Telewizory LG ostro szpiegują widzów ?

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
A

Anonymous

Ciekawe czy pozostali producenci stosują podobne praktyki ? Co prawda nigdy bym nie kupił LED-a LG ( only plazma Panasonic :yes master ).Ale być może inni też pójdą (idą?) tą drogą...

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12401
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Hornet napisał:
Ciekawe czy pozostali producenci stosują podobne praktyki ? Co prawda nigdy bym nie kupił LED-a LG ( only plazma Panasonic :yes master ).Ale być może inni też pójdą (idą?) tą drogą...

LG nie kupisz i plazmy Panasonica za kilka miesięcy też już nie kupisz, no chyba, że trafisz na jakieś ostatnie sztuki w magazynach.

A

Anonymous

al_arsen napisał:
Hornet napisał:

LG nie kupisz i plazmy Panasonica za kilka miesięcy też już nie kupisz, no chyba, że trafisz na jakieś ostatnie sztuki w magazynach.
Tak :eek: ? LG przed chwilą splajtował ? Bo ja widzę,że ich szajsowate LED-y są wszędzie,ot chociażby tu :

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Co do plazm Panasonica...to spokojna Twoja rozczochrana :wariat moja PY85 pociągnie jeszcze wiele lat a jak sie skończy to się wyciągnie z pudła VT60E.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12401
Miasto
Somewhere over the rainbow.
O plajcie LG nic mi nie wiadomo, wiem tylko, że Panasonic zamknął dwie z trzech fabryk z plazmami a trzecia funkcjonuje do marca 2014.

A

Anonymous

Nastąpił drobny błąd w komunikacji w skrócie : nie zatrybiłem Twojego przekazu w sprawie LG :dziwak .
O nowa plazmę Panasonica już się zatroszczyłem kilka miechów temu,odkąd zaczęli przebąkiwać o końcu tej technologii na HDTV.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Hornet napisał
Ciekawe czy pozostali producenci stosują podobne praktyki ?
Z tego co się orientuję to każdy TV wyposażony w smarta śledzi poczynania użytkownika i wysyła w siec. Samsung nawet ładnie nazwał tę funkcję : S-Recommendation
to funkcja zawierająca specjalny mechanizm klasyfikujący oraz rekomendujący widzowi interesujące programy telewizyjne, wideo na żądanie, treści zawarte w aplikacjach i serwisach społecznościowych oraz w urządzeniach osobistych. Poprzez analizę najczęściej wybieranych przez nas programów S-Recommendation poznaje nasze upodobania i dopasowuje do nich podpowiedzi dostępnych treści.
Druga sprawa to jaki jest sens używać funkcji sieciowych w tv :scratch ...tv ma wyświetlać jak najlepszy obraz a za bajery może robić np Raspberry Pi z xbmc na pokładzie lub inny HTPC
Pozdrowienia dla hardkorowców mających TV wyposażone w kamery i mikrofony :p

EDIT Jeśli posiadacie LG i nie chcecie aby dane były wysyłane zablokujcie następujące domeny na routerze
ad.lgappstv.com
yumenetworks.com
smartclip.net
smartclip.com
llnwd.net
smartshare.lgtvsdp.com
ibis.lgappstv.com

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
LG Smart TV już nie będą nas szpiegowały
Firma LG wdrożyła już proces aktualizacji oprogramowania telewizorów Smart TV mający na celu rozwiązanie problemu z wysyłaniem pewnych informacji o oglądanych treściach bez zgody użytkownika.

Kilka tygodni temu informowaliśmy o podejrzanym zachowaniu telewizorów Smart TV firmy LG. Jeden z blogerów odkrył bowiem, że system LG Smart AD (analizuje ulubione programy użytkownika, zachowania w Internecie, słowa kluczowe i inne informacje, aby zapewnić dla odbiorcy odpowiednie reklamy) gromadził/przesyłał informacje o oglądanych przez niego treściach nawet wtedy, gdy został wyłączony. Podobny problem dotyczył też zapisywania nazw plików przechowywanych na pendrive'ach.

W reakcji na te doniesienia koreański producent przesłał do naszej redakcji oświadczenie, w którym zapowiedział opracowanie nowego oprogramowania, dzięki któremu możliwe będzie zablokowanie funkcji wysyłania informacji. Usunięty powinien być również system indeksujący nazwy plików na zewnętrznych nośnikach.
"Na jej podstawie [aktualizacji oprogramowania - red.] telewizory LG Smart TV nie będą wysyłać informacji o oglądanych treściach, gdy funkcja ta została ręcznie przez użytkownika wyłączona. Ponadto, po zaktualizowaniu oprogramowania nie będą też przesyłane nazwy plików multimedialnych" - czytamy w oświadczeniu LG.
271126_resize_588x1000.jpg

Do góry