dodatki do win7

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Są to rzeczy zaczerpnięte z artykułu "Lepsza praca z Windows 7", autor: Grzegorz Kubera zamieszczonym tutaj:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Zachęcam do zapoznania się z całym txt. Nie do końca zgadzam się ze wszystkim, ale co tam - fajne rzeczy i szkoda byłoby o nich zapomnieć, a artykuł z onetu zniknie dość szybko ....

1. AquaSnap -> usprawnia rozmieszczenie okien i umożliwia przylepianie ich do narożników, nie tylko do boków jak w podstawowej funkcjonalności win7

2. Dexpot -> wirtualne pulpity, do 4 sztuk ...

3. KatMouse -> wystarczy że najedzie się kursorem myszy na zawartość danego okna i od razu możesz ją przewijać - nie trzeba kliknięciem uaktywniać tego okna -> strasznie fajna opcja (wg. mnie)

4. Belvedere -> automatyczne sprzątanie pulpitu z przenoszeniem rzeczy do różnych katalogów, wg. wcześniej ustalonych reguł.

5. Sticky Notes -> to akurat narzędzie wbudowane w win7, autor podaje skróty klawiszowe:
Ctrl + B - Pogrubienie
Ctrl + I - Kursywa
Ctrl + U - Podkreślenie
Ctrl + T - Niepotrzebne (skreślenie)
Ctrl + Shift + < - Zmniejsz wielkość tekstu
Ctrl + Shift + > - Zwiększ wielkość tekstu
Ctrl + Shift + L - Lista wypunktowana
Ctrl + Shift + L (dwa razy) - Lista numerowana

A

Anonymous

Gadżet dla systemu Windows 7, który zawiera wiele przydatnych narzędzi systemowych w jednym miejscu:

3831452przechwytywanieqj.png

Fajne ułatwienie - Plik reg do Kosza, działa też na Windows 8.

5486665Zrzut_ekranu__6_.png

baarao7

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
3
Witam,
ja z kolei polecam niewielki program QTTabBar - przydatny dla osób, które korzystają z systemowego menadżera plików Windows Explorer. Program ten dodaje mianowicie zakładki do explorer'a, dodatkowo można dopasować go do indywidualnych potrzeb. Dla mnie np. bardzo przydatne jest jedna z następujących funkcji - gdy dwukrotnie kliknę w tle przeglądanego folderu, przenosi mnie "piętro wyżej" (do folderu nadrzędnego).
W tej chwili rozwijane są dwie wersje:

Ja korzystam z tej drugiej, pierwsza wersja jest w fazie beta, co sprawia, że program się czasem zawiesza. Używałam tej aplikacji w Viście, po przejściu na W8 był jednym z pierwszych programów jakie zainstalowałam. Polecam :francuz

karmi32

Wygadany
Reakcje/Polubienia
7
Bardzo ciekawy program do otwierania okienek w zakładkach. Polecam, pomaga jak ktoś pracuje na wielu oknach. Posiada pasek zakładek, definiuje Ulubione i wiele więcej...
clover.jpg

karmi32

Wygadany
Reakcje/Polubienia
7
Kolejny program jaki wygrzebałem ostatnio w zasobach sieci to Better Explorer. Jest to w zasadzie menadżer plików oparty na wstążce, znanej z pakietu Microsoft Office. Program skupia w sobie wszystkie funkcje Exploratora poukładane w logoczny sposób w zakładkach. Uwagę moją zwróciła opcja wyszukiwania plików, która umożliwia filtrowanie danych (np. wyszukuje wpisaną frazę tylko w plikach audio). Better Explorer obsługuje przeglądanie w kartach, tworzenie ulubionych lokalizacji i wiele więcej. Program jest po polsku (choć nie wszystko jest przetłumaczone) i jest jak na razie w fazie beta, ale warto na niego zwrócić uwagę.
screenfull_0.jpg

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648
Volume2
Fajny zamiennik systemowego urządzenia do zarządzania głośnością. Zawiera sporo ciekawych funkcji, między innymi opcje "KatMouse" (była już wymieniana we wcześniejszym temacie), sporo skórek i wiele więcej. Program posiada również interfejs w języku polskim.

jWVDIEY.png

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648
Temat troche zaczyna zajerzdżać starością. Aż się prosi.
pies.gif

Right-Click Extender

Nic skomplikowanego, program dodaje pare przydatnych funkcji do menu kontekstowego.

right-click-extender2-600x430.png

Strona:

Program prortable:

Quick Restore Maker

Tworzy punkt przywracania za pomocą jednego kliknięcia.

qrm-8.jpg

Strona:

Program + inne wersje. Windows - Vista, 7, 8.

75 darmowych programów dla Windows Vista-10

Do góry