Przeglądarki internetowe - którą wybrać

tadeusz242

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
162
Miasto
Kraków
Witam. Mam zainstalowany Windows 8.1 potrzebuję dobrej przeglądarki www. Myślę o Google Chrome lub o Comodo Dragon.Która jest z nich lepsza czyli szybsza i bezpieczniejsza. Proszę o rady i porady za które z góry bardzo dziękuję.A może jest jeszcze lepsza od tych wymienionych,

Jarom

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1230
To że jest zainstalowany Windows 8.1 to jedno. Pytanie jeszcze na czym?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30011
Miasto
Trololololo
Witam. Mam zainstalowany Windows 8.1 potrzebuję dobrej przeglądarki www. Myślę o Google Chrome lub o Comodo Dragon.Która jest z nich lepsza czyli szybsza i bezpieczniejsza. Proszę o rady i porady za które z góry bardzo dziękuję.A może jest jeszcze lepsza od tych wymienionych,
Google Chrome i Comodo Dragon to w sumie jedna i ta sama przeglądarka, silnik ten sam tylko jakieś tam drobne usprawnienia inne.Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to raczej są tak samo bezpieczne a jeśli chodzi o szybkość to podobnie, różnicy pomiędzy jedną a drugą nie odczujesz.

Jarom

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1230
Ok. To inaczej.
Czy ten komputer należy do w miarę nowych czy to jakiś dziadek?

Z tym poszukiwaniem najszybszej i najbezpieczniejszej jest tak, że raczej nie da się tych dwóch ze sobą połączyć.
Także ocenianie bezpieczeństwa przeglądarki jest problematyczne. Wszystko zależy od tego, pod jakim kątem na to patrzymy.
Gdyby oceniać poziom bezpieczeństwa przeglądarki patrząc na luki w zabezpieczeniach, to prawdopodobnie należałoby wybrać Operę jako tę najbezpieczniejszą a uciekać od Firefoksa. Gdyby natomiast patrzeć na częstotliwość wydawania poprawek, to należałoby wybrać Chrome, które z kolei jednak patrząc na ilość luk przypomina Firefoksa.
Należy jednak pamiętać o tym, że sama przeglądarka to nie wszytko. Ważne są także dodatki które można dodać zwiększając w ten sposób poziom jej bezpieczeństwa.
Ja preferuję Firefoksa a stronię od Chrome. Inni patrząc na wszystkie za i przeciw (w tym także szybkość działania) wybierają indyjską Epic Privacy Browser, zbudowaną na kodzie Chromium. To taka przeglądarka do której użytkownik nie musi już zbyt wiele dodawać, bo ma w sobie chyba już wszytko co jest potrzebne aby być w miarę bezpiecznym w sieci.

O tym, że i tak głównie wszytko zależy od rozsądku użytkownika, zapewne wiesz...

tadeusz242

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
162
Miasto
Kraków
Ok. To inaczej.
Czy ten komputer należy do w miarę nowych czy to jakiś dziadek?

Z tym poszukiwaniem najszybszej i najbezpieczniejszej jest tak, że raczej nie da się tych dwóch ze sobą połączyć.
Także ocenianie bezpieczeństwa przeglądarki jest problematyczne. Wszystko zależy od tego, pod jakim kątem na to patrzymy.
Gdyby oceniać poziom bezpieczeństwa przeglądarki patrząc na luki w zabezpieczeniach, to prawdopodobnie należałoby wybrać Operę jako tę najbezpieczniejszą a uciekać od Firefoksa. Gdyby natomiast patrzeć na częstotliwość wydawania poprawek, to należałoby wybrać Chrome, które z kolei jednak patrząc na ilość luk przypomina Firefoksa.
Należy jednak pamiętać o tym, że sama przeglądarka to nie wszytko. Ważne są także dodatki które można dodać zwiększając w ten sposób poziom jej bezpieczeństwa.
Ja preferuję Firefoksa a stronię od Chrome. Inni patrząc na wszystkie za i przeciw (w tym także szybkość działania) wybierają indyjską Epic Privacy Browser, zbudowaną na kodzie Chromium. To taka przeglądarka do której użytkownik nie musi już zbyt wiele dodawać, bo ma w sobie chyba już wszytko co jest potrzebne aby być w miarę bezpiecznym w sieci.

O tym, że i tak głównie wszytko zależy od rozsądku użytkownika, zapewne wiesz...

Komputer jest kupiony nowy ma dopiero nie cały rok

Jarom

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1230
Zainstaluj sobie ze dwie z wskazanych, pododawaj do nich to co potrzebne i zobacz. Ja mam Firefoksa, Chromium i jeszcze "coś tam". Każdej z nich używam w zależności od potrzeby.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12392
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Instaluj operę, unikaj vivaldi i po problemie :guma

tadeusz242

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
162
Miasto
Kraków
Zainstalowałem Epic Privacy Browser 60.0.3112.113 PL przetestuję tą przeglądarkę zobaczymy jak się sprawuje.

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Polecam operę + wtyczki - Adblock Plus, Ghostery, Disconnect.
Długo siedziałem na IE ale gdy zainstalowałem operę i skonfigurowałem wszystko pod siebie to teraz nie widzę lepszej przeglądarki.

tadeusz242

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
162
Miasto
Kraków
Mam jeszcze jedno pytanie czy na system 64 bitowy musi być przeglądarka 64 bitowa.

Do góry