BIOS - aktualizacja - kilka pytań

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam
ostatnio wpadł mi w ręce Dell latitude e6420.
Bios wersja A08 a obecnie na stronie Dell dla tego modelu jest A21.
Czy warto aktualizować Bios?
Jakie są zagrożenia? Na co zwrócić uwagę podczas aktualizacji?
Niby w Dell-ach jest to proste - pobrać program i uruchomić. Nigdy wcześniej nie miałem okazji aktualizować żadnego biosu.

hmmkot

Wygadany
Reakcje/Polubienia
50
czy warto: tak (po coś producent to wypuszcza, raczej nie z dobroci serca)

zagrożenia: takie jak w życiu wyjdziesz z domu może uderzyć cię meteoryt :p

tak odplasz exe czekasz komputer się uruchamia i wszystko

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30571
Miasto
Trololololo
Aktualizacje Biosu wydawane są wtedy gdy np: płyta główna nie chce obsłużyć nowego dysku, gdy wprowadzono poprawki rozwiązujące jakiś problem itp. Aktualizacja o jakiej piszesz ma zapewne jakiś changelog czyli listę zmian, poczytaj co tam zmodyfikowano w tej nowej wersji i jeśli naprawdę będzie Tobie to tak bardzo potrzebne to zaktualizuj ale pamiętaj że jak coś źle pójdzie to będzie czekać Ciebie wizyta w serwisie i to nie byle jakim.

to zapewne ten twój
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
To co napisał szanowny OXYGEN THIEF
Ten BIOS który masz to (porównując do linku OXYGEN THIEF) chyba jeden z pierwszych więc w tym najnowszym będzie trochę zmian...na lepsze ? :scratch
Jeśli nic nie chcesz zmieniać w środku, system działa w porządku i nie planujesz zmian, nie masz problemów z laptopem to zgodnie z zasadą:
If it ain't broke, don't fix it
A jeśli już chcesz aktualizować to na spokojnie, przeczytaj wszystko ze strony DELLa bo lepiej dwa razy przeczytać i "zmarnować" czas niż potem stracić i czas i pieniądze na ratowanie sprzętu.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
W zasadzie laptop jest bez zmian konfiguracyjnych od nowości (2011 rok).
Jedyna zamiana to zamiast dysku HDD zaaplikowano SSD (to ten SSD o którym wspominałem w innym poście - nowy padł po 3 tygodniach).
szukasz-programu-masz-pytania-napisz-software-problems-f15/dysk-ssd-na-co-zwraca-uwag-t27123.html
Ten Bios mnie tak pop prostu zainspirował po aktualizacji do Windows 10. Instalując kilka sterowników po aktualizacji zwróciłem uwagę że jest w aktualizacjach nowy bios więc może warto dokonać aktualizacji.

Tak na marginesie - minus Windows 10 - sterowniki do drukarki HP LaserJet 1020 nie działają - te które znalazłem na stronie HP to jakaś porażka - mogę drukować tylko jednostronnie. O funkcjonalności z Win7 mogę zapomnieć (broszura, itp.)

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Jak chcesz jednak używać Windows 10 no i masz SSD to ja bym aktualizował BIOS.
Oczywiście jak pisałem - na spokojnie, po przeczytaniu wszystkiego ze dwa razy.

hmmkot

Wygadany
Reakcje/Polubienia
50
to nie lata 90/2000 kiedy w domu była jedna dyskietka i jeden komputer, gdzie przy połowie albo końcu wywalało komunikat o niezgodności i trzeba było biec do sąsiada z duszą na ramieniu w celu wrzucenia nowego pliku na dyskietkę - odpal exe, poczekaj 20 sekund, reset i po sprawie. Jeśli coś się miałoby sypnąć to się sypnie - z wgrywaniem czy bez. Bezpieczniej przy UEFI wrzucić aktualizację niż nie wrzucać - to nie BIOS.

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Aktualizacja biosu czemu nie ,tylko z głową trzeba to robić .Wczoraj zrobiłem u siebie i jakie moje było zaskoczenie kiedy nowy laptop po restarcie nie odpalił systemu :p . Całe szczęście że miałem dysk recovery .Choć i z odpaleniem jego była niezła jazda :zaciesz . Tak to jest jak człowiek zda się na program do wyszukiwania sterowników z instalacją z automatu .Dobra rada .Zanim zrobisz aktualizacje jakiegokolwiek sterownika , nie tylko biosu zrób kopie danych wrażliwych :ok na nośnik zewnętrzny , by potem nie było płaczu jak ci system nie odpali .

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Niby na stronie Dell-a pokazano nawet film instruktażowy z którego wynika że ta aktualizacja to prosta sprawa.
Mój kolega ma ten sam model laptopa tylko z grafiką dedykowaną. Kupując go miał już Bios A19. Nie wie tylko czy był taki od nowości czy ktoś go aktualizował.
Napiszę jeszcze do Dell-a. Ciekawe co odpiszą. W sumie to nie mam "parcia" na tą aktualizację ale temat rozeznać przecież warto.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Ja aktualizowałem w swoim Dellu wszystkie stery aktualizacjami ze strony Della, jakie mi wyskoczyły po wpisaniu Service Tagu (łącznie z Biosem) i w podanej tam kolejności. Nie ma prawa wystąpić jakikolwiek błąd. Gdybyś poszukał w necie, to z pewnością znalazłbyś nowsze stery, ale z autopsji twierdzę, iż nie zmienią one na lepsze działania sprzętu (może za wyjątkiem karty graficznej i bluetootha). Kiedyś kilka razy poszedłem na łatwiznę i zaaktualizowałem stery automatem Iobit Driver Booster (wydawało mi się, że można mieć do niego zaufanie). Było ok., ale po którymś automatycznym updacie złapałem kilka bluescreenów :zaciesz i zrezygnowałem z tej metody. Życie niestety nie może być zbyt łatwe. :dziwak

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Ja też uważam że to co znajduję na stronie Dell (sterowniki) są odpowiednie dla danego sprzętu.
Tak jak napisałeś ServiceTag naprowadził mnie od razu na właściwy model i sterowniki.
Z tym Biosem tylko się waham, myśląc że coś pójdzie nie tak.

kakoj

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
2
Nie wahaj się. Na tyle BIOS-ów ile zaktualizowałem nigdy mi się nic nie wysypało. Akurat DELL wrzuca dopracowane biosy. Pamietaj jesli aktualizujesz z poziomu systemu o wyłączeniu ochronek (antywiry, hipsy, firewalle). Lubią zatrzymać pracę flashera.

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Zawsze aktualizując BIOS mam lekkiego stracha, jednak w obecnych czasach jest to już nieuzasadnione, biosy zazwyczaj mają backup na wypadek jakby flash nie poszedł i przywracają starą wersję.

aktualizację najlepiej odpalać z trybu awaryjnego.

Do góry