Wyskakujące okienko podczas startu Windows7

Status
Zamknięty.

fresta

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
528
Witam
Mam problem do rozwiązania. W trakcie uruchamiania Windowsa 7 pojawia się za każdym razem okienko o treści:
"System nie może zlokalizować podanych zasobów. c:\ProgramData\Adobe\16435D6.vbe".

Twórcą tego formatu pliku jest Microsoft. To VBScript Encoded Script.

saper1972

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1
Osobiście zacząłbym od przeskanowania komputera na obecnośc wirusów np. Malwarebytes.

A

Anonymous

Usuń produkt Adobe i zainstaluj go ponownie

Usuń programem typu Revo Unistaller

Później wpisz w CMD polecenie sfc/scannow

Daj proszę screena tego błędu

fresta

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
528
Witam.
Na tym PC nie ma zainstalowanego programu firmy Adobe. Pecet był skanowany pod kątem wirusów różnymi programami, między innymi Malwarebytes, przed wysłaniem postu na forum. Nie stwierdzono zawirusowania.
Najlepiej byłoby usunąć z rejestru klucz(e), ale jak ustalić gdzie to jest, żeby nie narobić bałaganu.

A

Anonymous

Uruchom CCleaner. Wybierz Narzędzia, następnie Autostarti zrób screena - zobaczymy to tam się uruchamia ze startem systemu.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
To jest kopacz:

Adobe\*********.vbe VBS/CoinMiner.C trojan

Skany ADWCleaner i narzędziami ESET'a. System nie za bardzo muli? Antywirus to aby nie AVG?

fresta

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
528
"System nie może zlokalizować podanych zasobów. c:\ProgramData\Adobe\16435D6.vbe".
Sprawdziłem w c:\ProgramData\ i nie jest widoczny folder Adobe. Bo jak próbowałem utworzyć folder to wyskoczyła informacja, że o takiej nazwie folder istnieje. Programy autostartu

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

W menu start wpisz msconfig, uruchom go

przejdź do zakładki "Uruchamianie", a następnie odznacz "Adobe", wciśnij zastosuj i OK

Później wejdź w notatnik, wklej do niego

Wciśnij plik > zapisz jako wpisujesz dowolną nazwę, ale rozszerzenie musi być .reg, klikasz na to dwa razy i dodajesz do rejestru, póxniej już tylko ponowne uruchomienie komputera

saper1972

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1
Rozwiń sobie kolumnę Image Path i masz podaną ścieżkę dostępu do katalogu/pliku, oczywiści z autostartu wykasuj tą pozycję Adobe a później katalog w ProgramData,usuń też tą pozycję zaznaczoną na żółto (niby Internet Explorer) i ponownie przeskanuj komputer czymś "czułym" np. 360 Total Security, powinien znaleźć pozostałości po tym fałszywym Adobe (wpisy rejestru), ewentualnie jak nie masz zaufania do chińszczyzny możesz ponowić skan np. HitmanPro w wersji Trial.

Orion

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
330
Miasto
somewhere in cyberspace....
Jak nie możesz znaleźć normalną drogą tego folderu to wejdź z panelu sterowania w opcje folderów - widok i odznacz tam opcję "ukryj chronione pliki systemu operacyjnego". Może wtedy uda ci się ujawnić ten folder skoro przy próbie jego utworzenia dostajesz informację że taki folder istnieje

Aha, widok panelu sterowania ustaw na ikony a nie kategorie....

fresta

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
528
Dziękuję bardzo. Pomogła mi ta podpowiedź. Odsłonił się folder Adobe i całość usunąłem.

Życzę miłego dnia.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Ej, fachowcy...

Ma NADAL kopacza i na dodatek nie słucha:

ADWCleaner na dzień dobry. OTL nie byłoby również głupie.

Usunięcie skrypciku i odnośnika w rejestrze niczego nie załatwia - poza "usunięciem błędu przy starcie". System nadal zainfekowany, wentylatory w laptopie pewnie szumią aż miło.

fresta

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
528
Już nie pokazuje się irytujące okienko. Twierdzisz, że jest nadal zainfekowany, to czym jeszcze sprawdzić, jakimi programami. Użyłem Adwcleaner (często używam, super prog.) Malwarebytes Anti-Malware, F-Secure Easy Clean, Kaspersky Security Scan nic mi nie wykazało - to co jeszcze proponujesz na spokojności, że nie będzie wirusa. Dotyczy to laptopu. Laptop pracuje cicho i nie stwierdzam pożeranie pamięci RAM. Mam na laptopie zainstalowanego Nortona 360 , no jeżeli taki jest dziurawy, to przepraszam, nie odnowię licencji.

Podałeś kod minerd\nircmd.exe. Co mam z nim zrobić?

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Okienko nie wyskakuje czyli problem rozwiązany :klawik.
Temat zamykamy !

Status
Zamknięty.
Do góry