Ad-Aware - wszystkie wersje

facecik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Re: Ad-Aware Total Security

Conti napisał:
Coś się nie możemy dogadać.
Nie wiem co masz na myśli pisząc, że ma tylko ochronę procesów ....
Ad-Watch Basic - blokowanie złośliwych procesów -> czy o tę część Ci chodzi ?? ale jest to 1 z 3 punktów, oprócz tego napisali że ma pełnowartościowego klasycznego antivira oraz antymalware.

nie ma zaawansowanego hipsa, firewalla, ochrony przed rokitami, blokowania niebezpiecznych adresów IP, skanera poczty email po portach, antyspamu, kontroli rodzicielskiej ...........

Z tego co pamiętam , a już jakiś czas temu instalowałem Ad-aware , wtyczka ad-watch jest odpowiedzialna za ochronę w czasie rzeczywistym , a ta właśnie w wersji free jest maksymalnie okrojona i w czasie rzeczywistym nie wykrywa wirusów w plikach i folderach ,a jedynie podczas uruchamiania danego procesu (tak wynika ze screenshota, bo nie chce mi się instalować tego AV żeby to sprawdzać)
Więc jak będziesz miał nawet 1000 wirusów i będziesz łaził po zainfekowanych folderach to ten program Ci nic nie wykryje ,do momentu próby uruchomienia zainfekowanego pliku.A jak wiesz albo nie wiesz , w momencie uruchomienia zainfekowanego pliku AV nie zawsze potrafi zablokować zagrożenie nawet jeśli je wykryje , dlatego ten program nie jest pełnowartościowym AV takim jak np Avira czy Avast etc.Nie potrafi wykrywać zainfekowanych plików,a tylko aktywne zagrożenia.
W zasadzie nie jest to tragedią, bo nieaktywne zagrożenie nie jest niebezpieczne ,ale tak jak napisałem , w momencie jak uruchomisz plik zainfekowany , to może być już za późno.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76

aaa, o to Ci chodzi
Ok, to jest w takim razie do przetestowania.

Aczkolwiek na laptopie mam zainstalowanego Online Armor ++ który ponoć też działa tylko na zasadzie dostępu i nie skanuje plików po folderach. Na początku obawiałem się tego, że będzie syf. Ale minęło parę miesięcy, różne były alarmy i żaden syf nie zagościł. Weź pod uwagę, że kopiowanie to też poniekąd uruchamianie - cokolwiek więc kopiujesz na i z dysku jest przez program sprawdzane. Przynajmniej tak jest w OA++. Co więcej, zaznaczenie pliku też powoduje jego skanowanie.
W OA++ wygląda to tak: otwierasz folder z zainfekowanymi plikami i .... nic. Wskaże kursorem jakikolwiek zainfekowany plik i jest on od razu blokowany.
Jak będę miał trochę czasu to się pobawię, ale to na wirtualnej maszynie, na której mam win7 rc1, ciekawe czy jeszcze działa ......

facecik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0

Dokładnie , Online Armor ++ działa na podobnej zasadzie,jak Ci odpowiadałem to od razu o tym pomyślałem, aczkolwiek trudno porównywać ten produkt z OA++ który to posiada dodatkowo wg mnie najlepszy z możliwych monitorów systemu , a jego AV działa na podobnej zasadzie ale tam masz jeszcze ochronę rejestru etc.Podobieństwo więc jest zapewne tylko złudne ,ale do końca nie upieram się, bo nie testowałem tego nowego cudaka od Ad-aware i nie zamierzam na razie tego robić.
Potestuj jak masz czas i daj znać jak to do końca zachowuje się ten AV , bo sam jestem ciekawy.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
28851
Miasto
Trololololo
Ad-Aware Free Internet Security 9.0.2
Full powered anti-virus + anti-spyware with no strings attached.

New!Comprehensive Malware Protection
Ad-Watch Live! Basic Real-time Protection
Genocode Detection Technology
Behavior-Based Heuristics Detection
Rootkit Removal System
The Neutralizer Malware Removal Tool
The Scheduler
Easy to Install & Use
Automatic Updates

More feature details

Comprehensive Anti-Malware Detection
A power-packed combination of our pioneer anti-spyware technology together with traditional anti-virus to provide comprehensive malware protection, including protection against virus, spyware, blended malware, trojans, rootkits, hijackers, keyloggers, and much more.
Ad-Watch Live! Basic
Integrated real-time process protection blocks malicious processes and infected programs that try to start or run on your system, to prevent them from further integration in your system.
Genocode Detection Technology
Based on heuristics, genotype allows Ad-Aware to stay one step ahead of today's ever-evolving threats, as well as threats that have not yet been created. For in-depth information on this technology, please click here.
Behavior-Based Heuristics Detection
Extra Sensory Protection allows you to go a step beyond detecting known threats - the heuristics detection finds and blocks unknown and emerging threats and stops deceptive malware and cyber thieves before they attack your personal information.
Rootkit Removal System
Cutting edge anti-rootkit technology protects you from hidden threats and stealth attacks that are designed to gain access to your system by avoiding detection.
The Neutralizer
Advanced removal tool combats malware that attempts to restore itself even after rebooting your system.
Detect, Remove and Repair
Ad-Aware intelligently cleans your system by removing all traces of the infection.
The Scheduler
Automatic scan set to your personalized schedule to optimize time and resources.
Easy to install and Use
We know not all users have the same needs, so we give you the power to decide how you want to interact with Ad-Aware.
- Simple Mode allows you to set and forget - by using our expert recommended settings, no interaction is needed from your part, making using the program as easy as possible.
- Advanced Mode lets you customize all the settings as you choose, to tailor everything to your specific needs.
Lavasoft SmartSet
Let the experts at Lavasoft guide you. Lavasoft SmartSet makes scanning and cleaning as easy as possible - by providing settings for scans and recommended actions for found infections. All you have to do is set and forget.
External Drive Scanning
Scan your external storage device, iPod, USB's, or any other drives that you connect to your PC for an additional layer of security.
Pin-Point Scanning
Quickly identify whether a suspicious file is safe or malicious - Right click any file or folder to perform an immediate scan, or send it to ThreatWork Alliance for analysis.
Automatic Updates
Continuous pulse updates to guard your privacy against cyber attacks.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
28851
Miasto
Trololololo
Do góry