2 problemy w 10 : punkty przywracania + rozszerzenia pakietu Office i nie tylko

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
11 Czerwiec 2010
Posty
3602
Reakcje/Polubienia
1223
Miasto
Polska
  1. coś zjada moje punkty przywracania systemu: są i zaraz ich nie ma np. po restarcie systemu (nowy, co tylko postawiony)​
  2. pisownia rozszerzeń plików tekstowych oraz MS Office zmieniła się z małych liter na duże, co mnie wkurza; lubię małe bo małe jest piękne; przykład było *.txt, teraz jest *.TXT, było *.docx teraz jest *.DOCX, itd., itd. :chory :wall
jeśli ktoś może i zechce, niech pomoże
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2411
Reakcje/Polubienia
3560
Miasto
To tu to tam....
  1. coś zjada moje punkty przywracania systemu: są i zaraz ich nie ma np. po restarcie systemu (nowy, co tylko postawiony)​
  2. pisownia rozszerzeń plików tekstowych oraz MS Office zmieniła się z małych liter na duże, co mnie wkurza; lubię małe bo małe jest piękne; przykład było *.txt, teraz jest *.TXT, było *.docx teraz jest *.DOCX, itd., itd. :chory :wall
jeśli ktoś może i zechce, niech pomoże
1. sprawdz czy w punktach przywracania masz dosyc miejsca dla nich. Winda zwykle przydziela z automatu 5GB albo 10% miejsca na dysku, cokolwiek jest MNIEJSZE. JEsli chcesz wiecej - musisz recznie przydzielic wiecej miejsca. Uruchom sysdm.cpl (z prawami admina) i wejdz w konfiguracje, przydziel wiecej miejsca. Albo walnij cmd z adminem, wklep Vssadmin list shadowstorage , popatrz ile gdzie masz. Ale: patrz PS.
2. Prawodopodobnie zainstalowales sobie linux extension subsystem, i w tym przypadku Winda se zaczela rozrozniac male i duze.
ale zacznijmy od wykluczenia duplikatow. uruchom powershella, i po przejsciu do folderu gdzie masz te dokumenty wykonaj polecenie: get-childitem
jesli sie nie pojawia duplikaty to ok. Jesli sie pojawia to sobie rozeznaj co jest co, bo pliki moga byc rozne (Winda jako taka per se nie rozroznia znakow, natomiast jak zainstalujesz subsystem Linuxa to sie sytuacja zmienia). Powywalaj co zbedne albo pozmieniaj nazwy.

Teraz zeby zapobiec tworzeniu nazw/rozszerzen z duzej litery:
A. odpal cmd z prawami admina;
B. wklep: fsutil.exe file setCaseSensitiveInfo "LITERA DYSKU:\sciezka do folderu gdzie chcesz zapisywac BEZ duzych liter" disable
powinno pomoc.:jaranko

PS: nie mam pewnosci co zainstalowales... 3.11;)?? XP?? 7?? 10?? warto byloby przyjrzec sie dziennikowi zdarzen, czy nie masz tam:
EVENT ID 25: za duzo jednoczesnych IO i nie da sie utworzyc punktu bo dysk jest zbyt zajety praca z czym innym;
EVENT ID 22: nie zarejstrowano wszystkich komponentow systemu przywracania/tworzenia punktu i punkt nie zostal utworzony
EVENT ID 8193: unexpected error while creating, god know what happened.

Poza tym na pewno masz czysty, niemodyfikowany system? Kupa programow do oczyszczania dysku i inne wodotryski do optymalizacji moze na domyslnych kasowac punkty przywracania systemu, co jest zreszta aberracja umyslowa ale ludzie korzystaja... malware robi to tez calkiem efektywnie podczas szyfrowania plikow.
Kolejny powod to moze byc uszkodzenie pagefile i/lub hiberfile. Wylacz hibernacje i sprawdz czy pomoze a potem wylacz plik stronicowania i zobacz czy pomoze.

Aaaa, bym se zapomnial: systemy z dual boot to juz zupelnie inna bajka ale tez moga namieszac (w 7 byl taki myk ze dual boot z XP kasowal).

Daj cnac czy, i jesli tak to co pomoglo, moze sie przyda innym :)
 

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
11 Czerwiec 2010
Posty
3602
Reakcje/Polubienia
1223
Miasto
Polska
na początek dzięki wielkie
zacznę od kwestii punktów przywracania - ustawiony wczoraj punkt dzisiaj spokojnie siedzi :myśli2;
generalnie:
winda (10-tka) nic nie przydzieliła, musiałem wszystko ręcznie ustawiać; nie instaluję żadnych śmieci, to dysk do zarządzania firmą, obsługi biura;
zainstalowane: 7-zip, Bullzip PDF, ESET IS, CHSS Interfejs + SecureDoc (podpis elektroniczny), K-ML, Unlocker, Revo wyłącznie do instalowania ewentualnych programów biurowych, MS Office, Office Tab, Ghostscript, Logitech SetPoint, jv16PT (jeszcze po reinstalce nieużywany);
myślałem, że CCleaner portable coś mi miesza, ale po przeprowadzonym czyszczeniu jest OK;
podejrzewam Shadow Defender, który mam zainstalowany na drugim dysku z 7-ką (wejście przez F8), zrobiłem sprawdzian, ale jak na razie nic nie ustaliłem;
co do drugiej kwestii - spróbuję i oczywiście podzielę się informacjami
 
Ostatnia edycja:

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
11 Czerwiec 2010
Posty
3602
Reakcje/Polubienia
1223
Miasto
Polska
@spamtrash
dopiero co się wziąłem za to:
- utworzyłem zadanie tworzenia się punktu przywracania przy uruchomieniu systemu - zobaczymy jak zafunkcjonuje
- w wierszu polecenia co podałeś - wpisałem, uruchomiłem, pojawiło się info "disabled" i tyle ...
*.TXT *.DOCX *.XLSX mają się dobrze :zaciesz
generalnie będę musiał się przyzwyczaić albo coś gdzieś jeszcze wyczaić ...
 

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
25 Grudnia 2012
Posty
3341
Reakcje/Polubienia
1330
podejrzewam Shadow Defender, który mam zainstalowany na drugim dysku z 7-ką (wejście przez F8), zrobiłem sprawdzian, ale jak na razie nic nie ustaliłem;
Zastanawiam się, które partycje objąłeś trybem Shadow Mode w Shadow Defender. Jeżeli obydwie (albo inaczej - obydwa dyski) to wcale się nie dziwię, że nie system nie zapisze żadnych punktów przywracania.
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2411
Reakcje/Polubienia
3560
Miasto
To tu to tam....
@spamtrash
- w wierszu polecenia co podałeś - wpisałem, uruchomiłem, pojawiło się info "disabled" i tyle ...
*.TXT *.DOCX *.XLSX mają się dobrze :zaciesz
Ale to nie tak ze pozmienia istniejace... polecenie powinno spowodowac ze NOWE pliki beda tworzone tylko z rozszerzeniami z malej litery..?
 

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
11 Czerwiec 2010
Posty
3602
Reakcje/Polubienia
1223
Miasto
Polska
Ale to nie tak ze pozmienia istniejace... polecenie powinno spowodowac ze NOWE pliki beda tworzone tylko z rozszerzeniami z malej litery..?
oczywiście, że nie oczekiwałem, że pozmienia te istniejące tylko nowe :) tworzone z menu kontekstowego
---

Zastanawiam się, które partycje objąłeś trybem Shadow Mode w Shadow Defender. Jeżeli obydwie (albo inaczej - obydwa dyski) to wcale się nie dziwię, że nie system nie zapisze żadnych punktów przywracania.
dzięki Zeno, ale nie wiem co masz na myśli; tak jak wspomniałem, sprawdziłem SD, ale rozwinę kwestię:
  • nawet jeśli na dysku z 7-ką z zainstalowanym tam SD zaznaczysz opcję niewprowadzania zmian na drugim dysku z 10-ką, to działanie to będzie skuteczne tylko, gdy uruchomiona jest 7-ka, tzn. że wszystkie dokonane zapisy z 7-ki na dysku z 10-ką po przejściu na niego zostaną usunięte, chyba że dokonasz pewnych wykluczeń plików, folderów, rejestrów;
  • nie wyobrażam sobie, żeby zainstalowany na jednym z dysków SD działał nawet w tle na wszystkich innych dyskach/partycjach bez uruchomienia z pozycji macierzystego dla niego systemu; co miałoby go niby napędzać? :scratch
  • tworzenie punktów przywracania danego systemu wymaga uruchomienia tegoż systemu, bo chyba nie można tworzyć korespondencyjnie takowych, czyli np. na 10-ce z pozycji innego dysku z uruchomionym innym systemem, np. 7-ką ...
  • punkty przywracania systemu na 10-ce raz znikają, raz nie, a SD na 7-ce nie jest aktywowany i dezaktywowany.
 
Ostatnia edycja:

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
25 Grudnia 2012
Posty
3341
Reakcje/Polubienia
1330
dzięki Zeno, ale nie wiem co masz na myśli; tak jak wspomniałem, sprawdziłem SD, ale rozwinę kwestię:
  • nawet jeśli na dysku z 7-ką z zainstalowanym tam SD zaznaczysz opcję niewprowadzania zmian na drugim dysku z 10-ką, to działanie to będzie skuteczne tylko, gdy uruchomiona jest 7-ka, tzn. że wszystkie dokonane zapisy z 7-ki na dysku z 10-ką po przejściu na niego zostaną usunięte, chyba że dokonasz pewnych wykluczeń plików, folderów, rejestrów;
  • nie wyobrażam sobie, żeby zainstalowany na jednym z dysków SD działał nawet w tle na wszystkich innych dyskach/partycjach bez uruchomienia z pozycji macierzystego dla niego systemu; co miałoby go niby napędzać? :scratch
  • tworzenie punktów przywracania danego systemu wymaga uruchomienia tegoż systemu, bo chyba nie można tworzyć korespondencyjnie takowych, czyli np. na 10-ce z pozycji innego dysku z uruchomionym innym systemem, np. 7-ką ...
  • punkty przywracania systemu na 10-ce raz znikają, raz nie, a SD na 7-ce nie jest aktywowany i dezaktywowany.
Ano zakładasz, że Shadow Defender robi za każdym razem snapshot dysku z Win10 po odpaleniu go razem z Windows 7. A co jeśli robi tylko raz - za pierwszym razem, kiedy włączyłeś tryb ochrony na dysku z dziesiątką i porównuje wszystko do tego pierwszego snapshota po odpaleniu Windows7. Jeśli znajdzie wprowadzone zmiany skasuje je. Dopiero kiedy klikniesz "zastosuj zmiany" nadpisze tę migawkę. Na razie lepszej koncepcji nie masz, więc zrób test: zdejmij tryb ochrony w Windows7 w SD z dysku systemowego z Windows 10, potem zrób kilka punktów przywracania po odpaleniu Woindows 10. Zrestaruj 10-kę i sprawdź, czy punkty przywracania się zapisały. Na razie lepszej rady nie dostałeś, więc.... :)
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2411
Reakcje/Polubienia
3560
Miasto
To tu to tam....
oczywiście, że nie oczekiwałem, że pozmienia te istniejące tylko nowe :) tworzone z menu kontekstowego
Dziwne ze nie reaguje na zmiane... a jak reaguje na zapisanie jako "costamcostam.txt" zamiast zapisanie jako costamcostam.txt ?

Czy reaguje poprawnie na odpalony wewnatrz folderu cmd i polecenie: rename *.TXT *.txt ?

Zasadniczo jedyna przyczyna zachowywania rozszerzen duzymi jak mi przychodzi do glowy to Unix/Linuks.. na pewno nie masz tego na pokladzie?
 

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
11 Czerwiec 2010
Posty
3602
Reakcje/Polubienia
1223
Miasto
Polska
Dziwne ze nie reaguje na zmiane... a jak reaguje na zapisanie jako "costamcostam.txt" zamiast zapisanie jako costamcostam.txt ?

Czy reaguje poprawnie na odpalony wewnatrz folderu cmd i polecenie: rename *.TXT *.txt ?

Zasadniczo jedyna przyczyna zachowywania rozszerzen duzymi jak mi przychodzi do glowy to Unix/Linuks.. na pewno nie masz tego na pokladzie?
---
przypomniałem sobie, że była taka niby promocja: Ultra File Opener do zainstalowania ze sklepu MS na 10-tkę; połakomiłem się i bezkrytycznie, czego zwykle nie robię, zainstalowałem i ... :kupa
i to jest najprawdopodobniej pokłosie ...
 
Do góry