XSearch

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30548
Miasto
Trololololo
xs.gif

XSearch to małe, bezpłatne narzędzie do wyszukiwania plików i folderów na komputerze oraz wszelkiego rodzaju pamięciach przenośnych. Program pozwala zdefiniować jakich plików szukamy na podstawie wielu parametrów. .
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Jakiś czas temu właśnie szukałam zewnętrznej wyszukiwarki i ostatecznie zdecydowałam się na FileSearchy, chociaż brakuje mi w tym programie prezentowania wyników wyszukiwania obrazów w postaci miniatur. Z tego co widzę na zrzucie, XSearch wydaje się taką opcję posiadać i zastanawiam się, czy by go nie zainstalować. Mam jednak pytanie, czy ten program pozwala ograniczyć wyszukiwanie np. tylko do folderów? Z tego co wiem większość wyszukiwarek pozwala szukać wg typu pliku, ale wiele ma problem właśnie z folderami.
I drugie pytanie, czy integruje się jakoś z powłoką systemową, tak aby można było rozpocząć wyszukiwanie z poziomu wybranej lokalizacji? W przypadku FileSearchy wystarczy kliknąć PPM na wybrany folder i można wybrać z menu przeszukanie tego właśnie folderu, co jest bardzo wygodne, bo nie trzeba kopiować i wklejać ścieżki (chociaż jeszcze wygodniej byłoby móc szukać od razu w otwartym folderze).

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
d0r0t@ napisał:
Jakiś czas temu właśnie szukałam zewnętrznej wyszukiwarki i ostatecznie zdecydowałam się na FileSearchy, chociaż brakuje mi w tym programie prezentowania wyników wyszukiwania obrazów w postaci miniatur. Z tego co widzę na zrzucie, XSearch wydaje się taką opcję posiadać i zastanawiam się, czy by go nie zainstalować. Mam jednak pytanie, czy ten program pozwala ograniczyć wyszukiwanie np. tylko do folderów? Z tego co wiem większość wyszukiwarek pozwala szukać wg typu pliku, ale wiele ma problem właśnie z folderami.
Program wyszukuje wg nazwy (w tym wyszykuje foldery), ale masz sortowanie wyników wg typów.
d0r0t@ napisał:
I drugie pytanie, czy integruje się jakoś z powłoką systemową, tak aby można było rozpocząć wyszukiwanie z poziomu wybranej lokalizacji? W przypadku FileSearchy wystarczy kliknąć PPM na wybrany folder i można wybrać z menu przeszukanie tego właśnie folderu, co jest bardzo wygodne, bo nie trzeba kopiować i wklejać ścieżki (chociaż jeszcze wygodniej byłoby móc szukać od razu w otwartym folderze).
Tak. W wersji portable (na takiej sprawdzałem) w "tools" klikasz "Shell Extension" i przy "Context menu" klikasz ad. Potem wystarczy na dysku, czy folderze kliknąć ppm i XSearch w menu kontekstowym. Otwiera się XSearch i rozpoczyna wyszukiwanie tylko na tym dysku lub w folderze.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dzięki, już myślałam, że nikt nie odpowie. W sumie jak ktoś poleca jakiś program w tym dziale, to myślałam, że sam go używa i dobrze zna, dlatego spodziewałam się, że autor wątku rozwieje moje wątpliwości. W końcu jak się poleca swój ulubiony program, to powinno się o nim coś więcej napisać, a nie tylko suchy opis ze strony domowej.
@Zeno: niestety nie mam możliwości kliknąć pochwałę, chyba są wyłączone w tym dziale :(

@Edycja:
Niestety, ten program wcale nie prezentuje wyników wyszukiwania obrazów w postaci miniatur, ani nie szuka samych folderów. To co widać na zrzucie w menu jest ustawieniem wielkości ikon i widoku np. w postaci szczegółów czy kafelek.

Do góry