Problem z trybem Try&Decide Acronisa

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Mam prośbę do tych, którzy użytkują Acronisa True Image, albo może mają pojęcie co jest grane. :zawsty
Parę dni mam ten program i mam kłopoty z trybem True&Decide. Zainstalowałem Acronisa, zrobiłem kopię part.systemowej C i wszystko OK, ale później włączyłem True&Decide. Jakiś tam program przetestowałem i odrzuciłem zmiany, a potem był restart kompa i przed uruchomieniem Windowsa pojawił się czarny ekran z napisem Trwa uruchamianie Acronisa Loadera... Czekam,czekam i nic się nie dzieje. Nie reaguje na żaden klawisz (czy to Enter,czy F11, ani żaden inny). Musiałem po prostu odłączyć kompa od prądu. Po ponownym uruchomieniu Windows startuje normalnie bez tego ekranu z Acrronisem Loaderem. Napisałem do supportu, ale na razie cisza. Sprawdzałem w necie i widzę, że ta sprawa była poruszana tu i ówdzie, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Gdzieś tam piszą, że MBR uszkodzony, i żeby wykorzystać płytę instalacyjną Windowsa lub dysk naprawczy i w wierszu polecenia wpisać bootrec.exe /fixmbr, ale ponoć to nie działa w systemie 64-bitowym.
Ten ekran z Trwa uruchamianie Acronisa Loadera... pojawia się tylko po użyciu Try&Decide.
Recovery Manager i Secure Zone nie są włączone.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Manila napisał:
Mam prośbę do tych, którzy użytkują Acronisa True Image, albo może mają pojęcie co jest grane. :zawsty
Parę dni mam ten program i mam kłopoty z trybem True&Decide. Zainstalowałem Acronisa, zrobiłem kopię part.systemowej C i wszystko OK, ale później włączyłem True&Decide. Jakiś tam program przetestowałem i odrzuciłem zmiany, a potem był restart kompa i przed uruchomieniem Windowsa pojawił się czarny ekran z napisem Trwa uruchamianie Acronisa Loadera... Czekam,czekam i nic się nie dzieje. Nie reaguje na żaden klawisz (czy to Enter,czy F11, ani żaden inny). Musiałem po prostu odłączyć kompa od prądu. Po ponownym uruchomieniu Windows startuje normalnie bez tego ekranu z Acrronisem Loaderem. Napisałem do supportu, ale na razie cisza. Sprawdzałem w necie i widzę, że ta sprawa była poruszana tu i ówdzie, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Gdzieś tam piszą, że MBR uszkodzony, i żeby wykorzystać płytę instalacyjną Windowsa lub dysk naprawczy i w wierszu polecenia wpisać bootrec.exe /fixmbr, ale ponoć to nie działa w systemie 64-bitowym.
Ten ekran z Trwa uruchamianie Acronisa Loader... pojawia się tylko po użyciu Try&Decide.
Recovery Manager i Secure Zone nie są włączone.

To ciekawe mam ten program i jestem z niego zadowolony ale przyznam że trybu True&Decide nie używałem , też mam system 64 bitowy , skoro piszesz że takie życzy się dzieją to tego trybu używał nie będę :scratch
Z drugiej strony czy jest on aż tak potrzebny , gdyby co można wszystko szybko przywrócić z kopi zapasowej :)

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
System startuje normalnie? Jeśli tak to po odpaleniu systemu włącz Acronis i z poziomu programu wypal bot cd . Ja zawsze uruchamiałem konsolę zawsze za pomocą CD bo nieraz mi się wywalała konsola tak jak Tobie . Dlatego między innymi zrezygnowałem z Acronisa

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
System uruchamia się normalnie jak nie używam Try&Decide. Nośnik ratunkowy oczywiście od razu utworzyłem na CD.
Na jakimś forum ktoś twierdził, że u niego takie coś powodował odbiornik nano USB od myszy. Też mam nano Logitecha, ale odłaczenie tego nic nie dało. Poza tym dziwne rzeczy dzieją się z partycją C, która jest chroniona, gdy użytkuje się Try&Decide. Wiadomo tryb ten wykorzystuje wolne miejsce na partycji C, ale - no właśnie - po wyłaczeniu tego trybu i restarcie (z opisywanymi kłopotami) zamiast zajętych 30 GB, jak było wcześniej, jest już zajęte 37 GB. Nic z tego nie rozumiem :nea

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
Rzacholecki Las :D
No a tego MBR jakimś programem do partycjonowania nie próbowałeś "odświeżyć"? W EaseUS Partition Master 9.2.1 Professional Edition na pewno jest polecenie "Rebuild MBR". Ja na Twoim miejscu bym to sprawdził.
Napis "Trwa uruchamianie Acronisa Loader..." pojawia mi się przy każdym starcie systemu (na dole pod literkami biosa tuż po bootowaniu napędu DVD) tyle że mam celowo włączony Acronis Startup Recovery Menager, by wejść w Acronis gdy system się nie podniesie. Miałem jednak kiedyś z tym jakieś problemy i pomogła rzeczywiście odbudowa MBR programem EaseUS Partition Master i ponowna aktywacja Acronis Startup Recovery Menager.
Jak się okazało miałem konflikt programu Wondershare Time Freeze 2 z Acronisem. Może Tobie też jakiś program głęboko ingeruje w MBR i koliduje.
U mnie Try&Decide działa normalnie i nie mam podstaw, by zrażać się do tej funkcji.

Pozdrawiam.

Do góry