (mało kto zwraca na to uwagę). Niższe obroty - automatyczna mniejsza generacja ciepła.

Tak po prawdzie to są sprawdzone dyski przeze mnie, na które wymieniam z uszkodzonych (awarie, zużycie itp.) swoim Klientom. Dobra jakość za przystępną cenę.

1.

2.

A

Anonymous

Bylem w trakcie pisania, miałem zatwierdzić, i zauważyłem że właśnie;
Co najmniej jeden nowy post pojawił się w tym temacie.
Więc w sumie już nie aktualne. Co do Polski "B". Do kompa kupowałem płytę,

w Komputroniku za taką samą z starą rewizją chcieli 100 zł więcej.
A za tą płytę prawie 500 zeta. Zamówiłem z innej firmy i z Bydgoszczy przywieźli mi za 340 zł.
@sPeRaCz
Z ciekawości przejrzałem net na ten temat dysków. Co użytkownik to inne zdanie.
Dyskutował bym o ich awaryjności. Fakt że tyle ich trafia do Ciebie być może wynika z tego że jest to produkt najczęściej kupowany, stąd i taka ilość?
Nie wiem ale ta seria jest naprawdę chwalona. Łaziłem po stronach raczej nie marketingowych a serwisowych.
A 7200 "nowej generacji nie grzeje się tak jak kiedyś. Ale opinia pozostała, tak jak np o telewizorach plazmowych, że sie wypalają, biorą dużo prądu itp.

Pozdrawiam

A

Anonymous

Taki komunikat pojawia Ci się ponieważ bios wraca Ci do początkowych ustawień, i a dlaczego tak się dzieje?
Prawdopodobnie padła Ci bateria CMOS, możesz ją wymienić i będzie OK.
A na razie możesz wejść w bios (klawisz delete albo F8, różnie) będziesz mieć tam opcję podobną do Advanced BIOS Features, wybierasz tam 1st boot device i ustawiasz na HDD, zapisujesz zmiany, komputer uruchamia się ponownie i sprawdzasz czy jest OK.
PS. Z ciekawości, komputer pamięta Ci datę i godzinę?

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Wrzuć screena z HD Tune Pro z zakładki Health z nowego dysku. Możesz też zresetować bios do ustawień domyślnych.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Z tego co przeczytałem, to problem z odczytem danych na dysku powtarza się niezależnie od włożonego dysku. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być niekompatybilna bądź uszkodzona pamięć RAM.
Laptop obsługuje SO-DIMM DDR2 533MHz , Diagnostykę można przeprowadzić za pomocą płyty ratunkowej Komputer Świat 2013. Jeśli są wie kości to najlepiej dla każdej oddzielnie. Jeśli któryś moduł jest uszkodzony to bezwzględnie należy go wymienić.

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Jest problem z komunikacją dysk<-->płyta główna.
Może być uszkodzone połączenie dysku z płytą, sama płyta główna może być uszkodzona lub też zasilacz może powodować takie problemy.
W moim blaszaku też miałem takie błędy CRC na dysku i wystarczyło tylko wymienić kabel SATA. W laptopie nie wiem jakie jest połączenie.
Być może niedokładnie zamontowałeś nowy dysk bo na screenie ze starego takich błędów nie ma.

A

Anonymous

waldemar1965 napisał:
PS Nowy dysk wchodzi w gniazdo lżej niż stary.
I to jest pewnie przyczyna.
waldemar1965 napisał:
.
PS Możliwe, że "blaszki" w gnieździe dysku na tyle się odkształciły, że nie zapewniają prawidłowego połączenia (za słaby docisk, zaśniedziała powierzchnia... możliwości jest sporo). Może kupiłem uszkodzony dysk ??
Jak będę miał czas (a zależy to od pogody, żniwa), to zawiozę go do serwisu, a po naprawie napiszę co mu dolegało.
Raczej nie. Dysk pewnie nie był wyciągany co chwila, stąd możliwość wygięcia styków znikoma.
Idź z lapem do sklepu. Zobacz złączkę czy przejściówkę, bo to raczej jest przyczyna, koszt to góra 5zł, może na miejscy będą mieli. Zawsze Upewnisz się też czy to nie wina dysku.
Edit
waldemar1965 napisał:
System uruchamia się, jeśli na ekranie z powyższym napisem wyłączę laptopa, wyjmę i włożę dysk i włączę laptopa

Ps: Tutaj jest co prawda komp:

Wyciągnij może baterię. Aby reset biosu zadziałał trzeba zatwierdzić F10.

Glocc

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Ja to bym nie kupował nowego dysku, zrobił backup danych i np. Victrorią lub Sentinelem zrobił niskopoziomowy format, Victoria chyba też nawet ma opcje naprawy, kiedyś moj dysk 320 GB miał więcej bad sectorów (S.M.A.R.T wykazywał u mnie nie warning a error) i udało się ;], lecz sama naprawa Victoria trwala z tego co pamietam ok 24h.

Do góry