Przywracanie kopii dysku programem ATI 2015

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Potrzebuje przywrócić dysk w laptopie z wczorajszej kopii robionej programem Acronis True Image.
Kopie są na dysku zewnetrznym, laptop to HP Pavilion G6 2230sw, system Windows 8.1.
Posiadam bootowalna płytkę Acronisa ale po przestawieniu w biosie bootowania z CD ekran jest czarny i nic się nie dzieje.
Probowalem wyłączać też w biosie Secure Boot i włączać Legacy Support i tam przestawić na bootowanie z CD, wtedy Acronis z płytki się odpalal ale nie widział żadnej kopii a po naciśnięciu przycisku Przegladaj tak jakby się wszystko zawieszalo, nic więcej się nie dzieje, pomaga tylko twardy reset.
Ma ktoś jakiś pomysł?? Sprawa dość pilną :(

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
eMCe napisał:
Potrzebuje przywrócić dysk w laptopie z wczorajszej kopii robionej programem Acronis True Image.
Kopie są na dysku zewnetrznym, laptop to HP Pavilion G6 2230sw, system Windows 8.1.
Posiadam bootowalna płytkę Acronisa ale po przestawieniu w biosie bootowania z CD ekran jest czarny i nic się nie dzieje.
Probowalem wyłączać też w biosie Secure Boot i włączać Legacy Support i tam przestawić na bootowanie z CD, wtedy Acronis z płytki się odpalal ale nie widział żadnej kopii a po naciśnięciu przycisku Przegladaj tak jakby się wszystko zawieszalo, nic więcej się nie dzieje, pomaga tylko twardy reset.
Ma ktoś jakiś pomysł?? Sprawa dość pilną :(

A w jaki sposób wykonywałes kopię? Masz zainstalowanego Acronisa czy z CD?

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Acronis zainstalowany, kopie wykonywane programem pod Windows. Probowalem też przywracać kopie spod Windowsa, prosi wtedy o ponowne uruchomienie komputera ale system wstaje nie przywrocony.

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
To faktycznie dziwne że ani z poziomu Windows ani BootCD nie daje rady. Osobiście mam Acronisa na pendrive i nigdy nie miałem problemu z przywracaniem, nawet nie muszę podczas przywracania zmieniać ustawień w Biosie z Windows UEFI mode na Other OS. Czytałem gdzieś że niektóre napędy nie chcą współpracować więc może to jest problemem. Jeżeli masz możliwość dojścia do innego PC to stwórz bootowalnego pendrive i z niego spróbuj.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Wyszperalem pendrive z bootowalnym Acronisem i wreszcie ruszyło. Wybrałem kopie do przywrócenia, ruszył cały proces i po jakimś czasie komunikat "Nie powiodło się". Druga próba skończyła się podobnie. Myślałem że to może przez to że w Biosie trochę naprzestawialem ale wrocilem do wcześniejszych ustawień i kolejna próba kończy się tym samym :( Kopie po utworzeniu były weryfikowane przez program więc powinny być poprawne.
Co gorsze wyczyscilo mi cały dysk w lapku a kopia nie chce się przywrócić. Ehhh chyba jutro czeka mnie stawianie systemu na nowo, szkoda tylko wszystkiego co przepadlo.

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
eMCe napisał:
Wyszperalem pendrive z bootowalnym Acronisem i wreszcie ruszyło. Wybrałem kopie do przywrócenia, ruszył cały proces i po jakimś czasie komunikat "Nie powiodło się". Druga próba skończyła się podobnie. Myślałem że to może przez to że w Biosie trochę naprzestawialem ale wrocilem do wcześniejszych ustawień i kolejna próba kończy się tym samym :( Kopie po utworzeniu były weryfikowane przez program więc powinny być poprawne.
Co gorsze wyczyscilo mi cały dysk w lapku a kopia nie chce się przywrócić. Ehhh chyba jutro czeka mnie stawianie systemu na nowo, szkoda tylko wszystkiego co przepadlo.
Jeżeli proces ruszył i operacja zakończyła się niepowodzeniem to może coś namieszałeś na etapie wyboru partycji docelowych bo z takimi przypadkami też się spotkałem. Pomimo tego że przywracasz cały dysk jak coś przypadkowo "odhaczysz" to Acronis będzie się domagał ręcznego wskazania lokalizacji docelowej dla poszczególnych partycji EFI oczywiście jeżeli masz zainstalowanego Windowsa trybie UEFI. Szkoda że przepadło. :facepalm

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Kiedy robisz kopię systemu Windows 7 czy Windows 8.1 powinieneś również zrobic kopię partycji zarezerwowanej przez system i ją przywrócić z kopii na początku. Partycja ta to partycja aktywna z której startuje system, Następnie przywrócić partycję systemową, zwykle ustawioną jako podstawowa. Przywracałem setki razy systemy operacyjne w różnych wersjach Acronisa i w różnych konfiguracjach. i na różnych komputerah, zwykle bez większych problemów.
Zachowaj tę kopię zainstaluj podstawowy system na laptopie i spróbuj ponownie przywrócić system z kopii zostawiając partycję zarezerwowaną jako nienaruszoną. Albo po zainstalowaniu systemu skontaktuj się ze mną i pozwól mi pomóc zdalnie przez Team Viewer. Myślę, że błąd polega na tym, że próbowałeś przywrócić system nie w tym miejscu dysku , buyć może własnie na malutką partycję zastrzeżoną i stąd błąd/

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Zrobioną miałem kopie całego fizycznego dysku w laptopie czyli wszystkie partycje razem z tymi ukrytymi zastrzeżonymi przez system. Przywrócić też chciałem całość tj. cały dysk, ze wszystkimi partycjami.
Obecnie dysk w lapku jest czysty, brak jakichkolwiek partycji. Wybieram aby Acronis przywrócił mi moją kopie na ten czysty dysk i po dłuższej chwili działania wyrzuca wspomniany wcześniej błąd.
Oba dyski sprawdzane pod kątem błędów i nic nie wykazało.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale sam też zrobiłem pewną głupotę, mianowicie kopie robiłem cyklicznie, pierwsza pełna kopia dysku a kolejne różnicowe i do tej pory byłem święcie przekonany, że w takim przypadku wystarczy mieć pierwszą pełną kopie dysku oraz różnicową, do której przykładowo chce przywrócić stan. Wczoraj usunąłem dwie stare kopie różnicowe i wczorajsza kopia różnicowa nie chciała się przywrócić gdyż wyrzucało komunikat, że brakuje tych wcześniejszych. Ale pełna pierwsza kopia jest i to właśnie przy próbie jej przywrócenia pojawia mi się wspomniany wcześniej komunikat "Nie powiodło się".
Mam nadzieję, że nie zamotałem zbytnio :facepalm

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
eMCe napisał:
Zrobioną miałem kopie całego fizycznego dysku w laptopie czyli wszystkie partycje razem z tymi ukrytymi zastrzeżonymi przez system. Przywrócić też chciałem całość tj. cały dysk, ze wszystkimi partycjami.
Obecnie dysk w lapku jest czysty, brak jakichkolwiek partycji. Wybieram aby Acronis przywrócił mi moją kopie na ten czysty dysk i po dłuższej chwili działania wyrzuca wspomniany wcześniej błąd.
Oba dyski sprawdzane pod kątem błędów i nic nie wykazało.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale sam też zrobiłem pewną głupotę, mianowicie kopie robiłem cyklicznie, pierwsza pełna kopia dysku a kolejne różnicowe i do tej pory byłem święcie przekonany, że w takim przypadku wystarczy mieć pierwszą pełną kopie dysku oraz różnicową, do której przykładowo chce przywrócić stan. Wczoraj usunąłem dwie stare kopie różnicowe i wczorajsza kopia różnicowa nie chciała się przywrócić gdyż wyrzucało komunikat, że brakuje tych wcześniejszych. Ale pełna pierwsza kopia jest i to właśnie przy próbie jej przywrócenia pojawia mi się wspomniany wcześniej komunikat "Nie powiodło się".
Mam nadzieję, że nie zamotałem zbytnio :facepalm
Jeżeli jest pierwsza pełna kopia zapasowa czyli "baza" to wszystko O.K przynajmniej do niej powinno dać się przywrócić. Osobiście preferuję kopie przyrostowe wtedy mam wyraźny podział na etapy konfiguracji Windowsa czy też instalacji programów.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
34639688473951772604.jpg

W jakiej kolejności przywracać partycje??
Zrobiłem tak:
1. Główny rekord rozruchowy i ścieżka 0
2. NTFS (Odzyskiwanie)
3. FAT32 (Bez etykiety)
4. NTFS (SYSTEM) (C:)
wszystkie powyższe przywróciły się niby poprawnie
5. NTFS (MULTIMEDIA) (D:) tu wyrzuca błąd "Nie powiodło się"
Partycja systemowa niby przywrócona a mimo to system nie wstaje hmm :facepalm
Przy próbie uruchomienia systemu mam błąd 0xc0000225, naprawa płytą Windows 8.1 nie pomaga :(

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Zaproponuje ci kontakt ze wsparciem Acronisa. Kiedyś miałem pewien kłopot z tym softem. (program wygrany na forum). I wsparcie zadziałało rewelacyjnie. Zaproponowano mi zdalną naprawę, zgodziłem się. Zapewniono że w każdej chili mogę przerwać połączenie jeśli będę czuł zagrożenie. Mój niezbyt mocny angielski dał radę a oni na polskim systemie też. Problem rozwiązali szybciutko.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Okazało się, że archiwum kopii jest uszkodzone :facepalm chociaż nie wiem jakim cudem, skoro po każdorazowym jej tworzeniu program weryfikował poprawność :scratch
Jestem po świeżej instalce systemu i teraz na nowo kompletuję potrzebne programy.
Dziękuję wszystkim za pomoc :piwko
A na koniec jeszcze jedno pytanie do użytkowników Acronisa.
Mam bootowalnego pendrivea z ATI2015, chcę spod niego utworzyć kopie systemu. Wystarczy, że wskażę tylko partycję systemową (w moim przypadku C: SYSTEM) czy dodatkowo muszę "backupować" te ukryte partycje stworzone przez system tj. Główny rekord rozruchowy i ścieżka 0, NTFS (Odzyskiwanie), FAT32 (bez etykiety) ??
Dodam tylko, że bios UEFI a system Windows 8.1

Do góry