Proszę o pomoc w wyborze pamięci RAM

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Mam taką pamięć i chcę ją powiększyć o 2GB.Bardzo proszę o dobranie do niej takiej,aby dobrze współpracowały.

4iF5GGH.png

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Żeby dobrze współpracowały najlepiej dokup drugą taką samą.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12577
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Mam taką pamięć i chcę ją powiększyć o 2GB.Bardzo proszę o dobranie do niej takiej,aby dobrze współpracowały.

4iF5GGH.png

Zwróć tylko uwagę żeby kupiona też była DDR3. Reszta nie ma znaczenia. Producent nie ma znaczenia podobnie jak taktowanie. Jeśli kupisz szybszą np. ddr3 1600 to obie będą działały z częstotliwością tej, którą masz zamontowaną czyli 1333.

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Szybkość pamięci DDR3-1066 (533 MHz) Znalazłem w moim schowku taką,czy mogę ją w montować.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12577
Miasto

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12577
Miasto
Co to znaczy,że laptop się spowolni.

Pamięci będą działały z częstotliwością tej wolniejszej. Masz teraz 1333 a dokładasz 1066 więc ta pierwsza będzie działała z częstotliwością tej drugiej, wolniejszej. W codziennym użytkowaniu nie odczujesz różnicy.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Spowolni się nieco przepustowość w podukładzie pamięci, ale i tak ogólna wydajność systemu się podniesie. Włóż nic nie tracisz. Przy dwóch takich samych układach mógłbyś liczyć na parę % zysku z symetrycznego Dual Channel. Ale generalna zasada jest i tak taka, że im więcej pamięci w systemie tym lepiej.

Armaros

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
Miasto
Warszawa
To że obie będą o tych samych zegarach nie znaczy że będą współpracować.Najlepiej kupować Dual Channel tej samej firmy a zegary to nie wszystko.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12577
Miasto
Do dual channel nie muszą być tej samej firmy, to nie ma żadnego znaczenia. W dual channel można nawet podpiąć 3 kosci np. 2x4gb i jedną 8gb.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Jednak trochę znaczenie ma - układy tej samej firmy dają największe prawdopodobieństwo (w ciemno) na zgodną współpracę w dual. W pozostałych przypadkach trzeba sprawdzać

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12577
Miasto
Jednak trochę znaczenie ma - układy tej samej firmy dają największe prawdopodobieństwo (w ciemno) na zgodną współpracę w dual. W pozostałych przypadkach trzeba sprawdzać

Nie ma żadnego z prostego powodu, Np. goodram korzystał z rozwiazań Toshiby przy produkcji swoich kości. Inni producenci też korzystają z rozwiązań Toshiby a jeszcze inni z Samsunga. Tak więc wkładając kość goodrama i np. Kingstona może się okazać, że to wszystko zrobił Kingston a Goodram tylko dodał nazwę.

Do góry