Ukrywamy zainstalowaną aplikację

A

Anonymous

Powiedzmy, że mamy na komputerze aplikację, o której wolelibyśmy aby nikt się nie dowiedział, ale nie chcemy zabezpieczać konta hasłem ani zakładać kilku kont i co w takiej sytuacji zrobić? A no ukryć tę aplikację, tylko jak to zrobić? Tego dowiecie się czytając dalej :)

W menu start wpisujemy regedit

ERyV0.jpg

i przechodzimy do niego

momZ1.jpg

Po lewej stronie mamy klucze ( zaznaczone kolorem czerwonym ) musimy przejść przez klucze o następujących nazwach:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall

h9yqa.jpg

powiedzmy, że ja chcę ukryć CCleanera, więc klikam po lewej stronie na jego nazwę

Qn2VJ.jpg

kiedy już klikniemy na nazwę programu, po prawej stronie pojawia nam się wpis o nazwie "UninstallString", klikamy na niego prawym przyciskiem myszy i wybieramy polecenie "zmień nazwę"

2ssNT.jpg

Z przodu tej nazwy dopisujemy "Quiet"

PpgYi.jpg

Dowód, że to działa:

vauNR.jpg

a teraz:

UvF6q.jpg

Warto także zwrócić uwagę na ilość zainstalowanych programów przed i po zastosowaniu porady ;))

Aby program był ponownie widoczny wystarczy usunąć dopisane wcześniej "Quiet"

Mam nadzieję, że porada się komuś przyda, pozdrawiam,
olwu

JanBar

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Fajny poradnik olwu.
Ale zostaje jeszcze ślad w Program Files, ikony na pulpicie oraz pozycje w menu Start. Oczywiście można (o ile program pozwala) zmienić ścieżkę instalacji np. na c:\windows\system32 itp. by ukryć bardziej aplikacje oraz pousuwać ikony i ślady w menu Start.
Obecnie nie jest mi to potrzebne, ale może kiedyś się przyda, np. w pracy :)
Pozdrawiam

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29965
Miasto
Trololololo
:ok

Do góry