helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
S

spamtrash

Ciekawe jak się to ma do informacji że wirus ma tzw. gain-in o którym wspominał m.in @spamtrash :scratch

To jedna z mozliwosci ktora sprawdzaja. A sprawdzaja od podstaw, czyli od ponownego sekwencjonowania bydlatka. Dlaczego? Dlatego ze tylko w ten sposob wyniki sa:
a) niezalezne od innych krajow
b) aktualne
c) kontrolowane (w sensie publiczne lub mniej)

Od kiedy? Od 17 lutego zaczeli sie interesowac. Na serio wzieto sie za sekwencje od marca wiec juz jakis czas to trwa tyle ze dopiero teraz sie wydostala info.
Skad wiem? Z internetow oczywiscie, jakby co to ide w zaparte i zwalam na Gugla...

Kazdy moze sprawdzic od kiedy znaczaco wzroslo zainteresowanie USA genomem COVID na stronie:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12401
Miasto
Somewhere over the rainbow.
zGJdL54.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
poszukuję rozmiar L / XL w miarę normalnej cenie

Znajdziesz na allegro. Mogę dać Ci też taką radę że jak szukasz takich rękawiczek to nie w sklepach medycznych czy innych antywirusowych tylko w sklepach z chemią samochodową bo te same rękawiczki chroniące przed koroną są droższe od identycznych chroniących przed quick detailerem czy dressingiem do opon :winked

Ostatnia edycja:
S

spamtrash

jesli moge to chcialbym sie posluzyc cytatem z artykulu zeby go naprostowac troszke:
"Badania wirusami pochodzenia zwierzęcego Shi Zhengli prowadzi od lat. W 2014 roku uczestniczyła w badaniach nad koronawirusami, które wspólnie prowadziły Wuhański Instytut Wirusologii i Uniwersytet Karoliny Północnej. Jeszcze w tym samym roku rząd USA odciął finansowanie tego i innych projektów, ogłaszając, że nie będą dłużej wspierać ryzykownych badań wirusologicznych."

Chcialbym uprzejmie przypomniec ze zanim to bylo modne, jeszcze w styczniu, popelnilem takie: https://programyzadarmo.net.pl/threads/Śmieszne-albo-i-nieśmieszne.23289/post-308036 - mozna by zreszta przeniesc tu skoro jest osobny watek...

Polecam zyczliwej uwadze podany tam w 1b link oraz... przyjrzenie sie liscie autorow. Oprocz Pani Shi, figuruje tam rowniez m.in. niejaki Vineet D. Menachery. Polecam wygooglowanie tego i innych znajdujacych sie tam ludzikow, wnioski nasuwaja sie same... lub nie ;)

Innymi slowy, Pani Shi NIE zajmowala sie TYLKO badaniem istniejacych koronawiruow, ale rowniez badaniami ktorych celem byla zmiana genomu wirusa umozliwiajaca mu infekcje ludzi, a to IMHO drobna moze, ale jednak jakas roznica jest. Nagle przestala?

Jedno co mnie zastanawia, to jej twierdzenie ze to kara przyrody. Dosc latwo moglbym sobie wyobrazic osobe o wiedzy o wirusach pani Shi oraz o mentalnosci Grety. Choc musze przyznac ze to co mi przedstawia wyobraznia jest dosc przerazajace.

To co mi sie podoba w artykule: owszem, konferencja moglaby byc znakomita okazja do dystrybucji. Po co sie meczyc z fiolkami skoro uczestnicy (przy odpowiednio dlugim okresie inkubacji) sami byliby idealnymi dystrybutorami?

Natomiast z checia porozmawialbym z dr Katarzyna Janik-Superson... jesli artykul nie zmienil za bardzo Jej wypowiedzi to musi byc nader interesujaca osoba...

S

spamtrash

Sterylizuje 99,9 proc. wirusa SARS-CoV-2 w 30 sekund - innowacyjne lampy UV-C LED

Watpie w te 30 sekund.
wykazaly ze potrzeba okolo 4.3 GODZINY na JEDNA STRONE maseczki przy energii swiatla UVC na poziomie 1J/cm2 (zalezne od mocy lampy i odleglosci obiektu naswietlanego od zrodla). Zeby miec moc do zatluczenia wirusa w 30s to musialoby byc cos w stylu Gwiazdy Smierci ;)

Podstawowa wada UV to CIEN :(

Co robie do sterylizacji:
1. maseczki. Stosuje SR100 + SR510 (i oczywiscie wstepny SR221). Dezynfekcja w 70-90 stopni przez okolo godzine.
2. ciuchy i buty, oraz zakupy (poza owocami, warzywami i innymi takim). Ozon gazowy. Stosuje cos podobnego do
. Ustawienie dzialania na pol godziny w budce na ogrodzie (moze jestem odwazny ale nie samobojca zeby tam wlazic jak to dziala), po tym jak sie wylazy - godzina wietrzenia i mozna wlezc.
tez jest fajny ale za duzo daje, a liczy sie stezenie x czas ekspozycji jesli chodzi o

3. owoce, warzywa i inne takie: micha, tenze ozonator na pol godziny, potem 5 minutowe moczenie w wodzie i plukanie zwykla woda (wysuszyc potem bo zgnije takie mokre...)

Podkreslam uprzejmie ale z pewna stanowczascia: EPA NIE poleca ozonatorow do dezynfekcji. Dlatego nie poleca ze dzienny limit ekspozycji uznawany za bezpieczny to 0.3ppm przez max 15 min dziennie (
), a wymienione przeze mnie wczesniej bydlatko, to mniejsze, w szopce o wymiarach mniej wiecej 2x2x2 w pol godziny osiaga stezenie ozonu okolo 69ppm... (liczac w molach, w g to 119ppm). Z tego powodu rowniez nie dezynfekuje tak maski i filtrow, cholera wie ile y to potem trzeba wietrzyc :-/

PS: do samochodu okresowo mozna takie:
ale tez trzeba DOBRZE wietrzyc...

Do góry