Problem z profilami kolorów w Samsung Series5 NP530U4C-A01PL

terieron

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
7
Poszukuje rozwiązania i sugestii do problemu z wyświetlaniem kolorów i profili w w. noteboku.Może jakiś program?
Problem opisałem na innym forum jednak odzew był mierny.
Opis problemu:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
:(

Dzięki OXY !
Genialny w swej prostocie ten GAPA-szybciutko tworzy profil.
Ja używałem Natural ColorPro:

Tylko,że generalnie po wczytaniu profilu "coś" go zbija podczas autostartu, lub nawet po włączeniu jednego z predefiniowanych(Film,Def,itp) profili gamma wyświetlacza w programie "dodatku" Samsung Settings.Wywala profil i włącza jakiś swój- ekran świeci zabarwiony na niebiesko ze wszystkimi dodatkami(róż, fiolet itp).W konsekwencji biel dokumentów ma niebieska poświatę itp.Chętnie wywalił bym ten cały Settings, ale jest to samsungowe centrum odpowiedzialne za dyski ssd,ustawienia dzwięku, energii itp.
Posądzam, że w tej partii tego modelu (pierwsze po zmianie na dysk ssd24 i alternatywnie z NVIDIA) firma coś spieprzyła z software.Po recovery mam zawsze zainstalowany soft dla karty Intell,oraz(!) pełen dla NVIDI z Physics itp w Panelu sterowania i procesami w Windows 8,które musze usuwać ręcznie i czyścić system.
Sprawa była by jasna gdyby zrobić "czystą" instalacje Win8 ale z tym ssd jako cache jest problem aby później prawidłowo uruchamiała się obsługa Intel Rapid Start i Expres Cache.
Może też robię jakiś błąd w ustawieniach profili?
Jutro będę robił recovery i zaraz po usunięciu tej NVIDI będę chciał założyć profile które znalazłem-.icc, utworzyłem i również własne i pobawić się z tym "dziadostwem".
Może ktoś wie gdzie znaleźć domyślny profil dla Samsungów Ultra Series?
Gdzie znależć stronę z "łopatologicznym" wyjaśnieniem zarządzania kolorami?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30489
Miasto
Trololololo
Re: Problem z profilami kolorów w Samsung Series5 NP530U4C-A

W sumie ja używam starego malutkiego programiku o nazwie Gamma Panel, sam sobie w nim wszystko ustawiasz, można tworzyć profile i takie tam.
Gamma Panel

archaiczna aplikacja (2002 rok), która umożliwia kontrolę poziomu nasycenia, jasności oraz kontrastu ekranu monitora. Przy wciśniętym przycisku Linked regulacja odbywa się wspólnie dla wszystkich kanałów koloru: czerwony, zielony, niebieski. Ale można też używać trybu ustawień indywidualnych tylko dla jednej wybranej barwy. Każde ustawienie możemy zapisać jako profil (Save As), nadać mu skrót klawiaturowy – profile są widoczne w sekcji Color profiles. Możliwość minimalizacji do traya.
gammapanel.jpg

info:traxter-online.net

A

Anonymous

Re: Problem z profilami kolorów w Samsung Series5 NP530U4C-A

Używałeś tego progsa SW Update:

Daje możliwość instalacji tego co się chce, jest tam też aplikacja DisplayProfileRegister.

Do góry