Dziwny przypadek z VPN

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Ten temacik, to jednocześnie prośba o rekomendację jakiegoś dobrej,pewnej usługi VPN, jak i pytanie o wyjaśnienie pewnego zdarzenia jakie miałem niedawno z udziałem CyberGhost. CG promo zainstalowałem ponad pół roku temu z PCFormatu (licencja właśnie na tyle). Od początku nie miałem zamiaru korzystać z VPN-u,gdy wchodziłem na strony banku,czy portfela międzynarodowego, no ale przez zapomnienie zdarzyło się to kilkunastokrotnie. Na wielojęzycznej stronie tego portfela od początku miałem ustawiony język polski, a jakiś miesiąc temu wchodzę na swoje konto i strona jest po rumuńsku :ireful Oczywiście w te pędy zmieniłem hasło. Trochę się spietrałem, bo wiedziałem (raz korzystałem z ich supportu), że siedzibą CyberGhost (w każdym razie tam jest główny serwis) jest Bukareszt. Tak do końca sam nie wiem czy to miało jakiś związek, ale strzeżonego... itd.itp. Ciekawiłaby mnie opinia kogoś z Was, kto zna się tych sprawach. Na przyszłość dobrze byłoby wiedzieć, czy to mogło być jakieś przygotowanie do włamu.
Tamte promo się skończyło. Mam jeszcze dogorywające promo (też na 0,5 roku) z KŚ - SecurityKiss i zastanawiam się nad czymś sensownym. Ciekawy też jestem, bo dopiero od niedawna śledzę promocje programów w necie, czy pojawiały się w przeszłości programy VPN na stronach promocyjnych ??

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30487
Miasto
Trololololo
SecurityKiss jest dobry, i też ma wersję za free.Jeśli chodzi o ghosta to masz rację jest produkcji rumuńskiej i pewnie mają też tam swoje serwery obstawiam że leciałeś na rumuńskim IP i strona banku czy tego portfela dostosowała się językowo do IP użytkownika który ją odwiedził.

Ogólnie z usługami VPN jest tak że one dają złudne poczucie prywatności bo większość zapisuje i przechowuje logi (na stałe lub przez jakiś czas, zależy od producenta), ale w sumie jak ich używasz nie w niecnych celach to są git.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Rumuńskich IP nie było w zestawie CG. Jechałem wyłącznie na szwajcarskich i niemieckich (tych było tam 95%). Wiem, że ludzie korzystają z tego typy programów jak coś ściągają. Rzeczywiście, SecurityKiss jest niezły, ale darmowe wydanie to ograniczenie do 300 MB dziennie.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30487
Miasto
Trololololo

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Spotfluxa testowałem. Trochę mi nie pasowała ta Java w dublecie, no i trochę trefny amerykański IP (czarna lista spamu). Odinstalowanie też gładko nie przebiegało, mimo użycia Revo. Natomiast o Comodo nie słyszałem. Sprawdzę, dzięki :dziękuję

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30487
Miasto
Trololololo
Większość darmowych lata na "łamerykańskich" IP.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Używanie zamkniętego softu VPN do bankowości jest wysoce niewskazane ....łatwość przechwycenia całej sesji na serwerze wyjściowym przez usługodawcę ..VPN`em generalnie zmieniamy ip i ukrywamy się przed naszym dostawcą netu i rodzimymi służbami etc etc ....a po co zmieniać ip w banku i się ukrywać ... no chyba że lewe konciszo na Kajmanach , ale do tego najlepszy tor
Szyfrowane połączenie z bankiem nie wystarczy ...bez serwerów pośredniczących ??
Co do comodo :Stop nie tknąłbym tego nawet widłami a co dopiero przesyłać hasła i loginy :szef

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
remool nie miałem zamiaru wchodzić na te strony poprzez VPN. Zapominałem po prostu co jakiś czas to wyłączyć, gdy wklepywałem hasła. Sprawdzam obecnie darmowy Hotspot Shield. Niby to VPN, ale gdy klikam na ikonkę połączenia, to nie ma komunikatu jak przy tamtych VPN-ach <Sieć niezidentyfikowana,Brak dostępu do internetu> obok komunikatu <dostęp do internetu>
Znaczy to chyba, że dostawca netu teraz widzi z jakimi stronami się łączę.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Najprościej wejdź na stronę która sprawdza ip i podaje lokalizacje i się przekonasz czy Ci zmienia czy nie
np

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Jeśli VPN nie działa to dostawca widzi wszystko co robisz w necie

Do góry