Ciekawe sposoby na wykorzystanie AI

al

Ali al Forumiani, Duchowy przywódca PZD
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
13522
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Taki luźny temat na temat przydatnych funkcji AI, które mogą się czasem przydać. Nie chodzi mi o jakieś fejkowe zdjęcia polityków czy aktorów tylko coś co może się przydać.

Dzisiaj zmajstrowałem takie coś. Wyszukałem sobie w necie grafikę - białe tło z kropkami żeby można było rysować. Skopiowałem to do Gemini, narysowałem coś (Gemini ma funkcję rysowania) i napisałem żeby wygenerował mi realistyczny obraz.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

taki efekt :)

Leszek55

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
277
Nie wiem czy nie "wqrzę artystów" ale generowanie mnóstwa "tfórczości" jak dla mnie jest już z deka nużące czy jak tam zwał-patrzysz na efekt końcowy i nie wiesz do końca czy fejk czy talent ktosia,a większość jak i może całość to zlepek informacji jakie zbiera AI z poletka neta czyli taka telemetria do nauki :) Nie wspominając że już mnóstwo ludzików bierze to za fakty i to jest MOC która pozwala na niesamowite fejki z efektem porażającym-przykład-Putlerek w TV wypowiada wojnę PL-i nim się rozumni połapią, to Ci z AI wojenkę zaczną.Masz rację można to wykorzystać dla zabawy ale ten kawałek w sumie, to jest tylko produkt uboczny-prawdziwy cel wykorzystania AI mrozi nawet tych co jeszcze myślą samodzielnie,no ale co ja tam wiem, w końcu pozytywy też są mnie np: wygenerowało nagą kobitkę :) Wbijamy w 2026 i Wszystkim pozytywów Moc.

al

Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
13522
Miasto
Dzisiaj w promocjach widziałem program do ulepszania promptów do AI. W takim razie dzielę się sposobem na bogate prompty, które robią to co mają robić. Wszystko jest stworzone dla Gemini ale spokojnie można użyć w ChatGPT. Na początek tworzymy nowego Gema. Nazywamy go jakoś żeby było wiadomo do czego jest. Na moje potrzeby "Inżynier promptów". Opis dowolny, można też pominąć. Teraz "Instrukcje" czyli najważniejsza sekcja. Wklejamy:

Na końcu zapisujemy nowego Gema.

Od tej pory gdy będziemy chcieli stworzyć bogaty prompt uruchamiamy Gema i wpisujemy to co chodzi nam po głowie a Gem poprawi nasz prompt. Dopyta jeśli czegoś nie będzie wiedział i ostatecznie poda rozbudowany prompt, który będziemy mogli użyć w nowym czacie.

al

Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
13522
Miasto
Jeszcze podsuwam taki przydatny prompt gdyby ktoś myślał o jakimś swoim biznesie. Prompt jest w języku angielskim bo AI lepiej rozumie ten język ale nie ma problemu żeby go przetłumaczyć. Można też wtedy zmienić walutę.
Jedna mała uwaga. W prompcie wykorzystywane jest nasze CV. Nie jest to konieczne ale daje lepsze rezultaty. Sugeruję wygenerować sobie CV z miejscami pracy, szkołami i wszystkimi umiejętnościami ale zmienić swoje dane. Nie są one do niczego potrzebne. Można też pominąć ten krok i doświadczenie i umiejętności wpisać ręcznie edytując prompt.

al

Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
13522
Miasto
Kolejna przydatna rzecz. Czasami macie jakiś problem z komputerem albo czegoś szukacie. Nie chcecie przeszukiwać całego internetu bo nie macie zaufania do jakiegoś źródła. Ale np lubicie porady od użytkowników PZD.

Wchodzimy na jakiś narzędzie AI (w moim przypadku Gemini i wklejacie np. takie coś:

Przeanalizuj wątek na forum https://programyzadarmo.net.pl/forums/szukasz-programu-masz-pytania-napisz.15/ i napisz mi jak najlepiej przenieść system na inny dysk. Przeanalizuj odpowiedzi userów którzy najczęściej zabierają głos w danym temacie i wybierz te najlepsze.

W rezultacie dostajecie gotową listę na rozwiązanie danego problemu, najlepsze narzędzia i kilka porad:

Na podstawie analizy wątków na forum ProgramyZa Darmo, w szczególności tematów takich jak „Kopia zapasowa dysku czy klonowanie” oraz zapytań użytkowników takich jak redo33 czy Zawisza Czarny, można wyciągnąć konkretne wnioski dotyczące najlepszych praktyk przenoszenia systemu.

Użytkownicy tego forum (często będący pasjonatami darmowego oprogramowania i bezpieczeństwa, jak np. OXYGEN THIEF) kładą duży nacisk na niezawodność i unikanie błędów przy bootowaniu.

Oto zestawienie najlepszych metod i narzędzi rekomendowanych przez społeczność:

1. Metoda: Klonowanie vs. Obraz Systemu​

Na forum często pojawia się dylemat, którą drogę wybrać. Eksperci sugerują dwa podejścia:

• Klonowanie (Direct Cloning): Najszybsza metoda „dysk do dysku”. Dobra, gdy masz oba dyski podłączone jednocześnie do komputera.
  • Obraz systemu (Backup & Restore): Tworzysz plik obrazu starego systemu na dysku zewnętrznym, a potem przywracasz go na nowy dysk. Metoda uważana za bezpieczniejszą, ponieważ masz kopię zapasową w razie awarii podczas procesu.

2. Rekomendowane Programy (Najczęściej wymieniane)​

Użytkownicy forum programyzadarmo.net.pl cenią narzędzia, które są skuteczne i często dostępne w wersjach darmowych (Giveaway) lub mają solidne wersje Free:

• Macrium Reflect (Free Edition): Absolutny numer jeden w dyskusjach. Chwalony za bezbłędne radzenie sobie z partycjami GPT/UEFI oraz funkcję „Fix Windows Boot Problems”, która ratuje system, gdy ten nie chce wstać na nowym dysku.
  • Hasleo Backup Suite: Często polecana, nowoczesna i całkowicie darmowa alternatywa. Użytkownicy wskazują na jej prostotę i wysoką skuteczność w klonowaniu 1:1.
  • AOMEI Backupper: Popularny za intuicyjny interfejs, choć w wersji darmowej klonowanie samego systemu bywa ograniczone (często wymaga wersji Pro, którą użytkownicy forum często zdobywają w legalnych promocjach/giveawayach).
  • Clonezilla: Dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Jest darmowa i potężna, ale wymaga większej wiedzy technicznej.

3. Złote rady od "stałych bywalców" forum:​

Z analizy postów aktywnych userów wynikają następujące kroki dla zapewnienia sukcesu:

1. Przygotowanie dysku: Przed przenoszeniem warto oczyścić system (polecany np. przez mavio wątek o czyszczeniu Windows 10) oraz sprawdzić spójność plików komendą sfc /scannow.
  2. Kolejność podłączenia: Po sklonowaniu dysku najlepiej odłączyć stary dysk przed pierwszym uruchomieniem systemu z nowego nośnika. Zapobiega to konfliktom sygnatur dysków w Windows.
  3. Dopasowanie rozmiaru: Jeśli przenosisz system z dużego HDD na mniejszy SSD, upewnij się, że używasz programu, który potrafi inteligentnie zmniejszyć partycję (Macrium i Hasleo robią to automatycznie).
  4. Tryb kontrolera: Upewnij się, że w BIOS/UEFI tryb kontrolera (AHCI/NVMe) jest ustawiony poprawnie przed startem z nowego dysku.

Podsumowanie – jak zrobić to najlepiej?​

Według opinii z forum, najlepszą i najbezpieczniejszą ścieżką dla przeciętnego użytkownika jest:

1. Pobranie Macrium Reflect Free (lub Hasleo).
  2. Wykonanie klonowania wszystkich partycji (nie tylko C:, ale też zastrzeżonych przez system).
  3. Wyłączenie komputera i fizyczne zastąpienie starego dysku nowym.
  4. Pierwszy start systemu na nowym dysku (bez starego wpiętego w slot).

Do góry