Programy użytkowe

Don Pedro

Wygadany
Reakcje/Polubienia
108
Witajcie! :)

Niedawno zakupiłem nowy komputer.

Moglibyście mi doradzić jakie programy użytkowe najlepiej zainstalować w nim? ( Total Commander, antywirus, skaner on demand etc. )

Konkretne programy.

Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi i pożyteczne porady! :)

Miłego weekendu wszystkim życzę! :)

Pozdrawiam!

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
W mojej opinii instaluj to co potrzebujesz. Ja osobiście stosuje minimalizm na swoim laptopie.
Programy rzadko używane - wybieram wersję portable.
Z antywirusem być może cię rozczaruję - jadę tylko na produkcie od Microsoft (ale już na komputerach dzieci wspomagam się np. Malwerbtes lub Webroot)
Total Commander mam bo go lubię i mam licencję ale też używam FreeCommander.
Do nagrywania płyt - NIC - tylko systemowe opcja. Powód - mam potrzebę nagrania płyty raz na rok i to na dodatek tylko ze zwykłymi danymi.
KerichDoctor - pop prostu lubię ten pakiet narzędziowy (taka moja fanaberia)
EssentialPIM - w pewnym sensie mój ulubiony organizer, do tego stopnia że kiedyś zakupiłem wersje pro.
7zip - na wszelki wypadek (ale portable).
MS Office i Libre Office (portable)
GoodSync - z promocji - używam często do synchronizacji przy robieniu backapu na dyski

Ostatnia edycja:

Don Pedro

Wygadany
Reakcje/Polubienia
108
W mojej opinii instaluj to co potrzebujesz. Ja osobiście stosuje minimalizm na swoim laptopie.
Programy rzadko używane - wybieram wersję portable.
Z antywirusem być może cię rozczaruję - jadę tylko na produkcie od Microsoft (ale już na komputerach dzieci wspomagam się np. Malwerbtes lub Webroot)
Total Commander mam bo go lubię i mam licencję ale też używam FreeCommander.
Do nagrywania płyt - NIC - tylko systemowe opcja. Powód - mam potrzebę nagrania płyty raz na rok i to na dodatek tylko ze zwykłymi danymi.
KerichDoctor - pop prostu lubię ten pakiet narzędziowy (taka moja fanaberia)
EssentialPIM - w pewnym sensie mój ulubiony organizer, do tego stopnia że kiedyś zakupiłem wersje pro.
7zip - na wszelki wypadek (ale portable).
MS Office i Libre Office (portable)
GoodSync - z promocji - używam często do synchronizacji przy robieniu backapu na dyski

Bardzo dziękuję Ci za pożyteczne informacje! :)

lugger

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1593
Zapewne jakiś soft do fotek i ich prostej obróbki jak przycinka, nadruk tekstu, zmiana wagi etc. - tu proponuję:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Faststone Image Viewer w wersji portable - pod każdym względem dobra
Dobrze też mieć coś co od czasu do czasu sprawdzi nam aktualność sterów - proponuję coś co bardzo czesto jest w promocji i praktycznie od 100 lat :) nie kupuje go a jedynie przedłużam licencje czyli:
Driver Booster
No i na koniec mój ulubiony soft, którego też nie kupuje a mam non stop wersje premium czyli Sticky Password coś do zapamiętywania hasel.
Tu masz porównanie wersji i na pewno na poczatek free wystarczy, a jak bedziesz śledził PzD to za chwile jakieś promo na premium bedzie:
Nie piszę tu o jakichś deinstalatorach czy kombajnach do czyszczenia. Gdyby jednak były potrzebne to proponuję programy Ashampoo, które często też są w wersjach komercyjnych za free tzn. Ashampoo UnInstaller lub Ashampoo WinOptimizer.

Don Pedro

Wygadany
Reakcje/Polubienia
108
Zapewne jakiś soft do fotek i ich prostej obróbki jak przycinka, nadruk tekstu, zmiana wagi etc. - tu proponuję:
Faststone Image Viewer w wersji portable - pod każdym względem dobra
Dobrze też mieć coś co od czasu do czasu sprawdzi nam aktualność sterów - proponuję coś co bardzo czesto jest w promocji i praktycznie od 100 lat :) nie kupuje go a jedynie przedłużam licencje czyli:
Driver Booster
No i na koniec mój ulubiony soft, którego też nie kupuje a mam non stop wersje premium czyli Sticky Password coś do zapamiętywania hasel.
Tu masz porównanie wersji i na pewno na poczatek free wystarczy, a jak bedziesz śledził PzD to za chwile jakieś promo na premium bedzie:
Nie piszę tu o jakichś deinstalatorach czy kombajnach do czyszczenia. Gdyby jednak były potrzebne to proponuję programy Ashampoo, które często też są w wersjach komercyjnych za free tzn. Ashampoo UnInstaller lub Ashampoo WinOptimizer.

Dzięki wielkie za porady! :)

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Moim zdaniem mógłbyś podzielić sobie dysk przynajmniej na dwie partycje: systemową (powiedzmy ze 100 GB na system, ew. update'y systemu, kopie typu windows.old i tworzone przez programy uzytkowe profile) i inną (ew. inne). Dla mnie to wygoda jeśli chodzi o backup systemu i jego rozmiar oraz oczywiście czas na zrobienie backupu. Na systemowej w zasadzie mam tylko Bitdefender TS dla niezłej zapory, która blokuje mi różne zapytania/wysyłki Microsoftu, Shadow Defender, RollBack Rx Professional, Start Menu X i AppCheckPro. Reszta to w zdecydowanej większości wersje portable w folderze na innej partycji (m.in. 7-Zip, Opera, Vivaldi, Audacity, Audials, ShareX, Everything, foobar2000, VLC, FSViewer, IrfanView, PotPlayer, Sumatra PDF, MultiCommander, RiotIsolator, TorBrowser, VeraCrypt, HiBitUninstaller, WPS Office, Everything, Bitwarden, TCPView, Autoruns,ProcessExplorer, cFosSpeed, oMega Commander).
Tak mam na Windows 10.
Nie polecam automatycznej instalacji sterowników - jeden źle zainstlaowany sterownik i będziesz przywracał system z kopii. Chociaż rozumiem, że @lugger polecił soft tylko do sprawdzenia aktualności sterowników, a nie ich automatycznej instalacji.

lugger

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1593
Oczywiście Zeno, że bezpieczniejsze jest instalowanie sterów samemu, aczkolwiek moje doświadczenie z Driver Booster jeszcze nigdy nie zostało podważone. Może dlatego, że tę czynność sprawdzającą robię nie częściej niż raz na pół roku.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Widzę że w kwestii sterowników są dwie szkoły - ja reprezentuję tą która niechętnie instaluje aktualizacje sterowników. Powód - kiedyś po aktualizacji nie było lepiej a wręcz odwrotnie. Obecnie mając laptopy ze stajni DELL korzystam z ich narzędzia które po wykryciu nowego sterownika dla danego modelu dokona aktualizacji. Z innych softów zewnętrznych nie korzystam - wręcz unikam.

Don Pedro

Wygadany
Reakcje/Polubienia
108
Dziękuję wszystkim za garść praktycznych i pożytecznych porad! :)

Do góry