Dysk - problem /realokowane sektory/

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Mialem dziś niemiłą niespodziankę po właczeniu lapka, było info unknown disk hard error
zrobiłem chkdsk,pokazał jakieś błedy, restart ,żeby naprawił i następne włączenie było bez niespodzianki :)
skorzystałem również z crystalinfo i tu problem mam - UWAGA mam 30 realokowanych sektorów

55070569181282367007.jpg

jak to naprawić,czy się mam tym przejmować ??
taki stan z tymi 30 sektorami mam od ponad roku ,według HdSentinela /żywotność 70 %, wydajność 100 %/

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Zanimbym podjął radykalną decyzję o wymianie dysku, na początek sprawdził bym kości RAM jakimś testem. Źle działający z błędami RAM może być przyczyną takiego a nie innego zachowania dysku. Bad sektory w tak niewielkiej ilości można naprawić Hard Disk Regeneratorem.

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
53101
Możesz sprawdzić kości Ram, tak jak pisze Emmers,ale jeśli chodzi o sprawdzenie programem HDD Regenerator.
Jeśli nie masz doświadczenia z tego typu programami, nie używaj HDD Regenerator, ponieważ oferowane opcje mogą na stałe uszkodzić dysk! Wersja testowa posiada ograniczenie, umożliwiające regenerację zaledwie jednego z wykrytych bad sektorów. Dlatego pisze o tym , własnie w ten sposób uszkodziłem sobie dysk na cacy, że system już go nie widział.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Ircus napisał:
Możesz sprawdzić kości Ram, tak jak pisze Emmers,ale jeśli chodzi o sprawdzenie programem HDD Regenerator.
Jeśli nie masz doświadczenia z tego typu programami, nie używaj HDD Regenerator, ponieważ oferowane opcje mogą na stałe uszkodzić dysk! Wersja testowa posiada ograniczenie, umożliwiające regenerację zaledwie jednego z wykrytych bad sektorów. Dlatego pisze o tym , własnie w ten sposób uszkodziłem sobie dysk na cacy, że system już go nie widział.

Dlatego proponuję uruchomienie HDD Regeneratora z tej płyty bootowalnej (jest to obraz pełnej wersji mojej prywatnej płyty)

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Naprawiałem już kilkanaście dysków ( czasami jest kłopot z dyskami SATA) w 99 % uzyskałem bardzo dobre wyniki nawet z dyskami, z których nie można było uruchomić systemu, co ważne bez uszkodzenia samego systemu)

A ten film pokazuje jak uruchomić program z CD:

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Dziękuję za o dzew na mój problem :dziękuję
co do HDD Regenerator nie miałem z nim do czynienie,a mogąc rozwalić dysk to już nie dla mnie

może niepotrzebnie panikuję ,jak pisałem te 30 realokowanych sektorów mam jak zainstalowałem HDSentinel /2013 07 03/ a więc ponad rok :wariat

jak mnie pamieć nie myli to kiedy miałem problem z ramem ,sam system mnie poinformował i lapek pojechal do serwisu
/dołożyli 2 gb ramu gratis :) /
a więc co robić ??

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Osobiście HDD Regeneratora świadomie bym nie użył !

Jest to program dość kontrowersyjny (u Nas na Elektrodzie siejący wręcz zamęt)

Proszę... (nie) miłej lektury:

Mało tego: przy takim uszkodzeniu dysku chkdsk działa na powierzchnie również destrukcyjnie.
Również wystarczy poczytać:

Niestety sektorów realokowanych nie da się naprawić to fizyczne uszkodzenie powierzchni dysku. Nie zdziw się jak któregoś pięknego dnia po wyczerpaniu puli sektorów zapasowych (maksymalna pula dla Twojego dysku to 36) dysk odmówi całkowicie posłuszeństwa.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Niestety sektorów realokowanych nie da się naprawić to fizyczne uszkodzenie powierzchni dysku. Nie zdziw się jak któregoś pięknego dnia po wyczerpaniu puli sektorów zapasowych (maksymalna pula dla Twojego dysku to 36) dysk odmówi całkowicie posłuszeństwa.

To już nie będzie piękny dzień :(

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Ircus napisał:
Jeśli nie masz doświadczenia z tego typu programami, nie używaj HDD Regenerator, ponieważ oferowane opcje mogą na stałe uszkodzić dysk! Wersja testowa posiada ograniczenie, umożliwiające regenerację zaledwie jednego z wykrytych bad sektorów. .

I kolejny, który twierdzi że bad sektory (sektory realokowane) da się naprawić ! Można naprawić tylko sektory niestabilne poprzez operację zerowania i remapowania z poziou bootowalnego MHDD.

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
andyxa napisał:
To już nie będzie piękny dzień :(
O tyle piękniejszy, że już jesteś na niego przygotowany... czyli kopia danych i oszczędzanie na nowy dysk. Lepsze to niż zbyt późne stwierdzenie :co jest?

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
A ile pociągnie trudno powiedzieć :scratch
a jak to wszystko przenieś na nowy dysk ?? do tej pory robiłem tylko kopię systemowej :zawsty

woytek007

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
To ja się podepnę żeby nie zakładać nowego tematu.
Od ponad roku przy uruchamianiu laptopa SMART wywala mi błąd.
Po przejechaniu programem mam błędy end-to-end.
Czy to oznacza koniec dysku, czy to da się naprawić.
Jak ktos wie niech odpowie.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Pokaż pełny screen z CrystalDiskInfo, okno rozciągnij tak aby było widać wszystkie atrybuty.

Do góry