Android - przeglądarki internetowe

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
Witam,
Chciałbym zapytać, jakich przeglądarek używacie na swoich smartfonach spod znaku zielonego robota i jakie polecacie? Wiem, że można sobie w Google Play wpisać w wyszukiwarkę browser i wyskoczy mnóstwo rzeczy, ale chodzi mi o takie, z jakimi macie i mieliście do czynienia, żeby dobrać coś fajnego, szczególnie na telefon z małą ilością pamięci (Xperia Tipo).
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć coś o tych programach:
1. Opera Mobile i Opera Beta - sztandarowy chyba program do przeglądania internetu w tej branży, wyposażony w ciekawe funkcje, nieobecne często u konkurencji, takie jak Opera Turbo (pozwalająca oszczędzać transfer w sieci komórkowej, czy przyspieszać przeglądanie stron), czy też zapisywanie całych stron w trybie offline (które potem można nawet otworzyć na komputerze, przy odrobinie kombinacji), a nawet dość skuteczny bloker reklam (wystarczy w opcjach podać lokalizację pliku urlfilter.ini, w którym wypiszemy blokowane reklamy) oraz możliwość zakończenia działania aplikacji (czyli zwolnienia pamięci zużywanej przez nią). To zalety, w kwestii wad zaś: dość spore zużycie pamięci (na Tipo widać to tak, że co przejście do innej aplikacji, trzeba czekać aż program się załaduje od nowa), czkawka na stronach mających wtyczki do serwisu Facebook (obserwuję od jakiegoś czasu, objawia się oknem pobierania dla plików jak like.php, czy podobnych i informacją o nieprawidłowym przekierowaniu w ramkach prowadzących do Facebooka), a także porzucenie przez Operę Presto i adaptowanie WebKit, co można zaobserwować w Operze beta dla Androida - i moim zdaniem jest to beznadziejna adaptacja, która wygląda jak klon Chrome + funkcja Oszczędnego transferu. Niewątpliwie jednak na plus zapisać Operze można wieloplatformowość, z uwagi na posiadanie wersji Opery Mini również na telefony np. z Javą, w której większość opisanych przeze mnie cech jest obecna.

Dostępna jest na Google Play, gdyby ktoś chciał przetestować:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
(wersja stabilna, jeszcze z Presto, którą szczerze polecam, szczególnie jeśli ktoś ma dobry telefon)

(wersja beta, już z WebKit).

2. Google Chrome i Google Chrome Beta - czyli produkt Google. Osobiście nie wiem, jaki jest sens produkowania kolejnej przeglądarki, skoro i tak mają opartego o WebKit, obecnego w systemie Browsera, ale wydali również Chrome. Z zalet, moim zdaniem: sprawne ładowanie stron (bo ładują się naprawdę szybko). Niestety, resztą póki co się to nie wyróżnia, chyba, że ktoś używa Chrome również na komputerze, wtedy, być może, doceni niektóre opcje, takie jak możliwość wysłania oglądanej strony na telefon, czy synchronizacja. Jednak to (szczególnie na słabszych modelach) nie rekompensuje totalnego zmulenia telefonu w trakcie ładowania czegokolwiek (z uwagi na skok zużycia pamięci). W dodatku nie ma opcji oszczędzania transferu, jak w Operze, ale Google idzie ku lepszemu w najnowszej beta - gdzie można sobie to, póki co eksperymentalnie, włączyć i korzystać.
Chcący włączyć wspomnianą funkcję powinny otworzyć na wersji beta stronę chrome://flags i szukać tam opcji Experimental Data Compression Proxy, którą włączają i mają działający tryb oszczędzania.

Google Play:

(stabilna)

(beta, z kompresją)

3. Firefox - niby miało być to cudo, obsługiwać dodatki itp., ale nigdy nie wybrałbym tego czegoś na telefon, w dodatku o parametrach Tipo. Na tablecie pewnie bym jednak korzystał. Z zalet: dodatki faktycznie daje się zainstalować, ale nie działa to jak trzeba i ogólnie tylko dodatkowo przycina. Wady: brak kompresji danych, duże zużycie pamięci, generalnie zmulista przeglądarka.

Google Play:

4. Maxthon - ciekawy pomysł, ale niestety zrobili z tego kolejny klon Chrome. Zalety: duża ilość opcji dodatkowych, wymuszanie jasności ekranu, tryb nocny, tryb incognito, obsługa gestów (dotykowych!). Wady: tak jak w Chrome, brak trybu oszczędzania transferu, zmulanie telefonu z uwagi na skokowe wzrosty zużycia pamięci.

Google Play:

5. UC Browser - używałem tego kiedyś przez moment na Nokii obsługującej tylko aplikacje Java, ale obecnie od kilku dni używam na Androidzie i jestem naprawdę pod wrażeniem. Zalety: tryb oszczędzania transferu, możliwość zapisu stron offline (aczkolwiek chyba tylko czysty html, nie tak jak w Operze), a także mnóstwo drobniejszych dodatków (tryb nocny, wymuszanie orientacji ekranu, własny czytnik QR, własne rozpoznawanie mowy), ale przede wszystkim: WYDAJNOŚĆ. Przy ładowaniu stron nie tnie się telefon, da się naprawdę sprawnie przeglądać. Wady: brak języka polskiego, brak wersji desktopowej, więc nie da się synchronizować tego tak jak u konkurentów, brak blokowania reklam.
Niemniej - chyba póki co zostanę przy UC, gdyż wydaje się o niebo sprawniejsza niż Opera, Chrome czy inni konkurenci, a także całkiem nieźle radzi sobie ze wszystkim, do czego można używać przeglądarki.

Google Play:

szczerze polecam!

A

Anonymous

Ja na swoim smartfonie "Samsung galaxy gio" korzystam z Opera Mobile wszystko pięknie płynnie działa.

Do góry