Aktualizacja Android 5.0 na 5.0.1

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Mam problem z tym co w temacie, czyli aktualizacją mojego Nexusa 4 z Androidem 5.0 do 5.0.1
Męczę się z tym już chyba od miesiąca, znalazłem sporo podobnych a nawet wydaje mi się identycznych przypadków ale nie rozumiem kompletnie podanych odpowiedzi, które niby miały rozwiązać problem :zawsty
Jeśli chodzi o Androida to nie ukrywam, że jestem kompletnie zielony, używam tego systemu od sierpnia minionego roku i było to standardowe korzystanie bez żadnych modyfikacji itp.
Więc bardzo proszę jeśli ktoś jest mi w stanie pomóc o cierpliwość i powiedzmy poprowadzenie mnie za rękę jak ślepego we mgle.
Ale zacznę od początku...
Nexusa kupiłem okazyjnie w listopadzie, był używany zaledwie od lipca przez sprzedającego, więc stan idealny i GW prawie 2 lata. Dostałem go już z zainstalowanym Androidem 5.0. Sam zrobiłem jeszcze przywrócenie do ustawień fabrycznych (nawet 2 razy), ustawiłem sobie wg swoich potrzeb i wszystko ładnie działało.
Jakoś w grudniu dostałem w telefonie powiadomienie, iż jest dostępna dla mnie aktualizacja systemu do wersji 5.0.1 (z tego co wyczytałem na necie to tzw. aktualizacja przez OTA hmm ja to rozumiem jako takie androidowe Windows Update). Postępowałem zgodnie z poleceniami czyli pobrałem aktualizację, następuje automatyczne wyłączenie telefonu, uruchamia się ponownie, pojawia mi się na środku zielony robocik, pod nim pasek postępu aktualizacji, który przesuwa się o jakieś 20%, chwilę nic się nie dzieje i nagle widzę zielonego, przewróconego robota a pod nim jedynie napis Błąd.
Przytrzymuję długo włącznik telefonu, system uruchamia mi się na nowo i nadal mam Androida 5.0. Powiadomienie o aktualizacji znika ale pojawia się znowu po kilkunastu minutach.
Powtarzałem tę czynność kilka razy i zawsze kończyła się tak samo :mad:
Wyczytałem więc, że to może być wina roota hmm nigdy sam nic nie rootowałem ale znalazłem u siebie aplikację SuperSU i niby to świadczyło o tym, że mam roota. Więc zgodnie ze wskazówką usunąłem roota w tej aplikacji. Niby znikła ale instalacja aktualizacji daje ten sam efekt co wcześniej :(
Zależy mi na tym aby nie stracić żadnych danych z telefonu i aby późniejsze aktualizacje nie sprawiały takich problemów. Wie ktoś jak tego dokonać ??

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
Ogólnie to jeśli OTA Ci nie działa, a nie należysz do Androidowych power-users, to ja nie polecam zabawy z tym na własną rękę - lepiej zaprosić kumpla, który ogarnia na piwo i przy okazji namówić go, żeby się tym zajął, albo poprosić jakiś komis. Bo OTA generalnie rzadko działa, jak się zrobi roota, a jak zadziała, to może doprowadzić do dziwnych problemów, np. takich, że nagle wszystko z telefonu sobie zniknie (jak u mojej znajomej kilka dni temu).
Tym niemniej, jedyne wyjście w tym wypadku to według mnie po prostu flashowanie aktualizacji z komputera.

Cały proces w sumie głównie wygląda na trudny, bo sprowadza się do znajomości angielskiego i klepania poleceń, uważnie sprawdzając reakcje telefonu. Tym niemniej trzeba liczyć się z tym, że ewentualne błędy mogą doprowadzić do soft-bricka w telefonie (czyli uszkodzenia systemu), ale z tym też można sobie poradzić, instalując go od nowa.

Co do krok-po-kroku. Znać angielski przy takiej robocie to niestety mus, bo większość poleceń / komunikatów będzie w tym języku, a jeśli go znasz, to chyba najlepiej opisali to w tym poradniku:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Jeśli zrobisz to ostrożnie, to wszystko powinno się udać :)
Pisz w razie kłopotów, postaram się doradzić.

A odnośnie Androida - polecam dodatkowo chyba najlepszą appkę do SMSów, jaka powstała (i do tego produkt polski!):

- wystarczy się zapisać do grupy w G+ (warunek konieczny), a potem dołączyć do Google'owych betatestów i można instalować :)

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Dzięki za zainteresowanie i wskazówki :ok
Czytałem ten poradnik jak i kilka poradników wcześniej, i szczerze powiem, że poczułem się znowu jak na studiach hehehe przypomniała mi się nauka do egzaminu, a w zasadzie egzaminów :jezyk z chemii analitycznej. Ile bym nie czytał to i tak z tego nic nie rozumiałem i w praktyce wykorzystać nie potrafiłem :zawsty
No niestety, do Android power-users to ja nie należę, ale...
Właśnie, dzięki podpowiedzi kolegi a dokładnie temu zdaniu
Tym niemniej, jedyne wyjście w tym wypadku to według mnie po prostu flashowanie aktualizacji z komputera.
odkryłem taki program jak Nexus Root Toolkit v1.9.9

Dzięki niemu, praktycznie kilkoma kliknięciami zaktualizowałem swojego Nexusa do najnowszej wersji systemu nie tracąc przy tym żadnych danych czy ustawień :) A program, przeglądając jego funkcję, potrafi dużo, dużo więcej.

Do góry