Android 5.0 Lollipop - czy warto

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam
Nie mam doświadczenia w androidzie. Ostatnio w telefonie mojej żony pojawiła się informacja że może zaktualizować do wersji 5 (mam teraz 4.4 KitKat). W jej przypadku to co ma wystarcza w zupełności, tak naprawdę potrzebne jej są tylko dwa przyciski odbierz i zadzwoń. Z uwagi że w domu jestem nadwornym Administrartorem nie wiem czy aktualizować jej system. żeby nie było jak w przysłowiu "zamienił stryjek siekierkę na kijek".
Ponadto aktualizując ryzykuję tekstem typu "kiedyś wszystko chodziło normalnie a teraz coś nie tak"

Czekam na sugestie i wasze doświadczania w temacie (androida a nie żony).

Pozdrawiam

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Kwestia smartfona (modelu i jego specyfikacji). Jeżeli smartfon jest użytkowany tylko i wyłącznie do połączeń to nowy Antek nic nie wnosi. Szkoda czasu. Zostań tylko przy aktualizacjach bezpieczeństwa.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12630
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Wiele zależy od modelu telefonu, konkretnej konfiguracji i sposobu korzystania z niego. Gdyby tak ogólnnie odpowiedzieć na to pytanie to moim zdaniem nie warto aktualizować. W testach porównanwczych Lizak i Kotek w kwestiach CPU i GPU wypadały podobnie i różnice często były niewielkie a już na pewno nieodczuwalne przez typowego użytkownika w codziennym działaniu. Różnice głównie pojawiały się w żywotności baterii i to na korzyść Kotka. Jednak to wszystko są testy syntetyczne i w rzeczywistości pewnie będą się nieco różniły.
Na pewno różnią się wizualnie bo Lizak ma dość cukierkowy wygląd ale może akurat kobiecie przypadnie do gustu. A jak nie to zawsze można wrócić do Kotka :guma

K2o

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Ja mam Samsunga i uważam, że jak najbardziej warto. W moim przypadku żywotność baterii się poprawiła. Do Androida 4 już nie wrócę.

A

Anonymous

W 5.0 poza zużyciem energii poprawili też zarządzanie pamięcią, co ma spore znaczenie w przypadku modeli o słabszych parametrach.
Dodatkowo, jeżeli mówimy o Motoroli, która odwaliła kawał dobrej roboty w kwestii optymalizacji swojego softu, to ja polecałbym aktualizację - nic nie tracisz a możesz tylko zyskać.

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Tą aktualizację poprzedzają kilkumiesięczne testy i to na jakiej ilości urządzeń?- teraz pojawi się jeden czy nawet dwóch "nie wiernych" i to na podstawie ich wypowiedzi chcesz decydować czy warto, czy też nie? Samo pytanie jest jedną wielką prowokacją...
Jeżeli jesteś sceptycznie nastawiony do androida proponuję nie dokonywać zakupu nowszych modeli smartfonów.
Tak po ludzku - aktualizuj kolego, bo poza androidem nie ma bardziej przyjaznego" środowiska" dla użytkownika --koniec! kropka!

MLJ

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5495
Posiadam LG G2 mini..

Obawiałem się aktualizacji z kitkat do Lolipop, gdyż niektórzy twierdzili, że zwłaszcza drenaż baterii jest katastrofalny. Okazało sie to picem na wodę. Różnica jest 3-5 %, a więc żadna..
Wielu moich znajomych mający rózne telefony, miało podobne odczucia..

Myślę że warto instalować, skoro dana aktualizacja została na Twoją "Motkę" wypuszczona. Wszak to upgrade, a nie downgrade..

Używam Lizaka 5.0.2
Pozdrawiam..

malwina7

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
witam odnosnie androida nie dziala mi sklep google play zadne czyszczenie cache nie pomaga ciagle brak polaczenia z serwerem od 2 tygodni ????

Do góry