Problem z uruchomieniem Win XP po klonowaniu dysku ATIH2012

shindu

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Witam
Zaznaczę od razu że nie jestem fachowcem w dziedzinie komputerów dlatego proszę o wyrozumiałość, cierpliwość i „łopatologiczne” wyjaśnianie rozwiązania problemu.
Zacznę od początku. Mam Windowsa XP pro, Sernice Pack 3 – płytę główną M57SLI-S4FHK, Procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5600+, GB Ramu, Nvidia GeForce 8500GT 512MB grafikę, Ponieważ mój stary dysk 3,5” SATA Seagate 320GB wewnętrzny (dwie partycje jedna 100GB druga 200GB) w PC osiągnął maximum swojej pojemności (pozostało jakieś 10GB wolnej przestrzeni w c: ) musiałem zaopatrzyć się w nowy. Zakupiłem w sklepie nowy zewnętrzny dysk 2,5” SATA USB 1TB - Memup. Postanowiłem sklonować stary dysk na nowy i użyłem do tego celu płytę botowalną z Acronis true imane home 2012 (pełna wersja z dodatkami). Wybrałem opcje: Kreator klonowania dysku => Najpierw ręczny później w kolejnej próbie Automatyczny => Dysk źródłowy => Dysk docelowy => Metoda przenoszenia=> Proporcjonalna (najpierw próbowałem Ręczna) i na koniec => Zakończ i wykonaj. Przy proporcjonalnej metodzie ATI 2012 rozbił mi dysk na dwie partycje 306GB i 694GB. Po zakończeniu dostałem komunikat że wszystko zostało wykonane poprawnie i bez żadnych błędów. Niestety po podłączeniu nowego dysku (poprzez USB) a odłączeniu starego wszystko na początku ładowania systemu jest ok. a po logu Windows komputer się restartuje wyrzucając taki oto komunikat:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Wyskakuje komenda: *** STOP: 0x0000007B (0xB84C3524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)
Na internetowym forum znalazłem taki
ad mojego problemu ale nic z tego nie zrozumiałem. Próbowałem na własną rękę znaleźć na forum rozwiązanie problemu. Zastosowałem metody naprawiania rekordu rozruchowego: fixmbr, naprawiania sektora rozruchowego: fixboot - także z opcją: bootcfg /rebuild, a nawet kopiowałem ntldr - copy D:\i386\ntldr c:\ i copy D:\i386\ntdetect.com c:\ . Niestety poszczególne komendy nie dały rezultatu nadal komputer restartował się podczas ładowani a systemu. W końcu zrobiłem jak na niebieskim ekranie komendę chkdsk /p (gdyż komenda chkdsk /f-była nie rozpoznawana przez win XP). Znalazł mi jakiś błąd który został niby naprawiony ale nie pomogło to w pracy nowego dysku (komputer ciągle się restartuje) Proszę o pomoc gdyż nie wiem co już mam robić nie mam żadnych pomysłów. Jak ugryźć tego peceta aby zaczął chodzić? Nadmienię iż nie chcę na nowo instalować systemu i bawić się w ręczne przenoszenie zawartości dysku gdyż mam zainstalowane programy które są aktywowane jednokrotną licencją (po nowym zainstalowaniu systemu musiałbym wykupić nowe licencje na programy a taka opcja nie wchodzi w grę). Skanowałem też antywirusem i wszystko jest ok. Będę wdzięczny za każde sugestie.

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
Re: Problem z uruchomieniem Win XP po klonowaniu dysku ATIH2

Jeżeli dobrze zrozumiałem to za ten błąd odpowiada patch KB977165, który według moderatora forum Microsoft należy odinstalować w przypadku Blue Screena. Na tej stronie, którą podałeś opisał on rozwiązanie:
1. Należy uruchomić komputer z systemem Windows XP z CD lub DVD i uruchomić konsolę odzyskiwania.
Gdy jesteś w ekranie Repair Screen:
2. Wpisz polecenie: CHDIR $NtUninstallKB977165$\spuninst
3. Wpisz polecenie: BATCH spuninst.txt
4. Po zakończeniu, należy wpisać następujące polecenie: exit

Przy czym gwarancji nie daje, że to pomoże. I pamiętaj, że te komendy wpisujesz na własną odpowiedzialność.

luger

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Poznań

Nie rozumiem dlaczego odłączyłeś stary dysk i sklonowałeś go na zewnętrzny USB. Pomijając już fakt, że na USB dysk działa wolniej. Moim zdaniem należałoby potraktować ten dysk USB jako dodatkową przestrzeń magazynową. Jeżeli nie kasowałeś danych na tym starym dysku do podłącz go ponownie i na razie odłącz ten USB.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Można w dość prosty sposób rozwiązać ten problem, dotyczy on prawdopodobnie nieodpowiednich sterowników systemowych dla dysku .
Najłatwiejsze rozwiązanie to uruchomienie komputera z płyty instalacyjnej i przeprowadzenie naprawy systemu
Kopia%20image056.jpg

w następnym oknie klawiszem F8 akceptujemy licencję

Kopia%20image057.jpg

Podczas naprawy wszystkie ustawienia i zainstalowane programy zostaną zachowane ale dopasowane zostaną ponownie sterowniki do aktualnych ustawień sprzętowych i przywrócone oryginalne wersje plików systemowych z płyty instalacyjnej. Dlatego po reinstalacji konieczne będzie ściągnięcie i instalacja poprawek w tym SP 3 o ile płyta miała zintegrowany wcześniejszy SP. Przy wymianie dysku jako istotnej części komputera system może zarządzać ponownej aktywacji w Microsofcie.
Oczywiście podczas takiej reinstalacji naprawczej potrzebne też będzie podanie aktualnego klucza i po za tym nic więcej.

shindu

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0

Niestety zaproponowany sposób nakładkowej (naprawczej) instalacji nie zadziałał. Bios ma odpowiednio ustawione sterowniki i wczytywanie systemu z USB. Chyba będę musiał zrobić z nowego 2,5" 1TB magazyn i przenieść dane. Planowałęm wcześniej przekazać stary dysk synowi ale obejdzie sie ze smakiem. Niestety dysk 2,5" jest w niewyjmowalnej obudowie z podłączeniem coś w rodzaju podwójnego USB. Doczytałem się w necie iż może to być problem z rejestrem gdyż dysk po taśmie inaczej transferuje niż po USB. Do tego potrzebne są zmiany w rejestrze windowsa a tutaj to jestem kompletnie zielony.Jeśli to bardziej pomoże to podaję parametry dysku:
Typ mojego dysku to KIOSK3.0-LSM12-1TB MEMUP

Jest podobny do tego:
kls30titan2.jpg

ale ma podwójne wejście USB na środku a nie z boku jak w tym na zdjęciu.
Jest dokładnie taki:
1551189.jpg

Product Description
Memup Kiosk LS mini 3.0 - Hard drive - 1 TB - external ( portable ) - 2.5" - USB 3.0 - 5400 rpm
Technical details
GENERAL
Device Type: Hard drive - external ( portable )
Capacity: 1 TB
Form Factor: 2.5"
Interface: USB 3.0
Features: Bus Powered by USB
Width: 13 cm
Depth: 8.5 cm
Height: 2.2 cm
Weight: 200 g
PERFORMANCE
Interface Transfer Rate: 5.0 Gbps (USB 3.0)
Max Data Transfer Rate: 110 MB/s
Spindle Speed: 5400 rpm
EXPANSION & CONNECTIVITY
Interfaces: 1 x USB 3.0
POWER
Power Source: USB bus
SOFTWARE & SYSTEM REQUIREMENTS
OS Required: Apple MacOS X 10.6, Microsoft Windows Vista / XP / 7, Apple MacOS X 10.5
MISCELLANEOUS
Cables Included: 1 x SuperSpeed USB cable - external
Compliant Standards: Plug and Play
MANUFACTURER WARRANTY
Service & Support: 2 years warranty
Service & Support Details: Limited warranty - 2 years
ENVIRONMENTAL PARAMETERS
Min Operating Temperature: 5 °C
Max Operating Temperature: 40 °C

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Mam jedno pytanie:
Czy twój komputer(płyta główna) posiada kontroler USB 3.0 czy tylko 2.0 ?

shindu

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0

Emmers napisał:
Mam jedno pytanie:
Czy twój komputer(płyta główna) posiada kontroler USB 3.0 czy tylko 2.0 ?
Wiem co Ci chodzi po głowie niestety dałem ciała i nie sprawdziłem wcześniej płyty mam tylko kontroler USB2. Może jednak pomimo to dało by sie coś zdziałać z przeniesieniem systemu Win XP Pro na ten dysk i odpalaniem z (mułowatego) USB2?

shindu

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0

Polecono mi taką stronę:
. Myślę że ten sposób wystarczająco rozjaśnia problem bootowalnych dysków USB. Pozdrawiam

Do góry