Duże zużycie procesora

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Dziś po włączeniu kompka zauważyłem, że ewidentnie coś jest nie tak...i to jeszcze jak :dziwak
Lisek muli i zawiesza się ale można jeszcze jakoś z niego korzystać...lecz po kliknięciu w windows explorer na pasku zadań okno otwiera się po ok minucie a gdy próba otwarcia nastąpi przy otwartej przeglądarce to zamraża się cały system. Wzrasta użycie procka do niemal 80% -85% a po uruchomieniu Sandboxie pojawia się dziwne "ANONIMOWE LOGOWANIE"
694_ghfjr.jpg

246_bez_tytu_u.jpg

A teraz najlepsze...przywróciłem system do obrazu z grudnia, zaktualizowałem kilka programów...i problem znowu się pojawił :dziwak

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30568
Miasto
Trololololo
Firefoxa masz w najnowszej wersji ?? Nie wiem czy to akurat to samo co u mnie ale FF46 muli i objawy są takie jak piszesz dlatego dalej używam FF 45 czekając na poprawkę.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Wyłącz na chwilkę Pandę, zrestartuj i bez uruchamiania antywirusa sprawdź, jak reaguje system i firefox.

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Jeśli chodzi o LOGOWANIE ANONIMOWE to ja też tak mam i chyba zawsze tak było :scratch

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
a czy przypadkiem nie uzywasz firefoxa w trybie prywatnym? tj. bez zapisywania informacji o odwiedzanych stronach
bo wydaje mi sie ze w takim przypadku bedzie wyswietlany monit o logowaniu anonimowym.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Ff 46 muli tak samo jak Ff 45.

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Elvis_JXL napisał:
Jeśli chodzi o LOGOWANIE ANONIMOWE to ja też tak mam i chyba zawsze tak było :scratch
Sprawdziłem na szybko na forum sandboxie i piszą, że tak ma być.
Firefox zawsze mulił, ale od wersji 45 faktycznie jest gorzej. Jak nie zaczną coś zmieniać to ja przechodzę na inną przeglądarkę.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
po kliknięciu w windows explorer na pasku zadań okno otwiera się po ok minucie a gdy próba otwarcia nastąpi przy otwartej przeglądarce to zamraża się cały system

Nie obwiniajcie zawczasu liska Też siedzę na starszej wersji i rozważam alternatywy, ale jak dla mnie - to problem jest na przecięciu FF, flash'a w starszej wersji, sandboxie i antywirusa.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Faktycznie chyba Panda coś miesza... Bez Pandy FF w najnowszej wersji, z flashem i w SB działa bez problemowo, nie występuje tez problem z windows explorer, Wystarczy jednak, że uruchomię P i zaczyna się cyrk.
Próbowałem różnych kombinacji...z/bez flasha, z/bez SB i zawsze problemy pojawiały się po uruchomieniu Pandy.
Przeinstaluje i zobaczę co to da.
Elvis_JXL napisał(a):
Sprawdziłem na szybko na forum sandboxie i piszą, że tak ma być
Dziwna sprawa bo wcześniej tego nie miałem ( choć nie pamiętam kiedy się pojawił ten zapis) a dodatkowo mam lapka na którym w podobnej konfiguracji nic takiego nie występuje.
Edit
Zauważyłem, że gdy pierwsza zawiecha windows explorera minie to wszystko działa już sprawnie lecz procesor pozostaje nadal obciążony.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Zdarzyła im się kiedyś wadliwa baza sygnatur - bodajże do wersji 2015, która dawała takie efekty,ale to był mój ślepy strzał.
Jest całkiem możliwe, że masz robaczka w systemie i stąd taka zawieszka - rozpoznany po ostatniej aktualizacji sygnatur, ale aktywny w systemie, podpięty pod ff. Da radę chwilowo coś innego - chociażby 360 security z silnikiem bitdefendera oraz aviry, przeskanować i ewentualnie wywalić to, co znajdą (jeśli cokolwiek znajdą)? Później oczywiście wrócić do pandy.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Skanowałem Hitmanem, Zemaną a nawet bootowalną płytką z Bitkiem i nic... Wyżej zaznaczyłem, że przywracałem obraz z czystym świeżo zainstalowanym systemem (gdy wspomniałem o grudniu) i po aktualizacjach problem się pojawiał.
Jeszcze raz przywrócę obraz i nic nie zaktualizuję...będę sukcesywnie co jakiś czas aktualizował 1-2 programy i zobaczę co to da....ale najpierw przeinstaluje Pandzioche

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Obecnie sytuacja przedstawia się następująco.
1 System przywrócony z obrazu, który utworzyłem ze świeżo zainstalowanej 7ki + zainstalowane programy + ustawienia i wszystko działa jak należy. Po aktualizacji Pandy z v16.0.2 do najnowszej wersji następuje zamrożenie windows explorera i wzrost zużycia procesora.
2 System przywrócony z obrazu, który utworzyłem ze świeżo zainstalowanej 7ki + zainstalowane programy + ustawienia i wszystko działa jak należy. Po aktualizacji Kilku programów ( aimp. KeePass, SB, FF, Dodatki do liska, mbam, 7zip, flash) z wyjątkiem Pandy następuje zamrożenie windows explorera i wzrost zużycia procesora. Zwykle działo się tak po aktualizacji FF ale jeszcze to sprawdzę.
Dziwne jest to,że hitman wykrywa kilka plików pandy jako wirus. :scratch

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30568
Miasto
Trololololo
Czyli to nie panda.Sprawdź jeszcze tego Firefoxa.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Dużo wskazuje jednak na Pandę, w pierwszym przypadku po jej aktualizacji nastąpiła zawiecha systemu i wzrost obciążenia procka :scratch
Na tę chwilę przywróciłem obraz, zaktualizowałem wszystkie programy prócz Pandy i FF.....i system działa jak należy. Poużywam dzień, może dwa i zacznę dodawać aktualnego FF ( spróbuję też z wersją beta ) i Pandę i zobaczę kiedy system siądzie.

sworoslaw

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Rybnik
Z tego co rozumiem, to Panda była cały czas obecna w systemie, czy to włączona, czy też po prostu nie aktualizowana. Swego czasu miałem takie problemy z Pandą Cloud (teraz Free Anti-virus), i dopiero po jej całkowitym usunięciu wszystko wróciło do normy. Więc spróbował bym na Twoim miejscu tego rozwiązania ;)

Do góry