Router - jaki kupić ???

HrabiaDracula

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
Miasto
z klawiatury
Witam !!!
Chcę zrobić u siebie w domu bezprzewodową sieć. Sieć będzie miała prędkość 4-8 MB/s. Potrzebuję jakiś router. Wyczytałem, żeby brać sprawdzone marki d-link, linksys, pentagram najlepiej z modemem ADSL Annex A, szybkość transmisji danych 300 Mbps. Chodzi mi podłączenie kompa stacjonarnego, laptopa i ps3.
Jaki router polecacie?

Tomek-T-M-F

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Olsztyn
Witam, co do routera to ja mogę śmiało polecić

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
mam w domu ten model i u mnie spisywał sie bardzo dobrze, mialem trzy komputery pod niego podpięte jeden mój po lanie a dwa pozostałe po WIFI plus do tego PS2 po kablu i bardzo prężnie to wszystko chodziło mi , zero usterek, po za jedną, a mianowicie zrezygnowałem z Neostrady i teraz router stoi nie podłączony ale nadal sprawny.

HrabiaDracula

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
Miasto
z klawiatury
Internet będzie radiowy żaden z neostrady lub netii. W pokoju o powierzchni ok. 18m2 znajdować się będzie ps3 oraz komputer stacjonarny, które maja być obsługiwane przez router. Na razie mieszkam w bloku o powierzchni 70m2 i router tez ma obsługiwać laptopa, który będzie w drugim pokoju ( przez 1 ścianę ). Za jakiś czas wprowadzę się jednak do nowego domu o powierzchni około 200m2, dwukondygnacyjny. Przyszłościwo net ma być w całym domu, parter i piętro a może nawet ogród przy domu. Zależy mi na dobrym sprzęcie żeby raz wydać kasę ale żeby router smigał kilka lat.

Tomek-T-M-F

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Olsztyn
z tym routerem nie będzie problemu z zasięgiem a to dlatego że jest możliwość wkręcenia większej anteny z lepszymi parametrami i zasięg nawet do 300 mentrów od budynku będzie,znam z autopsji bo tak uczyniłem z antenką. A antenka za mniej wiecej do 30zł mozna kupić.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Czyli chcesz mieć tak ..net do domu dostarczany radiowo ( sygnał z masztu osiedlowego ?? ) odbiór anteną zewnętrzną czy od razu routerem ??
BTW
Wyczytałem, żeby brać sprawdzone marki d-link, linksys, pentagram najlepiej z modemem ADSL Annex A,
routery ADSL i DSL dzielą sygnał ale odebrany z kabla (ADSL - linia telefoniczna, DSL - lan).
Edit w jaki sposób masz podłączony net obecnie ??

HrabiaDracula

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
Miasto
z klawiatury
Tak maszt osiedlowy ale to nowy dostawca i nie wiem czy odbiór będzie anteną zewnętrzną czy od razu routerem. Na ulotce pisze, że router lub pendrive. Teraz mam od sąsiada na kabelku ( LAN ) ale porażka niecały 1 Mbit/s. brak możliwości ściągania, wszystko poblokowane. Tutaj link nowego dostawcy neta:

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
W radiówce nie jestem na bieżąco ale raczej musi to wyglądać tak
Router do podłączenia radiowego z operatorem musi mieć tryb WISP client ( internet z wifi przez kabel )
+ access point tworzący sieć domową ( internet z kabla przez wifi )
Wtedy bezprzewodowo podłączasz się do acces pointa a sprzęty kablowe do routera z WISP
albo wariant nr 2 router z dwoma radiami ...jedno odbiera od dostawcy a drugie wysyła i tworzy siec domowa a kabelki podłączasz do portów

Kurcze ...najlepiej jakbyś skontaktował się z dostawcą i przedstawił mu swoja wizje sieci domowej

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30019
Miasto
Trololololo
Hrabio :yes master a jaka mniej więcej cena tej radiówki co będziesz brał ??

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
remool brachu chyba ich wezwe do domu i niech mi wszystko obcykają
Tak będzie najlepiej :)
Tu jeszcze znalazłem podobny wątek ...trochę stary ale problem i rozwiązanie podobne

Może na dzień dzisiejszy jedno urządzenie ogarnie wszystko :scratch wymyślają coraz to nowsze bajery to kto to wie
Zrób to dobrze i nie żałuj kaski ...bo jak sam powiedziałeś robisz to na lata :england

Do góry