Dziwne zachowanie komputera

A

Anonymous

Przetestowałam, niestety w żadnym z testów nic nie wykrył, jeszcze pomierzę napięcia może, to wina zasilacza...

A

Anonymous

Zasilacz to DELTA GPS-400AB C1

49KSXEB.jpg

cLtLWJi.jpg

G9RWTUf.jpg

A jeśli chodzi o mierzenie napięć, to wiem, że nie "mierzy" ich się programami, typu Everest itp tylko multimetrem :jezyk

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
DELTA to nie jest no name. Swego czasu były to dobre zasilacze :ok
Delta robiła bebechy do zasilaczy Chieftec.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Delta, to dobry / mocny markowy zasilacz.

Olu oceń wizualnie stan kondensatorów na płycie głównej pod kątem wylań / wybrzyszeń itp.

A

Anonymous

Elvis_JXL napisał:
DELTA to nie jest no name. Swego czasu były to dobre zasilacze :ok

Wiem, wiem, pomylił mi się ten zasilacz z innym, który kiedyś miałam w innym komputerze ;))

sPeRaCz napisał:
Olu oceń wizualnie stan kondensatorów na płycie głównej pod kątem wylań / wybrzyszeń itp.

Też na to właśnie patrzałam poprzednim razem, ale wydają się być OK, ale poczekam jak przyjdzie do mnie multimetr, to wtedy i ta będę znów otwierać obudowę do mierzenia napięć, to wtedy przyjrzę im się jeszcze raz i najwyżej zrobię zdjęcie i wstawię na forum, najgorsze jest to, że jak do tej pory niby wszystko jest OK, a jednak nie jest OK...

A

Anonymous

Post pod postem dlatego, że inaczej nie byłoby widać, że pojawiła się nowa informacja

zauważyłam nową rzecz, kiedy włączam komputer pierwszy raz w ciągu dnia, czyli kiedy nie jest on jeszcze rozgrzany, to błąd pod procesorem (CPUID: 0001067A Patch ID:0A07) się pojawia, ale kiedy np teraz komputer był włączony ponad 3 godziny i uruchomiłam go ponownie, to błędu nie było...

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Mogę się mylić, ale wygląda mi to na "zimny lut" na pg. Po nagrzaniu zaczyna lepiej działać. Niestety musi to jakiś elektronik potwierdzić.

A

Anonymous

Właśnie też się tego obawiam, no nic za jakiś czas rozkręcę komputer i wyjmę całą płytę główną, jak będą zimne luty, to raczej je zobaczę, ale jak się okaże, że jest tak jak mówisz, to chyba nie opłaca się raczej nic z nią kombinować, tylko raczej kupić nową, mam rację?

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Tak, naprawa polega na przelutowaniu całego komponentu, przyznam że nie wiem ile warta jest Twoja płyta, ale robocizna to koszt pewnie koło 100zł.

A

Anonymous

To się nie opłaca, bo za 135 zł można kupić tę płytę razem z procesorem (oczywiście używane)

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
wacek_1984 napisał:
...robocizna to koszt pewnie koło 100zł.

Kwestia tego, który to układ. Domniemam, że mostek południowy (zdobycie nowego graniczy z cudem, pozostaje wylut z płyty) Sam most to jakieś ~50 zł, do tego robocizna (minimum 150 zł za układy BGA). Koszt zamyka się ~ 200 zł, a z to można kupić płytę z procesorem (niekiedy nawet z pamięciami).

Ola napisał:
jak będą zimne luty, to raczej je zobaczę...

Jak masz 'sokole oko' :)

A tu trochę lektury o Twojej płytce:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Jeżeli podasz mi rewizję płyty to zobaczę na serwisie, czy posiadam "części". Koszt roboty ? Myślę, że symboliczne piwo oraz pokrycie KW.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Ja bym zaczął raczej od pożyczenia innego zasilacza (dobrego), założenia i przetestowania, a Deltę po rozkręceniu obejrzał - nie zdziwię się, jeśli w środku z 6 napuchniętych kondensatorów będzie. Karty graficznej nie rozpoznaje, nie rozpoznaje procesora - typowe objawy braku mocy, niekoniecznie związane z płytą główną.

A

Anonymous

Tzn procesor rozpoznaje, ale pod nim jest napis CPUID... z tego co widziałam w internecie, to ten problem pojawia się nie tylko u mnie, ale za to tylko przy płytach głównych GA, najczęściej przy tej co ja mam
Chwilowo innych złych objawów nie widzę, czekam jeszcze na ten miernik, który idzie do mnie i dojść nie może :D

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Prawdopodobnie nic nie jest uszkodzone, wymień baterię podtrzymującą ustawienia biosu na nową i sprawdź czy wszystko działa poprawnie...oczywiście po wymianie baterii ustaw przybliżoną prawidłową datę systemową, pozostawiając ustawienia domyślne biosu.

Do góry