Wyszukiwanie plików w Windows

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Nie rozumiem dlaczego wyszukiwarki plików w kolejnych odsłonach systemów Windows są coraz uboższe w funkcje i coraz gorzej działające. Pamiętam wyszukiwarkę z Windows 98 SE, która była naprawdę najlepiej działającą i rozbudowaną w funkcje wyszukiwarką, dzięki której można było wyszukać plik. który w zasobach, nie tylko w nazwie pliku, zawierał konkretne słowo czy liczbę. W dzisiejszych systemach jest to absolutnie niemożliwe, a Windows 8.1 nie można już wyszukać pliku, który w nazwie zawiera konkretne słowo, czy plików o zadanym w kryteriach wyszukiwania rozszerzeniu. Załóżmy, że chcę w konkretnym katalogu i jego podkatalogach wyszukać pliki o rozszerzeniu: "dll" i następnie zrobić ich kopię z zachowaniem drzewa katalogów to korzystając z wyszukiwarki systemowej nie zrobię tego za chińskiego boga, dopiero korzystając z programów firm trzecich, choćby WinRAR-a może mi się to udać...

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Nigdy nie szukałem aż tak dokładnych spraw a jeżeli to tak jak Ty przy pomocy programów firm trzecich.
Kiedyś znalazłem coś takiego:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
ale w końcu nie eksperymentowałem bo zrezygnowałem z Windows 8.

tedi13

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
552
Miasto
okolice Krakowa
Witam!
Polecam programik Everything, darmowy może być portable, można ustawić by był w menu kontekstowym Explorera więc może wyszukiwać nawet w danym folderze i jest po polsku. Polecam. Używam go już kilka lat.
Pozdrawiam tedi13

Gonzoo

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Nie wiem , moze dlatego , ze admin na zawsze wszystko poukladane i nie musi szukac .
Ja wylaczam ta usluge , zeby system szybciej chodzil do gier .

ps. mozliwe ze w windowsie 10 taka funkcja bedzie kosztowala spore pieniadze . :szef

Nicolas78

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
12
Miasto
Warszawa
Everything jeśli się nie mylę działa tylko z ntfs,
ja korzystam również z Listary oraz szukajki w XYplorer.

Do góry