Prywatnosc windows 10... i innych produktow MS (troche) tez...

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56070
Posluzmy sie jako tytulem wstepu cytatem z holenderskiego raportu dotyczacego analizy telemetrii w Office ..........
"The likelihood of unlawful (further) processing is 100%, as this report identifies that there is no legal ground for many of the current purposes for which Microsoft processes the diagnostic data. The severity of the impact depends on the content of the diagnostic data, and can vary between minimal impact to serious harm."
Podkreslam, ze to nie jest moja opinia, a holenderskiego rzadu.
Niemcy maja podobne zdanie ..........
Moze... warto byloby pozbierac tu rozrzucone tu i owdzie po Forum PZD programy i poradniki odnosnie wylaczania czego sie da bez uwalenia podstawowej funkcjonalnosci systemu?
No cóż, nie jest to raczej zaskakujące. Dane użytkowników są coraz bardziej łakomym kąskiem, które można przekuć w diengi :) Jeśli wójek G i FB czerpią całymi garściami, to MS nie chce być gorszy i też coś uszczknie.

Swoją drogą mogliby zmienić nazwy swoich usług na Telemetra 10 i Telemetra 365 :kwiczy2

P.S. Projekt poradnika popieram.

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Swoją drogą może jest ktoś rozgarnięty a przy okazji nie ślęczy na W10 tylko np W7 i ma jakieś rozeznanie w telemetrii ostatnimi czasy?
Nie wiem czy to ma związek czy też nie, bo czasu do testowania mam mało a wiedzy odpowiedniej do tego tematu też, ale już trzeci raz w ciągu ostatnich dwóch tygodni przywracam system i po kilku dniach i aktualizacjach
wszystko chodzi o połowę wolniej... Robiłem tylko updaty ms (a po nich RemoveSPY_AIO), macrium, opery, nie instalowałem chyba nic innego i już mnie trafia jak normalnie neta przeglądać nie mogę.
Opera bierze ramu tyle co zwykle, nie widzę żadnego większego zużycia proca no więc co... Skanowałem MBAM, HMP, EEK, i nic. SMART dobry.
Dziś przywróciłem system ponownie i nie aktualizuję niczego - zobaczę czy problem powróci.

Ostatnia edycja:

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56070
wszystko chodzi o połowę wolniej... Robiłem tylko updaty ms .....
.......... nie widzę żadnego większego zużycia proca no więc co...
Przypuszczam, że winowajcą mogą być poprawki na dziury Intela. Działają systemowo, więc w procesach nie będzie widać większego zużycia procka (chyba że zrobisz benchmarka z łatką i bez).

• Lubię to
Reactions: wwd

Leszek55

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
255
Doklejam w temacie: (
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
) w tym wypadku główny to Win10 ale o pozostałych też wzmiankowano-tak jak już pisałem zaczyna to przypominać "walkę z wiatrakami" (mimo to warto i trzeba) a opcje wyłączania typu "o jeden most za daleko" łatwo uwalają systemy bo często są to funkcje współzależne.Ewolucja-rewolucja-updaty i jak to zwał, wymusza też ewolucję narzędzi i sposobów by syf niepotrzebny eliminować.Kiedyś aby Windows lepiej działał, dobrze było to i owo doinstalować,dziś-po instalce Windy- blotware warto usunąć-zablokować :). Dużo użyszkodników pisze "założyłem nowy update i wszystko działa" czyli mają szczęśliwą konfigurację :) mimo że M$ sam przyznaje się do błędów i wycofuje dany update.Tak, działa wszystko (!) a najlepiej działa zarzynanie dysków SSD i parę fajnych ficzerów o których piszą arty z linków, więc problem jest.Pod kloszem nie da się dziś istnieć ale co niektórzy wolą by mały-miękki nie działał jak keylogger czy inne be! Komputeriusze łaczcie się :)

Leszek55

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
255
@spamtrash ,jeszcze do "uwalenia się" i systemu parę godzin :) ale tak na poważnie- to właśnie z małymi "przerwami" siedzę na wersji 1803 i tutaj po odciążeniu systemu z niewygodnych-udogodnień jak je zwał :) również (używam programów do zabezpieczeń z własnego wyboru) usunąłem Defendera i około trzech miesięcy intensywnego użytkowania Win10 Pro, zero problemów.

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56070
system Windows nie ulega już dziś procesowi wyłączenia: dokonuje on zamiast tego częściowej hibernacji i podczas uruchomienia po prostu przywraca do pamięci zapisany stan z dysku, niemal w całości.
Na szybko można zamknąć system w ten sposób:

Natomiast, aby wyłączyć tą hibernację należy wykonać poniższe czynności:

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
@wwd & @Grandalf : m.in. to tez. Wyjasnienie tutaj:

Ja bym odpalil sysmon i process explorer od sysinternals i popatrzyl czy cos jeszcze nie siedzi, ale moim zdaniem przede wszystkim to to.
Nie sledze na biezaco poprawek na Win 7 (tych oficjalnych i tych mniej), ale nie wiem czy nie zapomniales o SSU z 2015 (
) - jesli ja pominales. Generalnie przy reinstalacji W7 warto przejsc (oprocz oczywistych oczywistosci typu blokowanie "co sie da") pare kroczkow opisanych tu:

@Leszek55 : co prawda nie lubie dp (z roznych wzgledow, np. doklejki instalatora jako revenue to dla mnie nie jest dobry program tylko lupienie tych nieswiadomych ktorym potem najtrudniej sie smieci pozbyc) ale... czesciowo maja racje. Dlaczego czesciowo?
Po pierwsze, SSD nie musi byc zarzynany, jesli sie powylacza to czy tamto, wlaczy trim i inne takie. O specjalistycznych programach nie pisze bo wymagaja np. duzo RAMu zeby stworzyc cache. Anyway. Dla mnie troszke czesciowe jest napisanie:
"Nowe Windowsy startują szybciej, niż Siódemka, ale są gotowe do płynnej pracy dopiero po upływie dłuższego czasu. Wynika to z dwóch poważnych zmian, wprowadzonych wraz z Windows 8. Po pierwsze, system Windows nie ulega już dziś procesowi wyłączenia: dokonuje on zamiast tego częściowej hibernacji i podczas uruchomienia po prostu przywraca do pamięci zapisany stan z dysku, niemal w całości. Oznacza to, że de facto nowe systemy startują z taką samą prędkością, co poprzednik, acz fakt ten jest ukryty przed użytkownikiem."
Bez dopisania: "Co mozna skutecznie wyeliminaowac na desktopach po prostu wyciagajac wtyczke w desktopielub dlugo niacskajac przycisk wylacznika w laptopie co spowoduje "hardwarowe" wylaczenie systemu.

Next topic to Defender: dp pominaelo cos co moim zdaniem znakomicie pasowaloby do tonu artykulu, to jest fakt ze do 1803 Defendera mozna bylo smialo wykopac z systemu, zwlaszcza jesli sie mialo cos innego (lepszego??). Od 1803 SIE NIE DA, bo wywalenie Defendera powoduje uwalenie systemu.

ALE, generalnie, tak - dp MA racje, W10 to zabawa w kotka i myszke.

Niepotrzebnie pousuwałem kopie sprzed grudnia, miałbym lepsze rozeznanie, ale na 200% widzę lagi w działaniu wszystkiego.

To co ms robi to już nie jest zabawne tylko chore.... to jak mam starego cpu E8600 i starego wina 7 to trzeba go na siłę uwalić?
Nie dziwne że 10-tka nie spowalnia tylko 7-ka?
Przecież updaty srajfonów, smartfonów, tabletów zwalniają, to czemu nie uwalić starych gratów. Ludziska kupią nowe bo srają stówkami.....
Żeby potwierdzić czy cos nie jest ze sprzętem wpadłem wczoraj na minta i uruchomiłem FF i Operę, na nich po kilka kart łącznie z YT, przy maxymalnym zużyciu cpu na poziomie 80-96% mogłem bez opóźnień otwierać nowe karty i płynnie przeglądać zawartość.
W siódemce na stan dzisiejszy nie mogę niczego bez lagów zrobić....
To co pozostaje mi jak muszę mieć okna? Postawić goły system, zablokować dostęp do netu i używać tego co potrzebne, a internet tylko z linuxa?

Jarom

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1229
Żeby potwierdzić czy cos nie jest ze sprzętem wpadłem wczoraj na minta i uruchomiłem FF i Operę, na nich po kilka kart łącznie z YT, przy maxymalnym zużyciu cpu na poziomie 80-96% mogłem bez opóźnień otwierać nowe karty i płynnie przeglądać zawartość.
W siódemce na stan dzisiejszy nie mogę niczego bez lagów zrobić....
I to jest to! Mam Windows 7 (po kilka zarówno HP jak i Pro), 8.1 Pro, 10 H i Pro i wszystko legalne wersje. I co? I od ponad roku siedzę tylko na Linuksie. Dlaczego? ms od Windows XP celowo uwala swoje starsze wersje systemów nawet jeszcze gdy daje tzw. "wsparcie" do nich. Skończyłem więc z bzdurnymi programikami z promocji i "koniecznością" ich używania. W domu komputera używam głównie do tego co daje zyski a podstawowym narzędziem jakiego potrzebuję jest internet. I nagle okazało się, że nie muszę mieć tych wszystkich programów do tego, by móc żyć. Instaluję wszystkie aktualizacje bez obaw, że mi coś uwalą więc lepiej z jakąś poczekać, a że nie można być pewnym z którą, to najlepiej czekać z wszystkimi (i tu niestety nie wiadomo nigdy jak długo jest już wystarczająco długo). A gdyby nawet miało się coś wydarzyć tragicznego (na Linuksie też zdarzały się wpadki, np. uszkodzenie napędów CD DVD ROM), to zakup odpowiedniego komputera (gdyby nastał jakiś kataklizm) który byłby full mega wypas by móc znów korzystać z Linuksa i tego co wraz z nim jest mi potrzebne, to... jakieś (zaznaczam że będę rozrzutny) 400 zł. Kiedy jednak porównam wartość srajfonów które kupiłem w właśnie minionym roku (ok. 15x wyższa kwota), to nie żałuję takiego wydatku. Wiem natomiast że skrajną głupotą z mojej strony był zakup kolejnych wersji Windows 7 i 10 (8.1 był jeszcze przed 7) mimo tego, że wiedziałem że najprawdopodobniej z nich nawet nie skorzystam. Ot, tak działa uzależnienie.

To co pozostaje mi jak muszę mieć okna? Postawić goły system, zablokować dostęp do netu i używać tego co potrzebne, a internet tylko z linuxa?
Jeżeli musisz korzystać w domu z tego czegoś od ms, to jeden komputer z Windows a drugi z Linuksem.

• Lubię to
Reactions: wwd

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Skończyłem więc z bzdurnymi programikami z promocji i "koniecznością" ich używania. ... I nagle okazało się, że nie muszę mieć tych wszystkich programów do te
Był czas gdzie też kolekcjonowałem wszystko z promocji ale wg mnie to wina tego, że był czas gdzie mogłem sobie pozwolić tylko na oryginalnego windowsa i acdsee.
Więc gdy była możliwość zdobycia czegoś za darmo to czemu nie skorzystać.

Jeżeli musisz korzystać w domu z tego czegoś od ms, to jeden komputer z Windows a drugi z Linuksem.
Generalnie mi internet jest potrzebny do przeglądania stron co załatwia linux ale w dużym stopniu do edycji zdjęć - a do tego używam akurat oly master, psp, zonera, dxo, nik - których nie można zainstalować na linuxie co nie daje mi wyboru.
Względnie zrobię jak pisałem: postawię w7 od nowa z potrzebnymi programami i zablokuję cały ruch a wtedy będzie to chodzić jak należy a na drugim hdd postawię zamiast 10-ki minta tylko do przegladania sieci.
Męczą mnie już te ciągle aktualizacje, nie dość że tylko zabierają czas to jeszcze powodują nerwicę...

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56070
postawię w7 od nowa z potrzebnymi programami i zablokuję cały ruch a wtedy będzie to chodzić jak należy a na drugim hdd postawię zamiast 10-ki minta tylko do przegladania sieci.
Jeśli Windows potrzebny ci tylko do edycji zdjęć, to będzie najlepsza decyzja ;)

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Może jeszcze inaczej, wiecie jakie to łatki na Meltdown/Spectre? można by je ukryć i jak robiło się wcześniej z innymi niewygodnymi. Chyba że siedzą w zbiorczych...

Do góry