Szukam programu do odszumienia audio w pliku wideo

Rycho

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5075
Szukam programu ( najlepiej automatycznego lub półautomatycznego) do usuwania szumów w ścieżce audio w pliku wideo.

Chodzi o szumy na stałym poziomie np. szum wentylatora laptopa, pracy kamery starego typu itp.

A

Anonymous

Rycho napisał:
Szukam programu ( najlepiej automatycznego lub półautomatycznego) do usuwania szumów w ścieżce audio w pliku wideo.
Chodzi o szumy na stałym poziomie np. szum wentylatora laptopa, pracy kamery starego typu itp.
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale chodzi o usuwanie niechcianych dźwięków. Możesz użyć darmowego programu Audacity. Kiedyś korzystałem z niego, co prawda nie byłem zadowolony z efektu końcowego. Jednak nie jest to takie proste. Lepsze efekty uzyskamy, gdy zrobimy to ręcznie, ale jest to czasochłonne. Najpierw trzeba zadać pytanie, czy nagranie jest tego warte. W internecie znajdziesz różne poradniki do tego programu.

Możesz też wykorzystać program Adobe Audition (dawny Cool Edit). Bodajże trójeczka znajdowała się w osławionym pakiecie Adobe CS2 Premium Plus. Poniżej linki związane z pracą w tym programie:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Jest też iZotope RX, który umożliwia usunięcie, wyciszenie lub zastąpienie niechcianych dźwięków z nagrania. Nadaje się on między innymi do poprawy błędów typu podmuchy wiatru, drobne przestery, kliki, stuknięcia w statyw itp. Niestety jest on płatny. Więcej o tym programie poniżej:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

POST NUMER 700

DJ 600V: „TO CO TERAZ SŁYSZYSZ TO DŹWIĘKI STEREO. DŹWIĘKI MONO SĄ WARTE MNIEJ NIŻ ZERO”.

░█░░░█░█░▄▀░█▀▀░░░░▀█▀░█░█░█░▄▀▀░
░█░░░█░█▀░░░█▀░░▄▄░░█░░█▀█░█░░▀▄░
░█▄▄░█░█░▀▄░█▄▄░░░░░█░░█░█░█░▄▄▀░

Do góry