Przywracanie kopii dysku programem ATI 2015

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
To mnie nie pocieszyłeś uszkodzeniem archiwum. Ciekawa co u mnie jest i czy też w podobnej sytuacji przywrócenie na nic się nie przyda. Tak przy okazji - jak zdiagnozowałeś że archiwum jest uszkodzone?
Odnośnie pytania o bootowalnego pendrivea nie odpowiem Tobie ponieważ kopie mam po prostu na dysku zewnętrznym.
Więc jeśli nie uruchomię systemu to czysta instalka a następnie instalka Acronis i dopiero przywrócenie z obrazu.

maxel

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
89
Jak robię kopię partycji systemowej to acronis domyślnie zaznacza:partycja systemowa EFI i Dysk lokalny C i tego robię kopię.Jeszce nigdy nie miałem problemów tak na 7 8,1 a teraz na 10.
No może kiedyś na win7 nie chciał mi zrobić kopii systemu z boot cd.
Po pierwszej pełnej kopii systemu (najlepiej czystego+sterowniki) robię co jakiś czas przyrostowe i jest ok w razie czego można się cofnąć o jedną to tył i nie stracić za wiele.

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
eMCe napisał:
A na koniec jeszcze jedno pytanie do użytkowników Acronisa.
Mam bootowalnego pendrivea z ATI2015, chcę spod niego utworzyć kopie systemu. Wystarczy, że wskażę tylko partycję systemową (w moim przypadku C: SYSTEM) czy dodatkowo muszę "backupować" te ukryte partycje stworzone przez system tj. Główny rekord rozruchowy i ścieżka 0, NTFS (Odzyskiwanie), FAT32 (bez etykiety) ??
Dodam tylko, że bios UEFI a system Windows 8.1
Co do uszkodzonego archiwum to może jakiś program do defragmentacji uszkodził plik archiwum :scratch
Co do tworzenia kopi Acronisem to program domyślnie zaznacza (C: SYSTEM) oraz (FAT32 100MB) te dwie partycje obowiązkowo. Partycja (FAT32 300MB) jest zbędna jeżeli nie używasz dysków dynamicznych ale jak chcesz to możesz zaznaczyć, Ty masz UEFI więc Główny rekord rozruchowy i ścieżka 0 też cię nie interesuje a nawet z tego co pamiętam to Acronis go na UEFI domyślnie nie zaznacza ale też nic się nie stanie jak zaznaczysz. Polecam kopie przyrostowe np.
1. Po instalacji systemu i aktywowaniu
2. Po zainstalowaniu aktualizacji (szpiegujące możesz na wstępie odrzucić)
3. Sterowniki
4. Programy
itd.
:hi
Konfiguracja wedle swoich upodobań to tylko przyjład

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
PiotrN72 napisał:
(..)Tak przy okazji - jak zdiagnozowałeś że archiwum jest uszkodzone?(..)
Przed próbą przywrócenia kopii, tam gdzie się to wszystko ustawia po kolei, zauważyłem że jest możliwość zweryfikowania archiwum nim zacznie się przywracanie. Trwało to dość długo, a gdzieś po 30 minutach tak jak by program przestał pracować, nie reagował na nic, dioda dysku zewnętrznego na którym miałem kopie zgasła, jak by nie był już używany i przeszedł w stan uśpienia a po dodatkowych ok 10 minutach Acronis wyrzuca komunikat, że archiwum uszkodzone i każe wybrać inne do przywrócenia :scratch
Trochę z tym kombinowałem, za radą Emmersa przywracałem partycje po kolei. Udało się tylko z partycją C ale mimo zainstalowania obok niej Windowsa była przez niego niewidoczna. A miałem nadzieję, że może w taki sposób uda mi się dostać do moich plików :(
helium napisał:
Co do uszkodzonego archiwum to może jakiś program do defragmentacji uszkodził plik archiwum :scratch (...)
Hmm archiwa trzymałem na dysku zewnętrznym, który był podpinany tyko na czas ich tworzenia. Do defragmentacji używam wbudowanego w Windows narzędzia.
Dziękuję raz jeszcze wszystkim za wskazówki :dziękuję

Do góry