YouTube w rozdzielczości 4K

A

Anonymous

Technologia Ultra HD dociera wszędzie – nawet do serwisu YouTube. Zobacz, czy twój sprzęt poradzi sobie z filmikiem w kosmicznej rozdzielczości!

Technologia Ultra High Definition, w skrócie nazywana 4K, staje się coraz popularniejsza. Szczególnie widoczne było to na tegorocznych targach CES. Mogliśmy na nich podziwiać telewizory oferujące obraz w rozdzielczości 4K takich producentów jak LG, Sharp, czy Samsung. Niektórzy poszli nawet krok dalej - Panasonic zaprezentował tablet o rozdzielczości Ultra HD. Warto wiedzieć, że filmiki w rozdzielczości 4K pojawiają się już także w serwisie YouTube

W rozdzielczości Ultra HD możemy obejrzeć np. poniższy film, pokazujący plamy atramentu w slow-motion. Został on nakręcony przy pomocy kamery Red Epic o rozdzielczości 4096x2304px!

Oczywiście sam fakt, że YouTube obsługuje filmy o rozdzielczości nawet czterokrotnie większej niż HD nie oznacza, że będziemy mogli cieszyć się obrazem o czterokrotnie większej rozdzielczości - wszystko zależy od rozdzielczości naszego ekranu. Warto jednak sprawdzić, czy nasz sprzęt podoła takiemu wyzwaniu. Aby obejrzeć ten film w 4K należy zmienić jakość na "oryginał", a następnie przejść do trybu pełnoekranowego

Czekamy na komentarze - czy Wasz sprzęt podołał wyzwaniu 4K?

źródło/fot. : Google, YouTube
tekst: komputerswiat.pl

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Zapowiada się rewelacja. Niestety u mnie jakieś 3-5 klatek na sekundę... oglądać się nie da ;)
Sprawdzałem też odtwarzacz stacjonarny... nie ostrzegł, że sobie z plikiem nie poradzi, tylko się zawiesił... może za kilka lat...

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Też mam podobnie ale z powodu zbyt wolnego łącza - żeby się przekonać muszę najpierw pobrać plik na kompa :szef

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
pss napisał:
Też mam podobnie ale z powodu zbyt wolnego łącza - żeby się przekonać muszę najpierw pobrać plik na kompa :szef
No ja właśnie tak zrobiłem... choć łącze nie jest zbyt wolne, to na youtube zawsze wszystko rwie :|

kinimoD

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Nieźle, 3 min. filmu 430MB w pliku mp4.
Po ściągnięciu filmik odtwarza bez problemów, mam dość mocny sprzęt. Jednak bezpośrednio z youtuba nie szło oglądać, nawet ściąganie nie szło pełną parą, coś kiepskie maja łącza ;)

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
No i niestety mój "dziadek" pełnej płynności nie utrzymuje ale filmik efektowny :yhy

facecik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Nie jest tak źle z YT , leci na bieżąco ,żadnych opóźnień , jeszcze spory zapas z bufora jest, procek obciążony w 33% max , ale i tak efektu nie widać, bo trzeba 4k monitor mieć :(
Ale płynności brakuje jednak, myślę, że to wina przeglądarki.

kinimoD

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
waldemar1965 napisał:
Nie przy tym łączu... katastrofa... :dziwak Zmieniam pakiet, zobaczymy po zmianie.
Nie wiem jakie masz łącze ale u mnie przy 20Mb rwie ten film, przy ściąganiu szło z wykorzystaniem ok. 1/4 łącza, także to raczej wina youtuba.

Do góry