Przeglądarki Chromo-podobne dla użytkowników Firefox i podob

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
Z racji, że dość często przycinały mi się filmy na YouTube w mojej przeglądarce Pale Moon jak również Firefox postanowiłem wypróbować przeglądarki Chromo-pochodne. Wybrałem przeglądarkę Internet (Chromium Secure) od Comodo.
Moje pierwsze wrażenia są dość pozytywne. Przy jej testowaniu nie miałem takich problemów jak w przeglądarkach Firefoxo-pochodnych. Ale są pewne minusy i to bardziej wynikające z przyzwyczajeń do przeglądarek Firefox-pochodnych niż żeby nowa przeglądarka była zła.
Dlatego chciałbym kilka dobrych rad jak ustawić Internet (Chromium Secure) aby wyglądem zbliżyć ją do Firefox.
Brakuje mi przede wszystkim takich elementów jak:
- paska wyszukiwania przy pasku adresu (tak wiem można korzystać z paska adresu jak paska wyszukiwania ale ja jestem przyzwyczajony do tych elementów charakterystycznych dla Firefox więc chciałbym je mieć w nowej przeglądarce)
- rozwijanego menu w pasku adresu. W Firefox i pochodnych przeglądarkach przyzwyczaiłem się że strony które najczęściej odwiedzam mogę wybrać bez wpisywania wybierając je z rozwijanej listy w pasku adresu.
- brak odpowiednika gTranslate albo QuicTranslator (Tak widziałem jest trochę podobnych dodatków ale chciałbym coś podobnego o podobnym wizualnym ;) działaniu, jak wiecie przyzwyczajenia robią swoje)
- Fajnego Downloadera do YouTube jak Easy YouTube Downloader, 1-Click YouTube Video Downloader 2.3.7, Flash and Video Download. Ten obecny Downloader w przeglądarce nie dodaje nazw tylko dodaje jedną uniwersalną dla każdego pliku taką samą.

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak te drobne niedociągnięcia rozwiązać?

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648
Re: Przeglądarki Chromo-podobne dla użytkowników Firefox i p

Nie wiem co cię skłoniło do wybrania tej przeglądarki, osobiście nigdy z niej nie korzystałem ale nie zdziwił bym sie gdyby różniła sie "niczym" od reszty tego typu przeglądarek. Może nie miałeś jeszcze okazji sprawdzić "slimjet", która jest chyba najbardziej rozbudowaną przeglądarką z chromo-chłamu, w ustawieniach powinieneś znależć większość funkcji których szukasz.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58

alco, SlimJet to całkiem fajna przeglądarka, ale jeśli ktoś używa Sandboxie, to odpada, bo się jej nie uruchomi.

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64

alco napisał:
...z chromo-chłamu...
Masz racje. Ja też tych przeglądarek nie lubię i pewnie wrócę do przeglądarek opartych na 'Lisku'.
Jednak mimo że nie lubię Chromo-podobnych przeglądarek to jednak jedno przyznać muszę, na YouTube w ogóle mi się nie zacinają filmiki i nie zdarzyło mi się aby jakiś filmik nie wystartował i abym musiał odświeżać stronę aby wideo 'ruszyło'.

Co do mojego wyboru to z Chromo-podobnych ta należy do czołówki jak wyczytałem, jeśli chodzi o prywatność.
Gdyby nie to że gdzieś wyczytałem, że Firefox w najnowszych wersjach zbiera, wysyła dane i śledzi jak Google Chrome to nigdy bym nie zrezygnował z Firefoxa.

A może polecicie coś z przeglądarek 'Liso-podobnych' które bardziej dbają o prywatność, poza Pale Moon oczywiście :)

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30011
Miasto
Trololololo

a sprawdzałeś klonika chroma o nazwie BlackHawk Web Browser :papież

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58

Wypróbuj BlackHawka jak Oxy radzi. Używam go czasem w wersji portable i jest to całkiem niezła przeglądarka.
Jak chcesz najmocniejszego bezpieczeństwa z chromowatych, to wybadaj Aviatora. Ma piaskownicę, albo coś w tym rodzaju i wbudowane na stałe rozszerzenie Disconnect, którego nie można wyłączyć :sarkazm Może to powodować pewne problemy :yhy .

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648

O współpracy z sandboxie nawet nie pomyślałem. :hi BlackHawk jest naprawde szybka, gdzieś o tym pisałem. Nie ma jednak wbudowanego flash playera a przy próbie obejrzenia czegokolwiek na youtube czy jakiejś tv od razu wywala, przynajmniej tak było u mnie, poza tym blokuje pobieranie niektórych plików i dostęp do niektórych stron, coś jak 360 browser.
K-Meleon, chodzi szybko i lekko. Z flash playerem też nie ma problemu.

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64

Tak macie racje spróbuje jeszcze BlackHawk'a, a potem pewnie wrócę i tak do moich faworytów Pale Moon / Firefox
Ale skoro jesteśmy przy temacie przeglądarek to jakich używacie dodatków do poprawy bezpieczeństwa?
Nie wiem co wybrać czy Bitdefender Trafficlight czy Avira Browser Safety, a może macie jakieś inne lepsze dodatki do polecenia?

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648

Witaj. Avira, chyba ma większą funkcjonalność od BitDefendera. Przynajmniej na to wygląda:
-Blocks trackers so that your browsing activity is kept private.
- Shows you lower prices from trusted merchants for products you’re shopping for
Avira Browser Safety features:
Website Safety Advisor – uses the power of the Avira URL Cloud™ to warn you of malicious sites in your search results or when you visit a site.
Browser Tracking Blocker – blocks thousands of trackers that are on websites that are trying to profile your browsing activity. Avira blocks these trackers, while ensuring that websites you visit still work as intended.
Jest jeszcze: Webroot Reputation Toolbar, Avast Online Security. A poza tym Ghostery i Privacy Badger.

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64

Ghostery mam dodane ale Privacy Badger nie znam, dlatego mam pytanie czy dodawać go do Ghostery?

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648

Spokojnie możesz instalować, używałem obu bez żadnych problemów. To tylko moje zdanie, ale to jeden z ciekawszych dodatków do przeglądarek.

How is Privacy Badger different to Disconnect, Adblock Plus, Ghostery, and other blocking extensions?
Privacy Badger was born out of our desire to be able to recommend a single extension that would automatically analyze and block any tracker or ad that violated the principle of user consent; which could function well without any settings, knowledge or configuration by the user; which is produced by an organization that is unambiguously working for its users rather than for advertisers; and which uses algorithmic methods to decide what is and isn't tracking.

Although we like Disconnect, Adblock Plus, Ghostery and similar products (in fact Privacy Badger is based on the ABP code!), none of them are exactly what we were looking for. In our testing, all of them required some custom configuration to block non-consensual trackers. Several of these extensions have business models that we weren't entirely comfortable with. And EFF hopes that by developing rigorous algorithmic and policy methods for detecting and preventing non-consensual tracking, we'll produce a codebase that could in fact be adopted by those other extensions, or by mainstream browsers, to give users maximal control over who does and doesn't get to know what they do online.

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64

Teraz testuję polecaną przeglądarkę BlackHawk Web Browser. Faktycznie jest niesamowicie szybka. Jej minus jak dla mnie to inne rozwijane menu w polu pasku adresu. No ale przynajmniej jest.
Zainstalowałem dodatkowo PrivDog ze strony:

aby zobaczyć jak działa.
Jednak mam problem. Program zainstalował się ale nie widzę ikonki w żadnej z przeglądarek :(
Ktoś wie dlaczego i jak to naprawić?

A

Anonymous

Yandex Browser o ile nie masz uprzedzeń do wszystkiego co rosyjskie + Adguard jako dodatek w sumie też rosyjski ale ja jestem zadowolony mi działa lekko i przyjemnie .

Gonzoo

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2

A pamieta ktos jeszcze o Operze ?
Co prawda (niektore) zewnetrzne wtyczki nie dzialaja , ale sama w sobie jest b.dobra.

Bronco

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
13

Gonzoo napisał:
A pamieta ktos jeszcze o Operze ?
Co prawda (niektore) zewnetrzne wtyczki nie dzialaja , ale sama w sobie jest b.dobra.
A pewnie, że pamięta, powiem więcej, i dalej używa :)
Tylko tej starej wersji z silnikiem Presto: Opera 12.16.1860 PL :hi

Do góry