Łatwa przesiadka z systemu 32 bitowego na 64 bitowy

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
25 Marzec 2012
Posty
2111
Reakcje/Polubienia
533
Miasto
Hajnówka
Nasz system Windows 10 jest systemem o32 bitowej architekturze Taki system nie wykorzystuje zainstalowanej pamięci RAM (8GB) oraz możliwości 64 bitowego procesora Spróbujmy zaktualizować Windows 32 bitowy do wersji 64 bit Niestety aktualizacja nie jest możliwa ponieważ programy 64 bitowe nie uruchamiają się w 32 bitowym systemie Wszystkie programy firm innych niż Microsoft utracimy i nie możemy przenieść na nowy system. Natomiast łatwo możemy przenieść zdjęcia, filmy, dokumenty, pliki pobrane Zalogowanie się do konta Microdoftu zapewniło nam przywrócenie wszystkich poprzednich ustawień komputera
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2992
Reakcje/Polubienia
4747
Miasto
To tu to tam....
Spróbujmy zaktualizować Windows 32 bitowy do wersji 64 bit Niestety aktualizacja nie jest możliwa ponieważ programy 64 bitowe nie uruchamiają się w 32 bitowym systemie
i? programy 32bitowe spokojnie uruchomia sie w 64bitowym systemie, a przesiadka jest wlasnie w tym kierunku?
Natomiast drivery i owszem, moga miec problem... ale nie piszesz przeciez o driverach.
 

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
25 Marzec 2012
Posty
2111
Reakcje/Polubienia
533
Miasto
Hajnówka
A co ja napisałem? Że programy 64 bitowe nie uruchamiają się w systemie 32bit. Instalator systemu 64 bit jest również programem i nie działa w Windows 32 bitowym. Dlatego aktualizacja z poziomu uruchomionego Windows jest niemożliwa... Sterowniki w Windows 10 to najmniejszy problem...zainstalują się same po czystej instalacji.
 

Niejaki

Bardzo aktywny
Dołączył
16 Wrzesień 2017
Posty
768
Reakcje/Polubienia
1006
.i jeszcze ja
32 bity dziś to tylko dla ciekawskich - ile Chrome może otworziyć kart?
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2992
Reakcje/Polubienia
4747
Miasto
To tu to tam....
A co ja napisałem? Że programy 64 bitowe nie uruchamiają się w systemie 32bit. Instalator systemu 64 bit jest również programem i nie działa w Windows 32 bitowym. Dlatego aktualizacja z poziomu uruchomionego Windows jest niemożliwa... Sterowniki w Windows 10 to najmniejszy problem...zainstalują się same po czystej instalacji.
to jeszcze raz, bo albo ja za szybko wycialem albo nie zrozumiales.
przesiadamy sie 32->64.
mozesz wytlumaczyc dlaczego mamy stracic wszystkie programy skoro istnieje

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
metod na to zeby nie instalowac oprogramowania ponownie.
 

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
25 Marzec 2012
Posty
2111
Reakcje/Polubienia
533
Miasto
Hajnówka
Wszystkie te podane przez ciebie metody są identyczne jak w moim filmie. I we wszystkich ponownie instaluje się Windows 64 bit na czysto. A programy firm trzecich są bezpowrotnie kasowane. Trzeba je zainstalować ponownie i to najprawdopodobniej w wersjach 64 bitowych. Po co więc to bicie piany? Nie ma metody by zachować zainstalowane i aktywowane programy instalując Windows na czysto...
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2992
Reakcje/Polubienia
4747
Miasto
To tu to tam....
Trzeba je zainstalować ponownie i to najprawdopodobniej w wersjach 64 bitowych. Po co więc to bicie piany? Nie ma metody by zachować zainstalowane i aktywowane programy instalując Windows na czysto...
1. Nie, nie trzeba. Wersje 32 bitowe znakomicie chodza pod systemem 64bitowym. Po prostu nie wykorzystuja 64bitowych instrukcji. Najprostszy przyklad: Office.
2. Oczywiscie ze istnieja takie metody, wystarczy zastosowac programy do backupu ktore wykonuja backup w PRAWIDLOWY sposob, zachowujac dane rejestracyjne. Oczywiscie nie zadziala zachowanie danych rejestracji programu 32b jezeli sie zainstaluje 64b. Natomiast ponowna instalacja programu to ostatecznosc.
Oprogramowanie do wykorzystania (przyklad, tego serio jest pierdyliard):
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

@Niejaki : masz 100% racji... wynika to oczywiscie z ilosci max pamieci obslugiwanej przez systemy 32bitowe.
Ja osobiscie jednakze trzymam na jednej maszynce system 32b. Powod jest nader prosty: potrzebuje AutoCADa 14 (r14, nie 2014) z uwagi na biblioteke dosc unikalnych modeli 3D ktore za cholere nie chodza z wersjami pozniejszymi. Daje sie to odpalic na W7 32b po wykonaniu dosc karkolomnej ekwilibrystyki z podmiana paru dll (bez tego nie pojdzie podsystem graficzny) od innej wersji. Na NICZYM w architekturze 64b nie pojdzie.
Poniewaz za leniwy jestem zeby odpalac maszynke wirtualna, latwiej mi trzymac jeden komp na 32b.
 
Ostatnia edycja:
Do góry