Diskeeper 16 Professional - problemy?

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Witam
Chciałbym zapytać osoby używające Diskeeper 16 Professional o swoje wrażenia dotyczące użytkowania owego programu. Z moich obserwacji wynika że program lubi wykorzystywać dużą ilość pamięci. Miałem 8 GB RAMu, program zużywał około 60% pamięci (wyczytałem że do poprawnego działania potrzebuje minimum 3 GB RAM pamięci w systemie I co najmniej 1.5 GB wolnej pamięci). Zależy mi na tym programie więc dokupiłem RAMu teraz mam 12 GB, czy coś się zmieniło ?, nic dalej mam ponad 60% zużycia pamięci.
Owszem wszystko szybciej funkcjonuje, komp jakby żwawszy ale kiedy Diskeeper 16 Professional , jest odinstalowany zużycie pamięci sięga zaledwie 20 kilku procent, o co tu chodzi i co jest nie tak ?. Podejrzewam że nawet gdybym miał 16 GB i tak nic by się nie zmieniło, para idzie w gwizdek ?. Defragmentacja odbywa się prawidłowo niby wszystko jest okay ale....... Proszę o wasze obserwacje i uwagi w temacie tego programu. Czy coś zyskałem dokupując pamięć, czy nie miało to sensu ?

Ostatnia edycja:

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30548
Miasto
Trololololo
Witam
Chciałbym zapytać osoby używające Diskeeper 16 Professional o swoje wrażenia dotyczące użytkowania owego programu. Z moich obserwacji wynika że program lubi wykorzystywać dużą ilość pamięci. Miałem 8 GB RAMu, program zużywał około 60% pamięci (wyczytałem że do poprawnego działania potrzebuje minimum 3 GB RAM pamięci w systemie I co najmniej 1.5 GB wolnej pamięci). Zależy mi na tym programie więc dokupiłem RAMu teraz mam 12 GB, czy coś się zmieniło ?, nic dalej mam ponad 60% zużycia pamięci.
Owszem wszystko szybciej funkcjonuje, komp jakby żwawszy ale kiedy Diskeeper 16 Professional , jest odinstalowany zużycie pamięci sięga zaledwie 20 kilku procent, o co tu chodzi i co jest nie tak ?. Podejrzewam że nawet gdybym miał 16 GB i tak nic by się nie zmieniło, para idzie w gwizdek ?. Defragmentacja odbywa się prawidłowo niby wszystko jest okay ale....... Proszę o wasze obserwacje i uwagi w temacie tego programu. Czy coś zyskałem dokupując pamięć, czy nie miało to sensu ?
Może to być błąd programu lub program posiada jakieś super unikalne funkcje które przerzucają zawartość dysku do Ramu i dzięki temu system chodzi sprawniej bo niby jak inaczej wytłumaczyć takie zapotrzebowanie na pamięć :myśli2.Może też być tak że program jak widzi że pamięć jest wolna i nieużywana to po prostu z niej korzysta i oddaje ją gdy inne programy będą jej potrzebować, to akurat łatwo sprawdzić.

Czy coś zyskałem dokupując pamięć, czy nie miało to sensu ?
W najgorszym przypadku zyskałeś więcej miejsca w portfelu :zaciesz

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56076
Witam
Owszem wszystko szybciej funkcjonuje, komp jakby żwawszy ale kiedy Diskeeper 16 Professional , jest odinstalowany zużycie pamięci sięga zaledwie 20 kilku procent, o co tu chodzi i co jest nie tak ?. Podejrzewam że nawet gdybym miał 16 GB i tak nic by się nie zmieniło, para idzie w gwizdek ?.

Tutaj masz odpowiedź:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

"Diskeeper 16 electrifies Windows system performance to operate faster than new with the addition of dynamic memory caching – using idle DRAM to serve hot reads without creating an issue of memory starvation or resource contention (Blog:
)."

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Tutaj masz odpowiedź:

"Diskeeper 16 electrifies Windows system performance to operate faster than new with the addition of dynamic memory caching – using idle DRAM to serve hot reads without creating an issue of memory starvation or resource contention (Blog:
)."
To czytałem ale to co oni piszą jest napisane dość zawiłym językiem, ja pytam o konkrety i o doświadczenia ludzi, którzy z tego programu korzystają. Na informacje od tych osób liczę i czekam.

Rycho

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5075
U mnie Diskeeper 16 Pro Na Win 10 działa bez problemu. Pobiera kilka MB przy pracy w tle i obciąża procesor na 0,1 % Pobór RAM przy otwartej przeglądarce (w tle działa jeszcze antywirus i zabiera ok 300MB RAM) 22 % przy 12GB RAM to daje ok 2.7 GB RAM. Nie posiadam dysków SSD tylko HDD. Nie zmieniałem nic w ustawieniach programu. Po grubszym czyszczeniu czy deinstalacji wykonuje defragmentację manualną. Mam zainstalowanych ok. 130 programów. Przy defragmentacji manualnej pobór RAM znacząco nie zwiększa się. (max 1%)

Propozycja:

Nie wiem jak zachowuje się ten programy przy dysku SSD i nie wiem jakie masz programy antywirusowe i inne zabezpieczenia działające w tle. Być może że one działają hamująco na działanie Diskeeper-a. Nie wiem czy nie korzystasz z innych programów do monitorowania czy poprawy szybkości działania dysków, które mogą mieć inny algorytm poprawy tej pracy niż Diskeeper.

Jeśli to nic nie da, to zrób analizę zachowania kompa i wyślij do ich pomocy. Jest chyba takie narzędzie w Windowsie. Może inni koledzy podpowiedzą nazwę i jak z tego skorzystać.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
U mnie Diskeeper 16 Pro Na Win 10 działa bez problemu. Pobiera kilka MB przy pracy w tle i obciąża procesor na 0,1 % Pobór RAM przy otwartej przeglądarce (w tle działa jeszcze antywirus i zabiera ok 300MB RAM) 22 % przy 12GB RAM to daje ok 2.7 GB RAM. Nie posiadam dysków SSD tylko HDD. Nie zmieniałem nic w ustawieniach programu. Po grubszym czyszczeniu czy deinstalacji wykonuje defragmentację manualną. Mam zainstalowanych ok. 130 programów. Przy defragmentacji manualnej pobór RAM znacząco nie zwiększa się. (max 1%)

Propozycja:

Nie wiem jak zachowuje się ten programy przy dysku SSD i nie wiem jakie masz programy antywirusowe i inne zabezpieczenia działające w tle. Być może że one działają hamująco na działanie Diskeeper-a. Nie wiem czy nie korzystasz z innych programów do monitorowania czy poprawy szybkości działania dysków, które mogą mieć inny algorytm poprawy tej pracy niż Diskeeper.

Jeśli to nic nie da, to zrób analizę zachowania kompa i wyślij do ich pomocy. Jest chyba takie narzędzie w Windowsie. Może inni koledzy podpowiedzą nazwę i jak z tego skorzystać.
Dziękuję koledze za cenne uwagi, popatrzę co jak i może uda się nad tym zapanować.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Okazało się że kolega miał rację za dupę trzymał program Diskeeper 16 Pro inny program z serii tych zabezpieczających ''CybereasonRansomFree'' , po odinstalowaniu go wszystko wróciło do normy.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30548
Miasto
Trololololo
Okazało się że kolega miał rację za dupę trzymał program Diskeeper 16 Pro inny program z serii tych zabezpieczających ''CybereasonRansomFree'' , po odinstalowaniu go wszystko wróciło do normy.
Wykluczenie trzeba było dodać i po sprawie

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
No i cóż odinstalowanie pomogło na chwilę, po pewnym czasie znowu to samo , dałem sobie spokój i odinstalowałem ten program. Co ciekawe w ''menadżer zadań'' rzeczywiście pokazywało się zużycie pamięci przez ten program w normie, nie mniej całokształt był tragiczny, 60% do 70% wykorzystania pomięci w trakcie działania programu. Ponieważ tak jak napisałem na dobrą sprawę do odinstalowania zostało niewiele zatem dałem sobie spokój i jak wspomniałem wywaliłem go. Ciekawe że nikt inny poza dwoma osobami nie odezwały się w tym temacie, no ale okay.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30548
Miasto
Trololololo

Niejaki

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1544
Może ten program "z urzędu" zajmuje 60% ramu i w miarę zużycia ją zwalnia.
To wcale nie byłoby takie głupie - im większy cache tym szybszy odczyt( o ile zawiera potrzebne dane).

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Dzięki, trochę to wszystko skomplikowane mam zwykły dysk HDD, na razie sobie ten program odpuszczę, może jeszcze kiedyś do niego wrócę. Trochę to nie na moje nerwy :myśli2

Do góry