Defragmentować dysk SSD czy nie ?

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Witam

Wrzucam temat rzekę bo różnie się na ten temat mówi,co wy o tym myślicie?
Kupiłem ostatnio laptopa z takim dyskiem i mam dylemat defragmentować a może nie :scratch

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30558
Miasto
Trololololo
Tadek59 napisał:
Witam

Wrzucam temat rzekę bo różnie się na ten temat mówi,co wy o tym myślicie?
Kupiłem ostatnio laptopa z takim dyskiem i mam dylemat defragmentować a może nie :scratch
Korzystaj z funkcji optymalizacji dla SSD w defragmentatorach.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12585
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Sama defragmentacja nie ma sensu bo każdorazowy zapis powoduje zużywanie się dysku. A w dodatku po defragmentacji kontroler SSD i tak na nowo po swojemu rozrzuci pliki czyli zapisze je w innych miejscach tych mniej używanych czyli kolejny zapis i znowu skrócenie życia dysku :)

win98

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
50
O ile mi wiadomo defragmentujemy dyski HDD z powodu fragmentacji plików, co spowalnia ich odczyt (głowica dysku musi sobie trochę "poskakać"). Czym dłużej używamy dysku, mam tu na myśli zapisywanie i kasowanie danych, i w kółko to samo, to następuje coraz większa fragmentacja nowo zapisanych danych.
Defragmentacja ma na celu posklejanie poszczególnych plików w całość, oczywiście na tyle na ile się da.
Moim zdaniem, defragmentacja dysków HDD jest OK.

Natomiast w przypadku dysków SSD defragmentacja jest zbędna, nawet szkodliwa, ponieważ dysk SSD ma taki sam czas dostępu do każdej komórki pamięci, a defragmentacja skraca życie dysku SSD poprzez generowanie tzw. wywołań.
Moim zdaniem, defragmentacja dysków SSD jest BAD.

Chyba to tak działa :scratch

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Założyłam taki temat w ubiegłym roku i mówili, że nie defragmentować.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
al_arsen napisał:
Sama defragmentacja nie ma sensu bo każdorazowy zapis powoduje zużywanie się dysku. A w dodatku po defragmentacji kontroler SSD i tak na nowo po swojemu rozrzuci pliki czyli zapisze je w innych miejscach tych mniej używanych czyli kolejny zapis i znowu skrócenie życia dysku :)
Dokładnie tak.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Defragmentacja nie ma sensu, bo czas dostęp do każdej komórki pamięci jest taki sam i nie ma sensu układać dane po kolei, żeby "głowica nie skakała po talerzach". Poza tym i tak kontroler dysku ssd zrobi co sam będzie chciał.
Co do zużycia się dysku - niby defragmentacja skraca żywotność, pytanie tylko z ilu lat do ilu .......
Normalnie go używaj.

divinenews

Świeżak
Reakcje/Polubienia
133
Miasto
Juneau, Alaska, (U.S.A.)
Since there seems to be some controversy about this I thought it would be helpful to give a detailed explanation:

You should never defrag an SSD. Don't even think about it. The reason is that physical data placement on an SSD is handled solely by the SSD's firmware, and what it reports to Windows is NOT how the data is actually stored on the SSD.

This means that the physical data placement a defragger shows in it's fancy sector chart has nothing to do with reality. The data is NOT where Windows thinks it is, and Windows has no control over where the data is actually placed.

To even out usage on its internal memory chips SSD firmware intentionally splits data up across all of the SSD's memory chips, and it also moves data around on these chips when it isn't busy reading or writing (in an attempt to even out chip usage.)

Windows never sees any of this, so if you do a defrag Windows will simply cause a whole bunch of needless I/O to the SSD and this will do nothing except decrease the useful life of the SSD.

-------> Furthermore, SSDs have no seek time, so there would be no performance benefit to laying out your files in consecutive blocks.

I hope this helps.

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
tofana napisał:
Założyłam taki temat w ubiegłym roku i mówili, że nie defragmentować.
W "co lepszych" programach do defragmentacji dysków ta opcja po wykryciu dysku SSD jest automatycznie wyłączona.
Z tego co kiedyś czytałem systemowy defragmentator w windows 8 też ma, a w 8.1 wiem na pewno że wykrywa dysk półprzewodnikowy i nie ingeruje.

qwer0

Świeżak
Reakcje/Polubienia
1
pss napisał:
W "co lepszych" programach do defragmentacji dysków ta opcja po wykryciu dysku SSD jest automatycznie wyłączona.
Z tego co kiedyś czytałem systemowy defragmentator w windows 8 też ma, a w 8.1 wiem na pewno że wykrywa dysk półprzewodnikowy i nie ingeruje.
I dlatego albo dobrze jest używać taki dysk w systemie Win8 i nowszym, albo - jeśli starszy OS - trzeba być czujnym z wszelkimi programami defragmentującymi żeby nadambitnie do dysku ssd nie podeszły ;)

Do góry