Używki relaksacyjnie i rekreacyjnie, czyli bez nałogu

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4460
Miasto
Polska
.
Używka – substancja wywierająca określony wpływ na organizm (najczęściej na ośrodkowy układ nerwowy) lub produkt zawierający takie substancje, na przykład:
• kawa
• kakao
• herbata
• tytoń
• betel
• napoje alkoholowe
• napoje energetyzujące
• afrodyzjaki.

Używki mogą być przyjmowane w celach rekreacyjnych, z powodu uzależnienia (alkohol, nikotyna, narkotyki), z chęci wykorzystania właściwości używki (np. kofeina zawarta w kawie dla pobudzenia, w niektórych przypadkach szukanie inspiracji w substancjach psychoaktywnych). Używki mogą również być przyjmowane bez bezpośredniego zamiaru użycia substancji odpowiadających za określanie ich używkami – przykładowo gałka muszkatołowa jest stosowana jako przyprawa, jednak można nazwać ją używką z powodu zawartości mirystycyny która w odpowiednich dawkach ma właściwości psychoaktywne. Za używki stosowane w celach rekreacyjnych mogą być również uznane leki, narkotyki lub tak zwane "dopalacze", zmieniające (w mniejszym lub większym stopniu) stan świadomości człowieka.
źródło : wikipedia

Na początek kawa.

kawa12.jpg

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Liczę na sensowne posty, tak aby nie dawać pretekstu adminowi i modom. :)

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Kofeina to narkotyk który zabija na raty!
kawa-jest-niezdrowa1.jpg

(...)Można śmiało zaryzykować tezę, że ta substancja zabija nas na raty, niemal niezauważalnie, i całe rzesze ludzi doprowadziła do kalectwa i przedwczesnej śmierci.
Kofeina jest de facto toksyną produkowaną przez rośliny w celu obrony przed owadami. Szybko paraliżuje ona ich układ nerwowy. U ludzi działa ona nieco inaczej. Już jedna filiżanka kawy zwiększa stężenie adrenaliny (hormonu stresu) o 200%, jak i zwiększa poziom kortyzolu (jeszcze gorszego hormonu stresu) o 30%.
Nadmiar kortyzolu to jedna z wielu cywilizacyjnych plag zdrowotnych trapiących ludzkość. Wyniszcza nie tylko ciało, ale także psychikę i umysł. Kortyzol jest antagonistą życiodajnego hormonu – DHEA. A więc oznacza to, że wzrost kortyzolu powoduje automatyczny spadek hormonu młodości, jakim jest DHEA.
itd., więcej tu:

:scratch Sam nie wiem, co myśleć... Jedno jest pewne, wychlałem w życiu tyle kawy, że to prawdziwy cud, że jeszcze żyję. :aniołek Czyli - jestem medycznym fenomenem. :mistrzunio

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30628
Miasto
Trololololo
betel, pierwszy raz słyszę ( czytam ) o takiej używce :dziękuję

qwer0

Świeżak
Reakcje/Polubienia
1
Używkę... używkę? Kawę pijam ale głównie dla jej właściwości pobudzających, tj nie dodaję zabielaczy tylko mocna z, jak to czasem nazywają, perkolatora. Staram się nie nadużywać, max 1-2 dziennie i nie uzależniłem się od tej używki :D
Uważam że jest spoko i.. i tak coś tam mnie kiedyś zabije więc dlaczego nie kawa właśnie? Gdybym o tym wiedział, to ułożyłbym zawczasu jakieś zacne epitafium nagrobne

dopisane później:
Dla wielbicieli kawy i ciekawskich polecam dobry Esej - "Kawa" autor: Božidar Jezernik

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
OXYGEN THIEF napisał:
betel, pierwszy raz słyszę ( czytam ) o takiej używce :dziękuję

Czym jest betel?

Używka składa się z liści pieprzu betelowego (Piper betle), w który zawinięte są orzeszki palmy areki, trochę sproszkowanego mleka wapiennego oraz dodatki. Najczęściej wygląda to tak, że liść jest posmarowany białą mazią, posypany orzeszkami i dodany główny składnik, czyli tytoń. Podobno w wersji nielegalnej do wszystkich składników dodaje się także narkotyki np. heroinę lub kokainę.

Do góry