Wiesz, że możesz rozsyłać SPAM i atakować DDOSem? - Kelihos

Alexander

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
W.
W sieci pojawiają się całkiem nowe próbki Kelihosa. Wirus hula w internecie, a na Virustotal rozpoznawany jest aktualnie przez 2 do 3 AV.
Udało mi się dostać kilka tychże wirusów. Działanie malware jest łopatologiczne. W momencie uruchomienia, plik "znika" z folderu, w którym się znajdował. Zaczyna działać w pamięci, a następnie łączy się z odpowiednimi adresami IP. Rozpoczyna się infekcja charakterystyczna dla botnetu, a więc zdalna kontrola zarażonego komputera.
Pliki uruchomiłem na maszynie wirtualnej z zainstalowanym produktem McAfee AntiVirus Plus. Oprogramowanie Intela wzorcowo blokuje dostęp Kelihosa do sieci.

ZLpt1wu.png

Alexander

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
W.
Re: Wiesz, że możesz rozsyłać SPAM i atakować DDOSem? - Keli

Udostępnianie Kelihosa (botnetu) raczej nie jest wskazane, nawet do testów. To nie jest typowy wirus i nawet nie wiem, czy to aby nie jest zakazane prawnie. No i po za tym boje się, że ktoś to na serio uruchomi albo jakiś inteligent wrzuci to na chomikuj.pl jako "super, nowy crack".
Wyślę pliki do analizy producentom AV i załączę skan z Virustotal za kilka godzin.

A

Anonymous

No cóż, jak uważasz, jednak jeżeli ktoś chce zrobić coś złego, związanego z tym wirusem, to tak czy siak to zrobi, skoro Ty go znalazłeś, to kto będzie chciał to prędzej czy później też go znajdzie

Alexander

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
W.

Dobrze, zapraszam na PW.

Do góry