Korzystaj z funkcji optymalizacji dla SSD w defragmentatorach.Tadek59 napisał:Witam
Wrzucam temat rzekę bo różnie się na ten temat mówi,co wy o tym myślicie?
Kupiłem ostatnio laptopa z takim dyskiem i mam dylemat defragmentować a może nie![]()
Dokładnie tak.al_arsen napisał:Sama defragmentacja nie ma sensu bo każdorazowy zapis powoduje zużywanie się dysku. A w dodatku po defragmentacji kontroler SSD i tak na nowo po swojemu rozrzuci pliki czyli zapisze je w innych miejscach tych mniej używanych czyli kolejny zapis i znowu skrócenie życia dysku![]()
W "co lepszych" programach do defragmentacji dysków ta opcja po wykryciu dysku SSD jest automatycznie wyłączona.tofana napisał:Założyłam taki temat w ubiegłym roku i mówili, że nie defragmentować.
I dlatego albo dobrze jest używać taki dysk w systemie Win8 i nowszym, albo - jeśli starszy OS - trzeba być czujnym z wszelkimi programami defragmentującymi żeby nadambitnie do dysku ssd nie podeszłypss napisał:W "co lepszych" programach do defragmentacji dysków ta opcja po wykryciu dysku SSD jest automatycznie wyłączona.
Z tego co kiedyś czytałem systemowy defragmentator w windows 8 też ma, a w 8.1 wiem na pewno że wykrywa dysk półprzewodnikowy i nie ingeruje.