AVLab - test wydajnościowy pakietów Internet Security 2014

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
Re: AVLab - test wydajnościowy pakietów Internet Security 20

Zgadzam sie z Hornetem w 100% co do GDaty, drugiego takiego zamulacza sie nie znajdzie...z wydania na wydanie coraz bardziej zasobozerny :( ... a taki był ładny ;)

Alexander

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
W.

A mi Norton działał leciutko :jezyk (chociaż nie znoszę tego programu :zawsty )
I moi znajomi co niektórzy używają go na mininotebookach z 1 gigabajtem RAMu i hula!
Aczkolwiek prawdą jest, że co komputer to obyczaj, a zużycie procka czy dysku może zależeć od konkretnych czynności np. wypakowywanie dużego archiwum, gdzie program AV zaczyna mielić wszystko co zapisywane albo pobieranie dużego pliku.
Mam i3 i 4 GB RAMu, a Kaspersky i McAfee potrafiły zamrozić cały system przy tych czynnościach. Jednak takie problemy mają różne softy.
Jednak gdyby olać kwestię RAMu, która na nowszych kompach jest skrajnie nieistotna, to jednak Bit, F Secure czy np. Avira mogą okazać się porównywanym do Symanteca rozwiązaniem, jeżeli faktycznie nie lżejszym. Myślę, że monopol na megalekkość pod każdym względem ma już tylko Webroot.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58

Tak jak pisze Hornet, GData to istna krowa. Sprawdzałem przez miesiąc na wirtualnych maszynkach (słabe są, bo tylko 1,5 GB RAM i dlatego szybko wyłazi krowiastość) własnie GDatę oraz TrustPort, F-Secure i BullGuard. Są one mniej więcej na tym samym poziomie wykrywalności szkodników, więc rolę odgrywa wtedy wydajność.
1. BullGuard
2. TrustPort
3. F-Secure
4. GData

Do góry