Dokładne czyszczenie systemu po odinstalowaniu programu.

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648
Kiedyś tu na forum był opisany program który robił migawki rejestru przed instalacją i po deinstalacji danego programu. Wyświetlał wszystkie klucze które wprowadził ten program do rejestru. Był chyba podany przez OXYGEN THIEF. Nie pamiętam dokładnie ale nazwa coś w stylu "what change". Ja używam do takich rzeczy jv16 PowerTools i Everything search engine.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
alco napisał:
Kiedyś tu na forum był opisany program który robił migawki rejestru przed instalacją i po deinstalacji danego programu.
Takim programem jest RegShot. Migawka przed instalacją, druga po, a później porównanie i szczegółowy raport jakie klucze i wartości zostały dodane.
reg_shot1.png

Ooo, marsellus mnie uprzedził.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
alco napisał:
Kiedyś tu na forum był opisany program który robił migawki rejestru przed instalacją i po deinstalacji danego programu. Wyświetlał wszystkie klucze które wprowadził ten program do rejestru.

Niestety, jak wspomniałem wcześniej, na próżno szukać zapisanych metadanych w... rejestrze systemowym. Są zapisane w sekcji rozruchowej partycji lub w obszarze zarezerwowanym dla MFT i nie są możliwe do skontrolowania przez żaden z programów monitorujących instalację. Można te pliki zobaczyć za pomocą niektórych programów do partycjonowania mają nazwy zbliżone do tych:
$TxfLogContainer00000000000000000001, $TxfLog.blf,
Niektóre z tych plików można nawet otworzyć w edytorach tekstu i odczytać ciągi cyfr i liczb, które dla człowieka nic nie znaczą ale maszyna je odczytuje i kojarzy z tym do czego są przeznaczone.

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
I dla tego warto mieć jakimś programem zrobiony obraz dysku w tym kopię czystego MBR, Po okresie testowym upierdliwych programów mieć możliwość ponownego testowania wersji trial.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
pss napisał:
I dla tego warto mieć jakimś programem zrobiony obraz dysku w tym kopię czystego MBR, Po okresie testowym upierdliwych programów mieć możliwość ponownego testowania wersji trial.

Dokładnie właśnie o tym pisałem wcześniej...Tylko, że swoją drogą nie pamiętam kiedy instalowałem jakiś program w wersji trial. Są dostępne super programy do tworzenia filmów :Adobe Premiere Pro 2 i Adobe After Effects 7, nic więcej nie potrzeba...

yuppy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5
Dobra temat już nie aktualny. Zrobiłem format i przed instalacją tego programu zrobiłem kopie systemu za pomocą Keriver 1-Click Restore Free :)
PS. Emmers ja się nie bawię w tworzenie filmów tylko przegrywam z kaset vhs :D i dosłownie zabrakło mi kilku dni na przegranie pozostałych 10 kaset.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
yuppy napisał:
Dobra temat już nie aktualny. Zrobiłem format i przed instalacją tego programu zrobiłem kopie systemu za pomocą Keriver 1-Click Restore Free :)
PS. Emmers ja się nie bawię w tworzenie filmów tylko przegrywam z kaset vhs :D i dosłownie zabrakło mi kilku dni na przegranie pozostałych 10 kaset.

A ja dziś trafiłem na program Fermose UnInstaller i podobno czyści dokładnie klucze z rejestru , zresztą pewnie już czytałeś mógłby pomóc :scratch

yuppy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5
Tadek59 napisał:
A ja dziś trafiłem na program Fermose UnInstaller i podobno czyści dokładnie klucze z rejestru , zresztą pewnie już czytałeś mógłby pomóc :scratch

Szczerze to wątpię żeby on mógł pomóc - pewnie jest jak pisał Emmers - program przypisywany jest do dysku albo jakieś pliki pozostały.

Do góry