dziwny reset kompa

A

Anonymous

HrabiaDracula- i tym tropem jeszcze pójdę bo faktycznie wcześniej również o tym pomyślałem

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30489
Miasto
Trololololo
a może po prostu trzeba go odkurzyć w środku :scratch

virophage

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Miasto
Pomorze
jorn11 napisał:
dzieki za rade ale notorycznie problem występuje z "ntoskrnl.exe" i "ntkrnlmp.exe" z tego co wyczytałem problem ten dotyczy- "może dotyczyć wszystkiego" :wariat a w przypadku praktycznie nowego systemu zastanawiam się czy to nie wina jednak sprzętowa ...nic mi się na bank nie przegrzewa ... nie wiem ... cały czas kombinuje

Zgadza się "ntoskrnl.exe" i "ntkrnlmp.exe" nalezą do głównych składników systemu i przyczyn może być wiele, od błędu jakiegoś sterownika, oprogramowania czy problem ze sprzętem, ale może to być tez jakiś program powodujący konflikt .Z tego co czytałem np. twoja panda. Jak kombinujesz to proponuje Ci wyłączyć wszystko z auto startu , włączyć komputer i poczekać czy błąd wystąpi , jak bluescreena nie będzie włączać po kolei i sprawdzać, pozamieniaj tez ram w gniazdach a może znajdziesz przyczynę :)

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
virophage napisał:
jorn11 napisał:
dzieki za rade ale notorycznie problem występuje z "ntoskrnl.exe" i "ntkrnlmp.exe" z tego co wyczytałem problem ten dotyczy- "może dotyczyć wszystkiego" :wariat a w przypadku praktycznie nowego systemu zastanawiam się czy to nie wina jednak sprzętowa ...nic mi się na bank nie przegrzewa ... nie wiem ... cały czas kombinuje

Zgadza się "ntoskrnl.exe" i "ntkrnlmp.exe" nalezą do głównych składników systemu i przyczyn może być wiele, od błędu jakiegoś sterownika, oprogramowania czy problem ze sprzętem, ale może to być tez jakiś program powodujący konflikt .Z tego co czytałem np. twoja panda. Jak kombinujesz to proponuje Ci wyłączyć wszystko z auto startu , włączyć komputer i poczekać czy błąd wystąpi , jak bluescreena nie będzie włączać po kolei i sprawdzać, pozamieniaj tez ram w gniazdach a może znajdziesz przyczynę :)

To są pliki jądra systemu operacyjnego NT, przyczyną restartu mogą być błędy na dysku twardym, ewentualnie nie wykryte jeszcze bad sektory. Sprawdź a dzienniku zdrzeń czy nie ma błędów związanych ze sterownikiem ntfs.sys. Sprawdź dysk narzędziem chkdsk (wszystkie partycje po kolei z przełącznikiem R.

A

Anonymous

właśnie wsadziłem nowy zasilacz ..... i restarcik :( ....(i tak trzeba było wymienić bo poprzedni miał już chyba z 5-6 lat(kondensatory są ok wiec to nie to)
Emmers- zaraz sprawdzę
z góry dzięki wszystkim za rady i czas na mnie poświęcany jesteście bezcenni :> :friends

virophage

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Miasto
Pomorze
jorn11 napisał:
właśnie wsadziłem nowy zasilacz ..... i restarcik :( ....(i tak trzeba było wymienić bo poprzedni miał już chyba z 5-6 lat(kondensatory są ok wiec to nie to)
Emmers- zaraz sprawdzę
z góry dzięki wszystkim za rady i czas na mnie poświęcany jesteście bezcenni :> :friends

Sprawdź Dysk jak napisał Emmers ,ale muszę przyznać ze nie spotkałem się z tego typu błędem a zaczynałem od starszych maszyn niż twoja:) napisałeś ze restart ma miejsce po paru minutach a jak wygląda to po odpaleniu systemu w trybie awaryjnym?

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Miałem kiedyś podobne dziwne problemy z kompkiem

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
i okazało się że winna była mysz i klawka Po odłączeniu i przeczyszczeniu styków wszystko zaczęło działać jak nowe :mistrzunio Pewien mózg komputerowy uświadomił mnie potem że klawka lub mysz mogą generować różne dziwne problemy z kompkiem ....może sprawdź to u siebie :scratch

A

Anonymous

tak jak pisałem wcześniej restart raz dziennie po ok 2 -3 min po uruchomieniu
przy czym warto dodać ze przed tym slychac ze pracuje dysk.... wiec może to być spowodowane dyskiem tak jak napisał Emmers
pościłem chkdsk (tylko nie wiem o co za bardzo chodzi z tym przełącznikiem R)
no i zobaczymy czy dalej się to pokarze
a co do kompka .... ma już kilka lat i mimo tego ze posiadam jeszcze łapka to jednak z niego korzysta moja kobieta wiec mam cicha nadzieje ze to sie da naprawić :)

yuppy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5
przetestuj dysk hd ttune albo hard disk sentinel i zapodaj screen ze smarta.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
jorn11 napisał:
tak jak pisałem wcześniej restart raz dziennie po ok 2 -3 min po uruchomieniu
przy czym warto dodać ze przed tym slychac ze pracuje dysk.... wiec może to być spowodowane dyskiem tak jak napisał Emmers
pościłem chkdsk (tylko nie wiem o co za bardzo chodzi z tym przełącznikiem R)
no i zobaczymy czy dalej się to pokarze
a co do kompka .... ma już kilka lat i mimo tego ze posiadam jeszcze łapka to jednak z niego korzysta moja kobieta wiec mam cicha nadzieje ze to sie da naprawić :)

Jeśli są to bad sektory to można je naprawić HDD Regeneratorem, który w tej chwili jest do zdobycia w konkursie,
Przełącznik R oznacza że dysk będzie sprawdzany dokładnie wraz z jego powierzchnią w wierszu poleceń wygląda to tak:
chkdsk c: /r
gdzie c jest literą dysku (partycji)

Do góry