Soft do monitorowania dysku

pajky

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Nie chodzi mi o program typu SMART. Komputer po uruchomieniu zaczął niemiłosiernie mulić. Sprawdziłem CPU i RAM tu nie ma problemu. Po uruchomieniu kompa led od HDD świeci się nonstop. Programy uruchamiają się po 1-2min. Masakra!!!! Sprawdziłem system pod kontem AV, ADWARE..., wszystkie harmonogramy zadań, zdefragmentowałe dysk nic nie znalazłem. Poszukuję więc programu co by pokazał co w danej chwili za program używa HDD i tak zamula sprzęt.
Dzięki

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30010
Miasto
Trololololo
moze to ?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

e chyba nie

wiem że ktoś pisał o takim sofcie na forum ale nazwy nie mogę sobie przypomnieć teraz

arturro

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Sam takiego szukałem i nie znalazłem. Vista robiła z mojego dysku orkiestrę bębniarzy. Wróciłem do XP, problem znikł, a ja potem odkryłem, że zwykły Process Explorer posiada monitor statusu dysku i podaje informacje o ilości czytanych bajtów w zakładce I/O bytes history. Pomaga to czasem zidentyfikować źródło mulenia.

Eru

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Sosnowiec
Starczy wyłączyć usługę indexowania :p
A jak to zrobić znajdziesz w googlach :p

arturro

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Wyłączenie indeksowania nie załatwiło tej sprawy. Najśmieszniejsze jest, że dźwięk dysku pracującego pod Vistą a pod XP jest inny. Może wiąże się to z szybkością pracy albo ilością naraz uruchamianych procesów?

I żeby była jasność - nie zmieniłem systemu dlatego, że buczał mi dysk hehe ;)

pajky

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Systemu nie będę zmieniał bo mam oryginał XP (chyba , że ktoś zasponsoruje oryginał 7) a jeśli już to na zaniedbanego od czasu kupna laptopa z XP, Linuksa ;) Tam takie numery system nie odwala i wszystko można sprawdzić softem domyślnym w konsoli. Indeksowanie nie przeszkadza (chyba że na początku zanim zaindeksuje wszystko) . Zawsze jest domyślnie i na początku system nigdy nie muli.

Chyba odkryłem źródło mulenia ale nie będę zapeszał. Teraz po użyciu softu portable trzeba za każdym razem zapuszczać skan AV itp. co nie zmienia faktu przydatności takiego programiku na przyszłość. Obadam ten Process Explorer dokładniej. Fakt, pokazuje pełne ścieżki procesów ale odnośnie użycia CPU i MEM ale HDD nie zauważyłem.

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114

Nicolas78

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
12
Miasto
Warszawa
arturro napisał:
Sam takiego szukałem i nie znalazłem. Vista robiła z mojego dysku orkiestrę bębniarzy. Wróciłem do XP, problem znikł, a ja potem odkryłem, że zwykły Process Explorer posiada monitor statusu dysku i podaje informacje o ilości czytanych bajtów w zakładce I/O bytes history. Pomaga to czasem zidentyfikować źródło mulenia.

AnVir Task Manager (była wersja free) na bieżąco monitoruje użycie dysku, trzeb tylko wybrać potrzebne kolumny.

do monitorowania sieci i limitowania używam NetLimitera (niestety płatny - może kiedyś będzie na GOTD)

Do góry