Program do kalibracji monitora Samsung S22A100N

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
Tak jak w temacie.Firmowy program samsunga Magic Tune niestety u mnie nie działa( tak jak u wielu ludzi) a kolory ustawione przez producenta mówiąc krótko sa do dupy.Kontrat można od biedy polepszyć w kalibracji koloru w win 7 ale to nie załatwia sprawy.
Monitor to sasmsung S22A100N( tak jak wiele monitorów samsunga nie posiada on przycisków do regulacji, jedynie przycisk on/off, brak menu) karta graficzna Radeon HD 6670
Probowałem jeszce Natural color effect ale wywala mi BSOD, wiec odpada.Jeśli ktoś zna jakiś dobry program do regulacji, balansowania itp to prosiłbym o pomoc.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Z tego co widzę to Samsung S22A100N ma analogowe wejście i przez to raczej nie osiągniesz zadowalających wyników w poprawie obrazu
Aby panel TFT mógł odbierać sygnały wizji w postaci cyfrowej, zarówno monitor, jak i karta graficzna powinny dysponować złączem DVI. Ponadto muszą być ze sobą połączone stosownym kablem.

Gniazdo D-Sub: Analogowy interfejs D-Sub wymusza dwukrotną konwersję sygnałów wizji. Najpierw karta graficzna przekształca sygnały z postaci cyfrowej na analogową i wysyła je do monitora. Ten zaś konwertuje sygnały analogowe na postać cyfrową. W wyniku tego znacznie spada jakość obrazu. Przede wszystkim może ucierpieć na tym odwzorowywanie kolorów, które sprawiają wrażenie bladych. Ponadto mogą pojawiać się cienie za literami. Mogą też występować irytujące pionowe pasy - widać je szczególnie na jasnym tle. Nic nie poradzisz na gorsze odwzorowanie barw i na niepożądane cienie. Pionowych pasów pozbędziesz się za pomocą opcji Clock w menu monitora.

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
No to srał ich pies...cholercia jasna :( No nic odkryłem super tanią i szybką metodę na mój problem...gdy oglądam jakiś film podkładam pod podstawkę cienką książkę(ok 1.3cm grubości) w taki sposób aby monitor był nieznacznie pochylony do przodu i jest git :) Normalnie metoda z XXI wieku :)

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Jest taki program o nazwie PowerStrip 3.90 ,który powinien ci pomóc.
Cytuję za portalem dobreprogramy.pl:
" PowerStrip to najpopularniejszy program narzędziowy do zarządzania parametrami karty graficznej i monitora. Umożliwia osiągnięcie wyższych rozdzielczości i większej częstotliwości odświeżania niż wynika to ze specyfikacji urządzeń. W nowej wersji zwiększono obsługę chipsetów graficznych, polepszono zmiany rozdzielczości, odświeżania, gammy kolorów, kalibracji kolorów, zwiększania i pomniejszania obszaru widzialności na monitorze i podkręcania kart. Baza zawiera dane o ponad 1500 modelach monitorów"
Swego czasu program był opublikowany w pełnej wersji przez Komputer świat na płycie CD
To jest właśnie ta instalka wersja 3.84

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Do góry