Rozbudowa kompka

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Chciałbym rozbudować starego kompka aby śmigały na nim nowe gry a następnie puścić go komuś z rodziny....
Obecnie działa tam m. in. 2GB ramu i dysk 320GB....i te elementy właśni chciałbym wymienić.
Płyta gł. to ASUS P5k/EPU, wyczytałem, że obsługuje do max 8GB pamięci DDR2 1066/800/667 Mhz
Doradźcie jakie wybrać pamięci...np te?

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
lub

Docelowo chciałbym zakupić 8GB ramu...myślę, że 2 zestawy po 2x2GB będzie najlepszym rozwiązaniem.
...a co do dysku....Daje rade??

Czekam na sugestie :dziękuję

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
SSD kupią sobie sami jeśli zechcą.... Pytałem o ram, czy to co znalazłem będzie odpowiednie do tej płyty gł.( taktowanie, ilość modułów itp) a także o dysk

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
A system jaki? 32 bit czy 64?
I czy możesz poświęcić ewentualnie legalne 32 bity na rzecz 64 bitowego - bo od tego zależy sens rozbudowy powyżej tych 3.5 GB.

Poza tym - jaki zasilacz (marka i moc), procesor i karta graficzna?
Jakie parametry ma zamontowany teraz RAM?

Dysk wystarczy.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Systemem będzie 64 bitowa 7ka
Zasilacz 550W Be-Quiet Grafika Radek HD6850 2GB Procek Core2 Quad 6600
ph3wEDs.jpg

HJBVg7i.jpg

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Zasilacz ma jeszcze zapas, tak że spokojnie pod tym względem.
Jak dla mnie - nie za bardzo jest sens kupować więcej niż 4 GB - w sumie pamięci będzie 6 GB, a nie przypuszczam, żeby robiono na komputerze panoramę ze zdjęć 20 mpix czy edytowano wideo. Poprawa będzie znaczna - wystarczy troszkę zmienić ustawienia systemu - wyłączyć plik wymiany czy zoptymalizować (lekko) programy startowe. System nie weźmie więcej niż 1,5 GB (w porywach...).

Jeśli na SLOT# 2 jest pamięć o takich samych parametrach jak na SLOT#1 - to spokojnie Geile wystarczą i będą działać bezproblemowo. Sprawdziłbym jeszcze stronę asus pod względem "memory support list" dla płyty, ale nie wydaje mi się, żeby były zastrzeżenia.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12585
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Quń napisał:
Zasilacz ma jeszcze zapas, tak że spokojnie pod tym względem.
Jak dla mnie - nie za bardzo jest sens kupować więcej niż 4 GB - w sumie pamięci będzie 6 GB, a nie przypuszczam, żeby robiono na komputerze panoramę ze zdjęć 20 mpix czy edytowano wideo. Poprawa będzie znaczna - wystarczy troszkę zmienić ustawienia systemu - wyłączyć plik wymiany czy zoptymalizować (lekko) programy startowe. System nie weźmie więcej niż 1,5 GB (w porywach...).

Jeśli na SLOT# 2 jest pamięć o takich samych parametrach jak na SLOT#1 - to spokojnie Geile wystarczą i będą działać bezproblemowo.

Ale jak sam autor napisał, chciałby żeby na kompie można było pograć w nowsze gry a takie GTA V w rekomendowanych ma 8GB a 4 w minimalnych więc musi mieć więcej.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
No to będzie ostra gra na radku 6850 w to GTA V. Może nie w tak "nowsze" i przy co najwyżej "middle res" i "middle det". Przy GTA V raczej "low"...

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12585
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Quń napisał:
No to będzie ostra gra na radku 6850 w to GTA V. Może nie w tak "nowsze" i przy co najwyżej "middle res" i "middle det". Przy GTA V raczej "low"...

minimalne ma radka 4870 wiec spokojnie pójdzie nie tylko na "low"

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Przy minimalnych to ma i 4 GB RAM. Ostrzegają jednak, że będzie pokaz slajdów w HD. Przy 6850 1 GB i tej rozdzielczości - producent sugeruje low details.
Wiem, że w ramach ćwiczeń teoretycznych odpalono windows xp na procesorze 8 MHz i 20 MB Ram. Niekiedy jednak to się mija z celem :D

Sam też znam gościa, który usiłował pograć w Quake 3 w maksymalnej rozdzielczości na pentium 166 MHz i 32 MB RAM (nVidia Vanta 16 MB). No c.c.c.o.o.o.o. . . .s.s.s.i.i.ę.ę.ę. . .d.d.z.z....e, damsespokój.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Ten radek ma 2GB pamięci i jest w wersji OC dodatkowo jeszcze podkręcony + modyfikowane chłodzenie wiec nie należy tak szybko spisywać go na straty :jezyk
System zoptymalizowany będzie w wersji hard, wiec z tej strony też luz...
Nowych pamięci nie chciałem łączyć ze starymi...( działałyby wtedy dwukanałowo??)
Jeśli na SLOT# 2 jest pamięć o takich samych parametrach jak na SLOT#1
Pamięci są identyczne w SLOT#1 i SLOT# 3...2 i 4 puste

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Powinny w parach - 1+1, 2+2. Geile mają takie same parametry (cl 5 przy 800 MHz), więc powinny współpracować w dualu.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Powinny w parach - 1+1, 2+2.
:scratch..... mówimy o tym samym tylko cyferki inne
...pozostaje chyba 2x(2x2GB)

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Są płyty, które akceptują pracę w dualu właśnie takiego układu - 1+1 ORAZ 2+2 (jednocześnie). Nie musi na nich dwóch identycznych PAR pamięci - chociaż i tak wypadałoby.
P5K/EPU, P5K SE/EPU manual:

- czyli - płyta będzie uważała, że jest zainstalowane 2*(2*1GB) w dualu oraz 2* 1GB w single channel (wykroi sobie "single channel" z kości 2 GB). Obniży także cl i częstotliwość, jeśli @800 cl4 (down @667 cl4). To samo, jeśli kości nie spełniają specyfikacji ODT intela (rzadkie obecnie). I tak trzeba zweryfikować QVL (Quality Vendor List) na stronie asus'a.

Dual pracuje idealnie jeśli jest "dobrany" - stąd też albo kupujesz od razu 4*2GB sparowane, albo módl się, żeby kolejne "dokupione" 2*2GB zadziałało z pierwszym 2*2GB. W każdej sytuacji przepłacasz za "dobór".
Osobiście nie jestem zwolennikiem dualu - większy zysk jest z ilości pamięci. Już po dorzuceniu 4 GB do Twojego komputera system dostanie kopa.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Dual pracuje idealnie jeśli jest "dobrany" - stąd też albo kupujesz od razu 4*2GB sparowane, albo módl się, żeby kolejne "dokupione" 2*2GB zadziałało z pierwszym 2*2GB.
:dziwak :dziwak czyli kupując 2 komplety Geile`ów 2x(2x2GB) mogę nie trafić??....bo z modlitwą u mnie ciężko....

Do góry