Zewnętrzny Dysk

CiociaSamoDobro

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Przymierzam sie do kupna dysku, zeby robic kopie zapasowe. I tu chcialabym sie poradzic jaki dysk najlepiej kupic. Jakiej firmy, jakiej pojemnosci i zeby za duzo nie wydac. Dziekuje za podpowiedzi!

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Re: extern dysk

Ja jestem w posiadaniu dysku WD 500GB i powiem że dysk sprawuje się bardzo dobrze i tej firmy dysk polecałbym. :)

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Re: extern dysk

CiociaSamoDobro napisał:
Przymierzam sie do kupna dysku, zeby robic kopie zapasowe. I tu chcialabym sie poradzic jaki dysk najlepiej kupic. Jakiej firmy, jakiej pojemnosci i zeby za duzo nie wydac. Dziekuje za podpowiedzi!

Godne polecenia są dyski WesternDigital /WD/ podobnie jak kolega wyżej.
Sam posiadam te dyski 2,5 i 3,5 /zewnętrzne/i nie zawiodłem się jak do tej pory na nich, ba
jako ,że wymieniałem ostatnio dysk w lapku, też zaufałem tej firmie.
Pojemność dysku, cenowo nie ma dużych różnic ,więc im więcej tym lepiej.
Opcja 2,5 cala chyba będzie git.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Ja mam Toshibę 2.5". A nawet dwie. Myślę, że pojemność nigdy nie jest za duża. 1TB.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Używam normalnego dysku SATA o pojemności 500GB firmy Seagate ST350064 1NS podłączonego do USB przez adapter. Dysk jest umieszczony w starym opakowaniu po złomowanym komputerze NEC(małe wymiary i zasilany z oryginalnego zasilacza . Od 2 lat bez awarii i kłopotów. W razie konieczności odłączam dysk i podłączam do dekodera DBT TV i mogę odtwarzać w telewizorze filmy bądź nagrywać dowolny program. Dysk był wcześniej używany i kupiłem go za grosze jako uszkodzony (40 złotych bodajże) , adapter za około 30 złotych, opakowanie z zepsutego i wyrzuconego przez kogoś na złom komputera.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
CiociaSamoDobro napisał:
Myslalam o kupnie takiego dysku

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Co myslicie?

Mój znajomy ma taki i na razie nie ma problemów, chociaz kupił chyba w tym roku, więc za wcześnie na problemy. Myslę, że też jest OK, Seagate to dobra firma.

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Ja używam dysku Seagate Expansion 1TB [model STBX1000201] z usb 3.0. W tej chwili do nabycia za około 220-230 PLN. Na allegroszu pewnie nieco taniej. Szybki, niezawodny, wygodny, godny polecenia. Co niniejszym czynię nie zwlekając.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
WD WD WD ;-)

CiociaSamoDobro napisał:
Myslalam o kupnie takiego dysku

Co myslicie?

Witaj,

osobiście - straciłem wiarę w Seagate. Choć trzeba pamiętać o zróżnicowaniu poszczególnych modeli dysków, serii i poszczególnych egzemplarzy. W latach 2007-2008 używałem Seagate External FreeAgent Desktop 500 GB USB 2.0
HDST305004FDD1E1-RK - sypnął się po roku używania. Rok później zakupiłem Seagate External FreeAgent Pro 1TB USB 2.0 & FireWire400 & eSATA HDST310005FPD1E3-RK. Ten działał dłużej ale również były z nim problemy, mocno się grzał i po chyba 2 latach stracił na żywotności. Od tamtego czasu korzystam z różnych obudów zewnętrznych, w tej chwili z Toshiby PX-1396e i po prostu używam swoich starych dysków sata przez USB. Jeżeli komuś nie przeszkadza wielkość obudowy 3,5 cala, to to jest najtańsza opcja. Używane a sprawdzone (trzeba o to poprosić) dyski można okazyjnie kupić na allegro, spokojnie 3-4 na tydzień schodzą w cenie poniżej 50% nowego, a bywają takie, co nie przepracowały roku. Można też kupić taniej nówki niezamontowane albo nawet kupić w sklepie - to i tak wyjdzie znacznie taniej za 1-1,5 TB (trzeba sprawdzać do jakiej pojemności obsługuje obudowa, moja do 2TB).

Zaś jeżeli zależy Ci na przenośnym to polecam

używam chyba wcześniejszej wersji, 2TB - sprawdza się rewelacyjnie, niestety mam tylko komputery z USB 2.0 ale ten dysk obsługuje już 3.0, zatem dla kogoś z nowsztym sprzętem w sam raz. Z nowych tylko WD, czekam teraz na naprawę mojego Seagate, żywotność zeszłą po niecałym roku do 33%, z dnia na dzień.

Koszmar.

pozdr

:england

Do góry