Oxy jedne z najlepszych autostrad u niemcow sa z betonu....taka nawierzchnia jest o conajmnie 30% trwalsza i ma lepsza przyczepnosc niz asfaltowe.Wykonanie takiej nawierzchni jest jednak trudne wiec nawet niemcy nie stosuje tego za czesto....nawierzchnia betonowa( nie ma wiele wspolnego z znanym szarym blotem znanym z budowy) na autostradzie byla nawet kiedys w polsce.( niemcy w czasie drugiej wojny wybudowali kawalek autostrady i byla to pierwsza auyostrada w Polsce heheheh)
Koło szczecina jest jeszcze ( a może już nie ) kawałek takiej betonowej autostrady. Wiesz w sumie trochę jezdziłem po Gebelslandii ale jakoś nie zwróciłem uwagi na to z czego jest zrobiona .
Mnie to wujas zamecza tekstami...tanksztele , arbait itp. Siedzial wujas u niemca jeszcze za komuny( byl na tzw. azylu) i tak sie adolfami zachwyca do tej pory ze sie go sluchac nie da...to on mi poraz pierwszy powiedzial o betonowych autostradach.Myslalem ze to kit..ale potem sam to zobaczylem na wlasne oczy.Kiedys jechalismy pod Hamburg i tam jest spory odcinek betonowej nawierzchni...jak lustro.
A u nas niby autostrada( gownostrada) nowa a juz dzira na dziurze...i jeszce jakie oplaty...OBLED.
Witaj gościu. Dziękujemy, że przeglądasz nasze forum ale czy wiesz, że zakładając konto możesz w pełni korzystać z dobrodziejstw jakimi są promocje i konkursy. Nie zobaczysz tu też żadnych reklam a rejestracja zajmie Ci tylko chwilę.
Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.