Co to znaczy skompilowany z programem?

Śnieżynka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Polska
Cześć, co to znaczy, że coś jest skompilowane z programem na przykład, że biblioteka jest skompilowana z jakimś programem?

A

Anonymous

Kompilacja jest to przetłumaczenie języka programowania (bo w takim pisane są programy) na język, który zrozumie maszyna, na której chcemy uruchomić dany program czyli np komputer.

Aby to zobrazować powiem tak:

Mamy np taki kod źródłowy

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

I dla nas ludzi jest on zrozumiały, mówiąc zrozumiały mam na myśli to, że wiemy jaka jest każda litera itp, jednak komputer nie rozumie języka ludzi, ale jest mały problem bo my także nie rozumiemy jego języka, który przykładowo wygląda tak:

GGMmK1u.png

(dla nas to przypadkowe litery i różne dziwne znaczki, ale jest to język komputera)

żeby to pogodzić, my piszemy w języku, który rozumiemy, ale później kompilujemy kod źródłowy, czyli zmieniamy nasz język, na język komputera, aby ten go rozumiał i mógł uruchomić napisany przez nas program

Śnieżynka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Polska
yzrej, dziękuję, ale na wikipedii to też czytałam ale wikipedia nie zawsze jest dobrym źródłem informacji bo nie zawsze podawana jest tam prawda a poza tym nie ma sensu czytać tylko po to aby czytać, ważne jest aby zrozumieć to co się czyta, a na wikipedii nie jest to napisane zbyt zrozumiale.
Ale to nic, Ola doskonale wytłumaczyła i już wiem. Dziękuję :dziękuję

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Śnieżynka napisał:
Cześć, co to znaczy, że coś jest skompilowane z programem na przykład, że biblioteka jest skompilowana z jakimś programem?
Projektując jakiś program np WinRAR, w kodzie źródłowym jeszcze przed kompilacją, czyli przed przetworzeniem napisanego kodu na plik wykonywalny exe podejmujemy decyzję czy obrazki wyświetlane w programie , ikony ewentualnie dźwięki mają się znaleźć jako pliki oddzielone czy mają być integralną częścią zasobów programu. W WinRAR ikony i obrazki wyświetlane w oknie interfejsu są jego integralną częścią, czyli są skompilowane wraz z programem, ale od jakiegoś czasu (od którejśtam wersji) program może również korzystać z ikon i obrazków oddzielonych a zawartych w folderach tematów. Jeśli program ustawimy na interfejs domyślny wyświetlane są ikony i obrazki skompilowane z programem w zasobach; jeśli ustawimy jakiś inny temat interfejsu program korzysta z oddzielonych obrazków i ikon. Taki zbiór obrazków nazywany jest biblioteką(library), główną biblioteką w Windows XP jest shell32.dll, są w niej zawarte prawie wszystkie ikony i obrazki interfejsu Windows Xp. Poczynając od Windows Vista rolę tę przejęła imageres.dll
Bibliotekę taką można zdekompilować czyli wyodrębnić z niej wszystkie ikony i obrazki i skompilować ponownie zamieniając ikony i obrazki na inne, można również zdekompilować zasoby tekstowe i zamienić je na tłumaczone na inny język.

Do góry