Wybór tabletu multimedialnego

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Nie wiem na który tablet się zdecydować: Lenowo, Samsung czy Huawei? Ma służyć do prostego i wygodnego szkicowania (nie malowania) i to jest priorytetem, a tak poza tym to do oglądania YT, grania w jakieś gierki, czytania e-booków, przeglądania internetu...
Będzie używany wyłącznie w domu. Wybrałam te 3, bo zależało mi na jak najniższej cenie:
1. Samsung Galaxy S6 Lite (2024) P620 WiFi, 10,4", 4/64 GB, TFT 60Hz 224 PPI, Procesor: Samsung Exynos 1280, 8-rdzen. - 1000 zł z rysikiem S Pen (4096 poziomów nacisku)
2. Lenovo Tab P11 WiFi Gen. 2 11,5", 6/128GB, IPS 120Hz 204 PPI, Procesor: MediaTek Helio G99, 8-rdzen. - 1180 zł z rysikiem Lenovo Precision Pen 2 (2023) (4096 poziomów nacisku)
3. Huawei MatePad WiFi 2 gen.11,5'', 8/128GB, IPS 120Hz 229 PPI, Procesor: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, 8-rdzen. - 1000 zł bez rysika, rysik M-Pencil 2 ok. 300 zł (4096 poziomów nacisku i jako jedyny obsługuje też pochylenie) - wiem, że nie ma obsługi Google Play, ale mi to nie przeszkadza
Dodam, że nigdy nie miałam sprzętu żadnej z tych marek, więc do żadnej nie mam sentymentu ani współpracujących urządzeń :p
Generalnie skłaniam się ku Huawei, bo wydaje się mieć najlepsze parametry, ale może o czymś nie wiem? Większość osób poleca Samsunga, który z kolei wydaje się mieć najsłabsze parametry, ale rzekomo dobrze się na nim rysuje bo niby ten rysik jest tam jakoś dobrze zintegrowany

Ostatnia edycja:

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Serio nikt nic nie doradzi?
Trochę jednak się zmieniło, bo zrobiłam spory research i jednak rezygnuję z tego Huawei, bo jest spora bieda z wykorzystaniem potencjału rysika M-Pencil 3 przez dostępne aplikacje do rysowania. W AppGallery dla Polski nie ma niektórych aplikacji wspierających pochylenie rysika, a te instalowane z APK podobno działają koślawo i też nie pozwolą wykorzystać możliwości sprzętu :( Sprzętowo jest super i ma mega rysik, ale wąskim gardłem okazuje się system i działanie na nim sensownych apek. No wielka szkoda :(
Natomiast znalazłam jeszcze ciekawą ofertę Xiaomi Redmi Pad Pro 6 12,1", 6/128 GB, IPS 120Hz (większa jasność niże w Lenovo) 249 PPI, procesor: Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 za niecałe 900 zł bez rysika - koszt rysika Redmi Smart Pen - 250 zł

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29454
Miasto
Trololololo
Parametry mają podobne, ale skoro będziesz coś tam sobie rysować, grać w jakieś gierki to im więcej Ramu tym lepiej, zakręć się koło 8GB.

al

Marszałek Forum
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12167
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Samsung ma 4gb ramu więc sobie daruj. Lenovo to już staruszek z Androidem 12 więc za chwilę to będzie elektro złom.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
zakręć się koło 8GB
Zależy mi jednak także na możliwie najniższej cenie. Nie chciałam przekroczyć 1400zł, ale im taniej, tym lepiej, a akurat te modele są w takich korzystnych promkach. Nie wszystkie też mają w miarę sensowne rysiki z obsługą poziomów nacisku. Te i tak niestety nie obsługują pochylenia (w sensie rysik niby tak, ale ekran niezbyt). Musiałabym kupić co najmniej Xiaomi Pad 6 albo Lenovo Tab P11 Pro, który akurat jest jeszcze starszy.
No chyba, że proponujecie coś konkretnego do max. 1400 zł razem z rysikiem (czasami trzeba dokupić osobno, a niestety dobre rysiki też są drogie, zwykle to 200-400zł). Raczej nie będę grać w jakieś wymagające gry, zresztą w ogóle gram tylko na smartfonie w dwie ulubione gierki od lat :p

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29454
Miasto
Trololololo
Tak jak pisałem, jak chcesz żeby działało płynnie teraz i za jakiś czas to zakręć się koło 8GB.

Trochę tego jest do wyboru
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

al

Marszałek Forum
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12167
Miasto

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Trochę tego jest do wyboru
Chyba nie sprawdziłeś. Pod linkiem są dosłownie 3 tablety Lenovo, chyba starsze i do tego wszystkie 3 niedostępne, a poza tym 2 Huawei, którą to markę odrzuciłam z powodu systemu i dostępności oraz działania aplikacji.
A przecież istotne są też inne aspekty. Dla mnie priorytetem jest tutaj płynność i precyzja rysowania, dobry rysik i obsługa poziomów nacisku, a jeszcze super, gdyby była obsługa pochylenia, jednak w tym zakresie cenowym, to raczej niemożliwe

al

Marszałek Forum
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12167
Miasto

al

Marszałek Forum
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12167
Miasto
To w takim razie jednak lepiej wziąć to Xiaomi, bo mam zagwarantowaną aktualizację do Androida 16

Idź sobie do jakiegoś sklepu gdzie będzie ten tablet i zobacz sobie czy Ci będzie pasować systemowa nakładka Xiaomi bo nie każdemu się podoba.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
zobacz sobie czy Ci będzie pasować systemowa nakładka Xiaomi bo nie każdemu się podoba
Hmm, do tej pory zawsze używałam smartfonów Xiaomi i nic mi tam nie przeszkadzało, więc chyba w tablecie nie powinno? Czy jednak będzie to duża różnica?

al

Marszałek Forum
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12167
Miasto
Hmm, do tej pory zawsze używałam smartfonów Xiaomi i nic mi tam nie przeszkadzało, więc chyba w tablecie nie powinno? Czy jednak będzie to duża różnica?

Jak używałaś Xiaomi to będzie tak samo. Mnie się nigdy ta nakładka nie podobała.

Do góry