Rocznica Bitwy pod Wiedniem 12.IX.1683r

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
45808
Miasto
Gdzieś w Polsce
12 września 1683 rozegrała się jedna z największych i kluczowych dla losów Europy bitew, która doprowadziła do upadku Imperium Osmańskiego. Bitwa, w której Wojsko Polskie odegrało decydującą rolę.

wp_husaria_wieden_970.jpeg

Wielokrotna przewaga liczebna nie wystarczyła Turkom do zdobycia Wiednia i pokonania połączonych armii polskiej i austriackiej. Wspaniałe zwycięstwo pod Wiedniem zapewniła nie ilość, ale jakość wojsk. Polska dysponowała w tym czasie jedną z najlepszych formacji wojskowych Europy. - Husaria, idąc na czele wojsk koalicyjnych, odegrała kluczową rolę w ostatniej, decydującej, zakończonej ucieczką nieprzyjaciela, fazie bitwy. Nie można jednak sprowadzać całej batalii tylko do tej szarży. Doszło do niej dopiero po godzinie 17. Sama bitwa trwała wtedy już od dobrych kilku godzin - pisze dr Radosław Sikora w artykule dla WP.PL.

Historia zna wiele spektakularnych bitew. Ale tylko niektóre z nich zmieniały losy imperiów. Wśród nich na pewno znajduje się bitwa pod Wiedniem stoczona 12 września 1683 roku. Jak pisał ówczesny osmański kronikarz silahdar Mehmed aga z Fyndykły "porażka i przegrana [...] była to przeogromna, klęska taka, jaka od powstania państwa [osmańskiego] nigdy jeszcze się nie wydarzyła..."
Całość w tekście
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
na WP.
Wikipedia
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

800px-King_John_III_Sobieski_Sobieski_sending_Message_of_Victory_to_the_Pope%2C_after_the_Battle_of_Vienna_111.PNG

Jan III Sobieski wysyła wiadomość o zwycięstwie papieżowi Innocentemu XI – mal. Jan Matejko

Bitwa_pod_Wiedniem_Brandt.jpg

Józef Brandt, Bitwa pod Wiedniem

343px-Sobieskitablica.jpg
Tablica pamiątkowa umieszczona na Kahlenbergu

A

Anonymous

Tak jak wspomniał Graf na czacie : to było pyrrusowe zwycięstwo.Nic na tym nie zyskaliśmy ani politycznie ani ekonomicznie.Wszystkie plany Sobieskiego po odcieczy Wiedeńskiej (notabene genialnego stratega) nie zostały nigdy zrealizowane.Wołoszczyzna,Podole,Ukraina,elekcja syna Jakuba na tron polski...pozostały tylko w sferze marzeń.Austria wykorzystała swoją szansę po tej epickiej bitwie w 100% a nasi sojusznicy potraktowali nas tak jak zawsze...czyli jak ścierwa..To nie była pierwsza i ostatnia chwila w dziejach Europy w której dawaliśmy daninę z krwi i efekt końcowy zawsze był taki sam : pustka.
Ot chociażby z najnowszej historii : upodlenie bohaterów z Dywizjonu 303 czy "wdzięczność" aliantów wobec osoby legendarnego generała Sosabowskiego który po II wojnie światowej żył na Wyspach jak nędzarz...
"Boże, chroń mnie przed przyjaciółmi, przed wrogami obronię się sam" :papież

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
45808
Miasto
Gdzieś w Polsce
Hornet napisał:
Nic na tym nie zyskaliśmy ...

Może nie do końca. Gdyby nie ta bitwa to teraz pięć razy dziennie biłbyś pokłony na małym dywaniku, nie oglądał się za niuniami w mini i nie popijał drinków.

A

Anonymous

Kamelka napisał:
Gdyby nie ta bitwa to teraz pięć razy dziennie biłbyś pokłony na małym dywaniku, nie oglądał się za niuniami w mini i nie popijał drinków.
Jakieś demony Cię dręczą Kamelka :eek: .Imperium Osmańskie bez Bitwy pod Wiedniem i tak uległoby rozkładowi.Komuna była stokroć potężniejsza i chciała zawładnąć całym światem i co ?
Chyba nie modlisz sie dzisiaj do Lenina i nie żyjesz w kołchozie :wariat

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Matejko namalował całą prawdę o tym kto tam - i nie tylko tam - naprawdę zyskał.

Jan III Sobieski wysyła wiadomość o zwycięstwie papieżowi Innocentemu XI – mal. Jan Matejko
Warto tym tematem się bliżej zainteresować.

Dotyczy to także tzw. Okrągłego Żłobu. :yhy

A

Anonymous

Grafie ale what's up man ? Wiesz jakie znaczenie i pozycję miał wtedy kościół katolicki w Polsce i części Europy.Był prawdziwą potęgą i miał dominujący głos w prawie wszystkich sferach życia politycznego.To gdzie miał Sobieski wysłać info ? Do sułtana :dziwak ?
Co do "Okrągłego Żłobu"...to cóż...każdy (?) widzi jakie destrukcyjne efekty dla 90% społeczeństwa przyniósł.A to,że kościół maczał w tym paluszki to tylko powód do : wstydu i pokuty.

A

Anonymous

Sobieski poprosił Papieża o ustanowienie imienin Matki Bożej.
Zdobycie zielonej chorągwi „Proroka” przesądziło o zwycięstwie. Bitwa była wygrana. Specjalny posłaniec, wraz z listem królewskim, zawiózł ją do Rzymu. O tym, że Bóg zwyciężył za przyczyną Matki Bożej, król był święcie przekonany. Dlatego prosił papieża o ustanowienie specjalnego święta Imienia Maryi. Papież nie tylko wprowadza to święto na dzień zwycięstwa, ale w Rzymie funduje też kościół pod tym wezwaniem, jako wyraz wdzięczności za uratowanie Europy i powstrzymanie na kilka stuleci pochodu islamu.

„Przyszedłem, zobaczyłem, a Bóg zwyciężył”, to pierwsze słowa wielkiego króla i wodza, Jana III Sobieskiego, wypowiedziane po zwycięskiej bitwie stoczonej na przedpolach Wiednia w niedzielne popołudnie 12 września 1683 roku.
To Bóg zwyciężył! W owym czasie Rzeczpospolita Obojga Narodów pełniła rzeczywiście obowiązki „przedmurza chrześcijaństwa”, chrześcijaństwa zachodniego czyli powszechnego (kraje niemieckie i skandynawskie były protestanckie, a Rosja prawosławna). Pojęcie to dziś jest tak bardzo wyśmiewane, bo nie rozumiane.
Wielkiej wojny pragnął i narzucił ją sułtan Mahomet IV, a nie królewska Warszawa czy książęce Wilno. W Polsce zdawano sobie sprawę z tego, że po ewentualnym udanym uderzeniu na Wiedeń, Turcy pójdą prosto na Warszawę, a Rosja im w tym pomoże. Król Jan III stale mówił, że trwałe opanowanie Austrii przez Turków odetnie na zawsze Rzeczpospolitą od cywilizacji europejskiej.

Gdyby nie Jan III Sobieski to w Wiedniu istniałby dzisiaj klub Galatasaray Wiedeń...

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
45808
Miasto
Gdzieś w Polsce
Hornet napisał:
...
Jakieś demony Cię dręczą Kamelka :eek: .Imperium Osmańskie bez Bitwy pod Wiedniem i tak uległoby rozkładowi.Komuna była stokroć potężniejsza i chciała zawładnąć całym światem i co ?
Chyba nie modlisz sie dzisiaj do Lenina i nie żyjesz w kołchozie :wariat

Hornet przestań, poczytaj to co piszesz, to nie mnie coś nawiedza... :szydera

Co do Turków, to armia która zajęła sporą część Europy i parła naprzód sama by się rozpadła ?? Twoja wiedza na ten temat pochodzi ze snu czy alternatywnej rzeczywistości?
A komuna to chyba nie ta epoka.

A

Anonymous

Kamelka napisał:
Hornet przestań, poczytaj to co piszesz, to nie mnie coś nawiedza...
Co do Turków, to armia która zajęła sporą część Europy i parła naprzód sama by się rozpadła ?? Twoja wiedza na ten temat pochodzi ze snu czy alternatywnej rzeczywistości?
A komuna to chyba nie ta epoka.
Kamelka-nie denerwuj się...moja wiedza pochodzi z Miasteczka Wilanów .
Skup się trochę przy czytaniu postów...będzie Ci łatwiej zrozumieć.Każda potęga militarna opiera się na ekonomii i gospodarce danego państwa.A Imperium Osmańskie w XVII wieku pod tym względem było delikatnie mówiąc zacofane.
Słaba władza,słaba gospodarka,wielonarodowość wcześniej czy później i tak doprowadziłyby do ich upadku z Wiedniem czy bez Wiednia więc nie wiem skąd Ci przyszedł do główki pomysł z dywanikiem i pokłonami.
A komunę zapodałem dla kontrastu...bo oni rządzili połową świata...i też nie ogarnęli swoich marzeń :klawik. .

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
45808
Miasto
Gdzieś w Polsce
Hornet napisał:
...
Kamelka-nie denerwuj się...moja wiedza pochodzi z Miasteczka Wilanów .
Skup się trochę przy czytaniu postów...będzie Ci łatwiej zrozumieć.Każda potęga militarna opiera się na ekonomii i gospodarce danego państwa.A Imperium Osmańskie w XVII wieku pod tym względem było delikatnie mówiąc zacofane.
Słaba władza,słaba gospodarka,wielonarodowość wcześniej czy później i tak doprowadziłyby do ich upadku z Wiedniem czy bez Wiednia więc nie wiem skąd Ci przyszedł do główki pomysł z dywanikiem i pokłonami.
A komunę zapodałem dla kontrastu...bo oni rządzili połową świata...i też nie ogarnęli swoich marzeń :klawik. .

Hornet, spoko, nie denerwujesz mnie, wiedza każdemu się przyda. :hippie
Skup się przy czytaniu postów, może zrozumiesz i czegoś się dowiesz.
Ta potęga militarna to fanatyzm religijny, który ma w głębokim poważaniu Twoje zasady ekonomii, który wykorzystuje zacofanie, brak gospodarki, ma we łbie tylko bicie niewiernych i bogactwa krajów zachodnich czy stado dziewic po bohaterskiej śmierci. To jest ich ekonomia.

PS
Wracając do tematu, post Toruniaka chyba wyjaśna co zyskała Polska tą bitwą.

A

Anonymous

Kamelka napisał:
Skup się przy czytaniu postów, może zrozumiesz i czegoś się dowiesz.
Ta potęga militarna to fanatyzm religijny, który ma w głębokim poważaniu Twoje zasady ekonomii, który wykorzystuje zacofanie, brak gospodarki, ma we łbie tylko bicie niewiernych i bogactwa krajów zachodnich czy stado dziewic po bohaterskiej śmierci. To jest ich ekonomia.
Kochani skąd u Was ta muzułmańska obsesja ?? Gdzie Wy w Polsce macie jakieś zagrożenie arabskie ?
Jak codziennie wsiadacie do samochodu to też analizujecie statystyki wypadków ? I jadąc myślicie co może się stać ?
Nic z tego nie rozumiem :dziwak

A

Anonymous

Anonim napisał:
Kamelka, zrobiła to tak pięknie, że nie warto zakładać ponownie tematu.
To prawda...chciałem tylko zwrócić uwagę,że Kamelka to Chłopiec a nie Dziewczynka :)
A wracając do tematu : śmialiście się ze mnie i odsyłaliście do Kościoła kiedy pisałem "nie znacie dnia ani godziny".I zobaczcie ile się zmieniło w ciągu roku.Dzisiaj już nie powtórzyłbym ostatniego postu sprzed 12 miesięcy...bo świat wywrócił się do góry nogami.Cóż...nie ma rady tylko trzeba zacytować pewnego reżysera którego lubię za filmy sprzed 40 lat : "If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans."

Do góry